Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
16/03/2022 | 23:12 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Έλον Μασκ, Πούτιν και Tesla: Τι κρύβεται πίσω από τη «μονομαχία»

Έλον Μασκ, Πούτιν και Tesla: Τι κρύβεται πίσω από τη «μονομαχία»

Το Κρεμλίνο μπορεί να αγνόησε την «έμπνευση» που είχε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ να προκαλέσει σε «μονομαχία» τον πρόεδρο Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο διάφοροι αξιωματούχοι στη Ρωσία παρενέβησαν προς υπεράσπιση του ηγέτη τους, χλευάζοντας τον Μασκ σε αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ιδρυτής της SpaceX έγραψε τη Δευτέρα σε ανάρτησή του στο Twitter: «Με αυτόν τον τρόπο προκαλώ τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μονομαχία για την Ουκρανία».

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, η οποία είχε υποτιμήσει τον ρόλο του Μασκ ως αντίπαλου στην κατασκευή διαστημικών πυραύλων, απάντησε την ίδια ημέρα με αναφορά σε ένα ποίημα που κάνει λόγο για έναν «νεαρό διαβολάκο, πολύ αδύναμο για να με αντιμετωπίσει».

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, πιστός υποστηρικτής του Πούτιν και λάτρης των πολεμικών τεχνών, απευθύνθηκε στον Έλον Μασκ με το γυναικείο όνομα «Ελόνα», σημειώνοντας ότι δεν έχει τη σωματική δύναμη να αναμετρηθεί με τον Πούτιν, ο οποίος είναι λάτρης του τζούντο και «τρόμος για τη Δύση» (όπως τον χαρακτήρισε).

«Δεν θα ταίριαζε στο αθλητικό πνεύμα του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) να αγωνιστεί με έναν αδύναμο αντίπαλο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram, αντιπροτείνοντας στον επιχειρηματία να πάει για προπόνηση σε κάποιο από τα πολλά αθλητικά κέντρα της Τσετσενίας για «να μεταμορφωθεί από τρυφερή Ελόνα σε ανδροπρεπή Έλον».

Ο Μασκ επανήλθε στο θέμα χθες, Τρίτη, απαντώντας στον Καντίροφ ότι θα αποκτούσε «μεγάλο πλεονέκτημα» μετά την προπόνηση, υπογράφοντας ως «Ελόνα». «Εάν φοβάται (ο Πούτιν) να παλέψει μαζί μου, θα συμφωνήσω να χρησιμοποιήσω μόνο το αριστερό μου χέρι και δεν είμαι καν αριστερόχειρας», συμπλήρωσε ο Έλον Μασκ.

Ο ιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντουρόφ ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε «κλείσει» το όνομα προφίλ «Ελόνα», περιμένοντας τον Έλον Μασκ να δημιουργήσει λογαριασμό στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ερωτηθείς σχετικά με την «πρόσκληση σε μονομαχία» Μασκ-Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ο Νμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα: «Δεν έχουμε παρακολουθήσει το θέμα. Δεν διαβάζουμε (αναρτήσεις) Twitter εδώ και πολύ καιρό».

Οι δεσμοί της Tesla με τη Ρωσία

Ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ και διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Τesla και της αεροδιαστημικής SpaceX εξασφάλισε εύσημα διεθνώς όταν ανακοίνωσε πως θα συνδράμει την Ουκρανία, η οποία δέχθηκε την επίθεση της Ρωσίας. Η αεροδιαστημική επιχείρησή του έκανε αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου μέσω δορυφόρου ονόματι Starlink, ώστε να εξυπηρετεί την Ουκρανία, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του υπουργού Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Μικχαΐλο Φεντόροφ. Επιπλέον, κινητοποιήθηκε για τον ίδιο σκοπό και η Tesla, η οποία κατασκεύασε εξοπλισμό για τις υπηρεσίες Starlink και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ονόματι Powerwalls, ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Tesla διατηρεί και δεσμούς με το σύστημα προμηθειών της Ρωσίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει αποκτήσει πολύ μεγάλες ποσότητες αλουμινίου αξίας εκατομμυρίων ευρώ από τον κολοσσό της Rusal, ο οποίος ιδρύθηκε από τον Ολεγκ Ντεριπάσκα, ένα Ρώσο μεγιστάνα στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Οι σχετικές πληροφορίες για το αλουμίνιο καταγράφονται σε εσωτερικά έγγραφα, που περιήλθαν σε γνώση του CNBC.

Στο παρελθόν, το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών είχε επιβάλει κυρώσεις στον κολοσσό της Rusal, επικαλούμενο κακόβουλες δραστηριότητες τότε, αλλά κατόπιν και συγκεκριμένα το 2019 αυτές ήρθησαν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Το αλουμίνιο εν γένει χρησιμοποιείται από την Tesla για εξαρτήματα τα οποία τοποθετεί σε οχήματα που κατασκευάζονται στο νέο της εργοστάσιο έξω από το Βερολίνο, στη Γερμανία. Πρόκειται για μονάδα που κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, το Model Y και ακόμη δεν βρίσκεται εν πλήρη λειτουργία.

Προσφάτως ωστόσο έλαβε προκαταρκτική έγκριση από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή. Πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το αλουμίνιο της Rusal έχει χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία στις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνεται βέβαια στο δημοσίευμα του CNBC, η προθυμία της Tesla να συνεργαστεί με τουλάχιστον μία προμηθεύτρια από τη Ρωσία δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο. Δέκα από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο αγοράζουν τις προμήθειές τους από τουλάχιστον μία εταιρεία στη Ρωσία, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και διαχείρισης κινδύνου στο παγκόσμιο εφοδιαστικό σύστημα, Interos.

Η εισβολή στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο πλέον τις σχέσεις αυτές, εξαναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να διερωτώνται εάν νομικά και ηθικά μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν πληρωμές σε ομίλους που πλουτίζουν τη Ρωσία και τους έμπιστους του Πούτιν. Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, δεν γνωρίζει πόσα χρήματα έχει καταβάλει έως σήμερα η Tesla στη Rusal για προμήθεια μετάλλων. Πάντως, σε ερώτηση εάν πρόκειται να διακόψει τις σχέσεις της μαζί ή με άλλους ομίλους στη Ρωσία, η Telsa δεν έδωσε απάντηση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης