Στην περίπτωση της προαγωγής σε αξιωματικούς των πρώτων σειρών ΕΜΘ όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο έπρεπε ήδη να έχουν γίνει τα συμβούλια κρίσεων.
Βέβαια ακούγονται και κάποιες προσχηματικές δικαιολογίες του τύπου των “σταδιοδρομικών σχολείων” των ΕΜΘ που είναι να προαχθούν.
Όμως γνωρίζουν πολύ καλά τα επιτελεία ότι αυτό το θέμα στην ουσία δεν υπάρχει και μπορεί να παρακαμφθεί μιας και τα σχολεία αυτά,  δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικότερο στην ήδη πολυετή εκπαίδευση τους. 
Ήδη έχουν περάσει άπαντες οι Ανθυπασπιστές αυτής της κατηγορίας, παρόμοιο σχολείο, στο βαθμό του Αρχιλοχία και αντίστοιχα στα άλλα Όπλα, που με μια απλή εισήγηση από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης των επιτελείων προς τους Αρχηγούς, παύει να υφίσταται το όποιο θέμα προβάλλουν μερικοί αμετανόητοι και εμπαθείς με τον συγκεκριμένο θεσμό.
Εδώ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η πλειονότητα των Ανθυπασπιστών ΕΜΘ σε πολλές μονάδες και των τριών Όπλων εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού.
Η εν λόγω καθυστέρηση των συμβουλίων κρίσεων και η μη εφαρμογή μέχρι σήμερα του νόμου, δεν επιδέχεται καμίας δικαιολογίας, αφού από τις 3/5/19 που βγήκε το ΦΕΚ, υπήρχε άπλετος χρόνος να έχουν τελειώσει ότι σχολείο ήθελαν να περάσουν τα στελέχη και να εφαρμόσουν το νόμο.
Εκτός (που δεν θέλουμε να το πιστέψουμε) αν έχουν σιωπηρά διαταχθεί οι αρχηγοί από την πολιτική ηγεσία,  να μην προβούν σε προαγωγές επειδή θέλουν να αλλάξουν το νόμο.
Αυτό βέβαια δεν προκύπτει από πουθενά επίσημα, οπότε και πάλι εκτεθειμένοι είναι οι αρχηγοί απέναντι στον εν ισχύ νόμο, πρώτον επειδή ο νόμος αλλάζει με νόμο και δεύτερον ο ΥΕΘΑ κι ο ΥΦΕΘΑ δεν έχουν αναφερθεί σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει  πρόβλημα με το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου που αφορά τους ΕΜΘ.
Αν όμως πραγματικά οι αρχηγοί “κωλυσιεργούν” κατόπιν πολιτικών πιέσεων, είναι υποχρεωμένοι να βγουν και να το πουν, ώστε να αναλάβει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ακόμη ένα αχρείαστο πολιτικό κόστος, που δεν ήταν καν προεκλογική δέσμευση.
Ήδη από ότι μαθαίνουμε  οι περιφερειακές ενώσεις αλλά κι ατομικά οι θιγομένοι, ετοιμάζονται για προσφυγές στην δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου, για την μη εφαρμογή του νομού.
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016