Υποστηριξε το militaire
Άποψη
20/07/2021 | 06:30 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Ελληνοτουρκικά: “Κάτι σαν σχέδιο Σούμαν προ των πυλών και η εύφλεκτος ειρήνη”-Στέλιος Φενέκος

Ελληνοτουρκικά:
Γράφει ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Υποναύαρχος ε.α
Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΞΙΩΝ
Στις 18 Ιανουαρίου 2020 η «Kοινωνία Aξιών» (με τον ερευνητικό της φορέα της «Ακαδημία Πολιτικής Αλέξανδρος Παπαναστασίου») έκανε μία εκδήλωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του “Money Show” στο Κάραβελ, με τίτλο «Εύφλεκτη Ειρήνη». (https://www.facebook.com/events/2313043692274438/)
Στην εκδήλωση μετείχαν εξαίρετοι ομιλητές (οι κ.κ. Κ. Λαμπρόπουλος, Λ. Τζούμης, Δ. Παληάτσος) και εγώ από πλευράς «κοινωνίας αξιών», με συντονιστή τον κ. Πάρι Καρβουνόπουλο και προσωπικά έδωσα συνέντευξη στον κ. Καρβουνόπουλο στο “Militaire” (με τίτλο Εύφλεκτη Ειρήνη, https://www.militaire.gr/quot-eyflekti-eirini-quot…/), όπου αναλύθηκαν δύο βασικά ερωτήματα:
1. Εάν υπάρχει περίπτωση επιχειρηματικού και οικονομικού τύπου συμφωνίες να ξεπεράσουν τις κρατικές παραδοσιακές αντιπαλότητες και να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κυρίως, (όπως π.χ το Σχέδιο Σούμαν για την Ευρώπη και την συμφωνία με την οποία οι χώρες θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Το σχέδιο είχε ως σκοπό όπως μέσα από την οικονομική συνεργασία να ξεπεραστούν οι παραδοσιακές αντιπαλότητες στις Ευρωπαϊκές χώρες-κυρίως Γαλλίας Γερμανίας και να φέρει κοντύτερα τις χώρες).
2. Εάν η κατάσταση της “Εύφλεκτης Ειρήνης” που βιώνουμε μπορεί να ανατραπεί με μία ανάλογη πρωτοβουλία.
Το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν ότι τα στρατηγικά ζητήματα διαφέρουν ( θα πρέπει να αλλάξουν πολλά από πλευράς Τουρκίας κυρίως) και ότι εάν στην θέση της Τουρκίας ήταν μία άλλη χώρα με κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα (ή τουλάχιστον προσεγγίζουσα), τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα προς μία τέτοια κατεύθυνση και ότι είναι αδύνατον η Τουρκία να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί προς όφελός της μία τέτοια προσπάθεια, ισχυροποιούμενη για να επικρατήσει, διευρύνοντας τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας τετελεσμένα και εγκαθιδρύοντας την αυταρχική παρουσία στις περιοχές κοινού ενδιαφέροντος.
Η θέση μου ήταν ότι ήδη υπάρχουν επιχειρηματικοί και πολιτικοί κύκλοι (ντόπιοι και ξένοι), που επεξεργάζονται ένα τέτοιο σχέδιο υπέρβασης των παραδοσιακών κρατικών αντιπαλοτήτων μέσα από τα εργαλεία της επιχειρηματικής /οικονομικής συνεργασίας και ότι θα το δούμε σύντομα στο τραπέζι της συζήτησης για τις Ελληνοτουρκικές διαφορές, όπου μετά από μία πιθανή αρχική κρίση και υπό τη απειλή πολέμου θα επιδιωχθεί άμβλυνση της αντιπαλότητας επί των ζωτικών εθνικών συμφερόντων και πρόσκαιρο πάγωμα, ώστε να υπάρξει ευνοϊκό έδαφος για την προώθηση της πρότασης αυτής.
Και ότι θα πρέπει να προετοιμασθούμε σε επίπεδο πολιτικής από τώρα (τότε, 18 μήνες πριν, την 18 Ιαν 2020) για τον καλύτερο χειρισμό του θέματος, ώστε να μην πιαστούμε αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι και βρεθούμε να χαμένοι στην διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Σήμερα η συζήτηση έχει ανοίξει, από όσους προβάλλουν το σχέδιο Σούμαν ως δυνητικό μοντέλο που θα μπορούσε να ακολουθηθεί για τα Ελληνοτουρκικά και την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και δυστυχώς πάλι ΠΙΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ και ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ για να έχουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και επιλογές, ώστε να εκμεταλλευθούμε υπέρ μας τις συνθήκες, αφού προτιμάμε να τα κρύβουμε όλα κάτω από το χαλί, απευχόμενοι για να μην συμβούν και αποφεύγοντας να προετοιμασθούμε .
ΣΗΜ: Στην αρχή της συνέντευξης στο “Militaire” (με τις εξαιρετικές ερωτήσεις του Πάρι Καρβουνόπουλου), τοποθετούμαι και κάνω διάκριση μεταξύ των “Think Tanks” όπου κάποια από αυτά κάνουν διαπιστωτικές προσεγγίσεις είτε αναφέρονται σε παρελθοντολογικές αναλύσεις, που δεν προσφέρουν κάτι στην σημερινή συζήτηση, και ελάχιστα ασχολούνται με το ορατό μέλλον μέσα από τις αναλύσεις όλων των διαθέσιμων στοιχείων και κάνουν εκτιμήσεις για το επερχόμενο που να λειτουργούν ως εργαλεία προληπτικών δράσεων.
Δυστυχώς όμως αυτές οι προσεγγίσεις δεν μπορούν να εκτιμηθούν πάντα σωστά την στιγμή που δημοσιεύονται και συνήθως όταν τα γεγονότα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις αυτές έχουν ξεχασθεί είτε χάνονται μέσα στον θόρυβο που δημιουργείται τώρα όπου κυριαρχούν πλέον οι διαπιστωτικού τύπου προσεγγίσεις.
Το γεγονός δεν μας αποθαρρύνει όμως, γιατί ήδη η «κοινωνία αξιών» και οι ερευνητικοί της φορείς είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν δημιουργικά στην συζήτηση που τώρα άνοιξε για το θέμα, γιατί είμαστε ήδη προετοιμασμένοι.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης