Άρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Τ. Ερντογάν : «προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια»

Ειρωνικός στην απάντησή του  ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν,  ερωτηθείς για το περιστατικό στα Ίμια από δημοσιογράφους, μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. «Υπήρξε ένα γεγονός στα Ίμια, αλλά όχι κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς, οι Έλληνες πάλι απόρησαν. Τα ελληνικά πλοία πάνε κι έρχονται στα Ίμια. Μην κάνετε τέτοια πράγματα. Θα μας βάλετε σε… μπελάδες. Φυσικά, οι Δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους και πάλι χθες το βράδυ», ήταν η απάντηση του Τούρκου Προέδρου. Νωρίτερα, απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματος ΑΚΡ είχε πει: «Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα. Να μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια».  Επίσης, αυστηρή προειδοποίηση απεύθυνε και προς τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου. «Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα καράβια, το στρατό και τα αεροσκάφη μας», επισήμανε με έμφαση ο Τ. Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, είναι αποκαλυπτικές της κυρίαρχης «φιλοσοφίας» του συστήματος εξουσίας της γειτονικής χώρας, που είναι ότι, η Τουρκία είναι μια ηγεμονική περιφερειακή δύναμη, που θα πρέπει να έχει «φινλανδοποιημένα» κράτη – δορυφόρους ( «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, αυτονομία Θράκης), όπως η Β. Συρία, το Β. Ιράκ, η Κύπρος και η Ελλάδα. Η  μεγαλομανής νεοοθωμανική Τουρκία,  δεν ανέχεται να είναι  εγκλωβισμένη στα δυτικά της σύνορα από μια μικρότερη χώρα και στα νότια της από την μικρή και αδύναμη Κύπρο. Η έμπρακτη  αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία, είναι ένα σαφές μήνυμα προς Αθήνα και Λευκωσία, ότι η Άγκυρα, με την στρατιωτική της ισχύ  μπορεί να τους επιβάλει τις επιλογές της.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας είναι η ανταπόδοση κάθε τούρκικης πρόκλησης,  που στρέφεται ευθέως κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.  Την πρόταση των στρατιωτικών απέρριψε   ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας («διαρροή» από Μαξίμου), εκτιμώντας ότι  θα προκαλούνταν μία απολύτως ανεξέλεγκτη κατάσταση.  Η Ελληνική Κυβέρνηση,  έχει επιλέξει μία ψύχραιμη στάση, «Στρατηγική ψυχραιμία» την ονομάζει απέναντι τις ιταμές τουρκικές προκλήσεις, θεωρεί ότι είναι η απάντηση της λογικής απέναντι στον απρόβλεπτο Ερντογάν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι  προετοιμάζεται,  για να αποφύγει  πιθανή αιφνιδιαστική επιθετική  τουρκική ενέργεια,  που θα δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Εθνικής μας κυριαρχίας.   

Ελπίζουμε να μην επαληθευτεί η πρόβλεψη του αείμνηστου Π. Κονδύλη , σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι «η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή». Και να διαψευστούν οι «Κασσάνδρες» ότι κάθε σοβαρή κρίση,  οδηγεί σε εθνικές περιπέτειες με οδυνηρή κατάληξη.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016