Ανάλυση Κώστα Μαρδά

…Τις εθνικές γκάφες τακτικής της ελληνικής ηγεσίας απέναντι σε ένα αίλουρο στρατηγικής – τακτικής Ερντογάν ανέλυσα καλεσμένος των συναδέλφων Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην εκπομπή “Αταίριαστοι”, τη Δευτέρα πρωί στο ΣΚΑΪ. Και θέλω τις εκτιμήσεις μου να τις παραθέσω στους αναγνώστες του φιλόξενου militaire.gr . Διότι –κακά τα ψέματα– ο τηλεοπτικός ελληνικός λαός είναι μονόπλευρα πληροφορημένος από τους περισσότερους αναλυτές, καθώς αποφεύγουν την κριτική οπτική και την εθνική αυτοκριτική, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυπριακή ηγεσία… Αποτέλεσμα; Τα λάθη χρονισμού, απερισκεψίας και αυταπάτης της ελληνο-κυπριακής πολιτικής τάξης, να τα υφίσταται όχι μόνο ο κυπριακός λαός, αλλά και οι Έλληνες, που καλούνται τώρα να εμποδίσουν το «θηρίο» έξω από την Ιεράπετρα!

  Αναλυτικά και… συνοπτικά:

– Ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας, εντός του οποίου ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Ντονμέζ έδειξε τον χάρτη της αυθαίρετης ΑΟΖ Ερντογάν, είναι η αποτύπωση του τουρκικού ιμπεριαλισμού στη θάλασσα… Όμως, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η σημερινή, έχουν προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας… Προφανώς, θέλοντας να μην πάρουν στα σοβαρά -ίσως και ορθώς από μια πλευρά- ένα χάρτη που βιάζει τη γεωγραφία…

– Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι την πρωταρχική ευθύνη για την κρίση την έχει η ιμπεριαλιστική Τουρκία. Αλλά το θέμα είναι, να μην κάνουμε ενέργειες που να της δίνουμε πάτημα… Κάνοντας μια σούμα ενός έτους γεωτρήσεων στην Κύπρο, προκύπτει πια ολοφάνερα ότι οι αδελφοί μας Κύπριοι, ωθούμενοι από αυτό που έχω ονομάσει… “ενεργειακό μεγαλοϊδεατισμό”, προχώρησαν -όπως φυσικά, είχαν δικαίωμα- σε γεωτρήσεις μέσω κολοσσών, γεωτρήσεις που όμως ανέστειλαν, με πρόσχημα την πανδημία, ενώ ο πραγματικός λόγος είναι το… «θηρίο» Ερντογάν.


– Προ ενός έτους, όταν εισέβαλε ανενόχλητο από ΗΠΑ, Ε.Ε., Ισραήλ, Αίγυπτο, Ρωσία, ΟΗΕ, το “Φατίχ” στις 3 Μαΐου 2019 και μετά το “Γιαβούζ” στις 8 Ιουλίου 2019 στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποίησα ότι χάνουμε τον πόλεμο των γεωτρήσεων, γιατί η κυπριακή κυβέρνηση τον ξεκίνησε χωρίς να έχει όπλα! Και έρχεται τώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης να με επιβεβαιώσει -κόντρα σε όλους τους διεθνολόγους- λέγοντας πως: Αν η Κύπρος στρατικοποιήσει την κρίση, αυτό θα είναι το τέλος του κυπριακού ελληνισμού!

– Από την πολιτική εξημέρωσης του «θηρίου» Τουρκία, που υιοθέτησε η κυβέρνηση Σημίτη στη δεκαετία του 2000, πήγαμε στην πολιτική… εξαγρίωσης του «θηρίου», με τις άοπλες γεωτρήσεις των Κυπρίων, την ώρα που το εξαγριωμένο «θηρίο» το χαϊδεύουν Αμερικάνοι, το χαϊδεύουν Ευρωπαίοι, το χαϊδεύουν Ρώσοι! Ανεχόμενοι, όλοι αυτοί, την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία, εκεί όπου ο… ΟΗΕ ενέκρινε τη στήριξη της Ζώνης Ασφαλείας (τουρκόφιλων) Προσφύγων. Ανεχόμενοι την τουρκική εισβολή στο κουρδικό Β. Ιράκ και την τουρκική παρουσία στη Λιβύη όπου, μέχρι στιγμής, νικά!..

– Το συμπέρασμα είναι ότι: Ο Ερντογάν, αφού δεν υπάρχει δύναμη επιβολής του Διεθνούς Δικαίου, το μόνο που καταλαβαίνει είναι τα όπλα…Το μόνο που υπολογίζει είναι το σύστημα… “κάντο όπως ο Μητσοτάκης» στον Έβρο! Όπου απρόσμενα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντέταξε άμυνα! Δείχνοντας ηγετική αποφασιστικότητα! Έχοντας, βέβαια και τη ηγετική στήριξη Τσίπρα…


– Άρα, το δόγμα μας πρέπει να είναι: Άμυνα – Αποτροπή – Διάλογος. Διάλογος μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων ή με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ας ξέρουν πάντως οι Έλληνες, πως η Χάγη δεν υπάρχει περίπτωση να μας δώσει τον χάρτη της ελληνικής Αποκλειστικής Ζώνης, όπως τον έχει σχεδιασθεί ΟΧΙ το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ένας Έλληνας καθηγητής του εξωτερικού… (Σημείωση: Συνταξιούχος καθηγητής, εκπρόσωπος του… Σώρρα στον Καναδά!..).

– Ναι, στο τηλεφώνημα που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο… θηρίο… Αλλά ας προσέξουν όλοι οι ομιλούντες υπουργοί και σύμβουλοι Ασφαλείας… Γιατί, όταν υπέρ-κλιμακώνουν ρητορικά τον πόλεμο λέξεων, δεν δείχνει σοβαρότητα να σπεύδεις στα τηλέφωνα, ενώ λίγο πριν απειλούσες να κάψεις τον εχθρό… Βάσει ενός αρχείου δηλώσεων που τηρώ, προκύπτει ότι: Ο υπουργός Άμυνας λέει… «έχω έτοιμο το σπαθί έξω να λάμπει»! Μετά λέει: «Έχω το όπλο λαδωμένο, έτοιμο πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»! Από την άλλη πλευρά… Ο υπουργός Εξωτερικών, λέει «να μην στρατικοποιηθεί η κρίση»… Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας λέει ότι δέχεται «μια κουλτούρα συμβιβασμού…»! Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Ασφαλείας στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν μέσω του Κινέζου Σου Τζου «να αφήνει μια οδό διαφυγής γιατί αλλιώς αναγκάζει την Ελλάδα να πολεμήσει μέχρι τέλους…»! Βέβαια, η φωνή με δύο εκφράσεις, δηλαδή ο ένας να απειλεί και ο άλλος να διαλέγεται, θέλει μεγάλη τέχνη, την οποία δεν διαθέτουν οι υπουργοί… Γι αυτό θα πρέπει να εκφράζονται βάσει των πρωθυπουργικών λόγων. Όπως κάνουν οι απέναντι…


– Τελικά: Ας θυμηθούμε πως οι δυο μεγάλοι ηγέτες αποκλιμάκωσαν τις κρίσεις 1976 και 1987… Στο τέλος, Καραμανλής και Παπανδρέου, παρά τις απειλές κατά των ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας, αναγκάστηκαν (για να αποφύγουν τον πόλεμο) να αποδεχθούν το πάγωμα – γκριζάρισμα του δικαιώματος ερευνών και γεωτρήσεων….

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016