Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019  και ώρα 11 π.μ. στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στην αίθουσα «Ρήγας Φεραίος» θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου που διοργανώνει το νεοϊδρυθέν “Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας” (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.).

Για χιλιετίες η τύχη αυτού του τόπου είναι δεμένη με τη θάλασσα. Από την αυγή της ναυσιπλοΐας μέχρι το σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό μας και την ανθούσα Εμπορική Ναυτιλία μας, η ρήση του Ηρόδοτου είναι πάντα επίκαιρη

“Έχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα”

Είναι χρέος όλων μας να κρατάμε πάντα ζωντανή την ιστορική μνήμη για τα ναυτικά επιτεύγματα του ελληνισμού ώστε να διατηρείται ανέπαφη η αλυσίδα της  ιστορικής μας διαδρομής και συνέχειας.

Το “Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας” είναι ένας νέος πολιτιστικός και επιστημονικός φορέας που έχει ως στόχο τη μελέτη, την έρευνα, τη διάσωση, τον εμπλουτισμό καθώς και την επιστημονική τεκμηρίωση και προβολή της Ναυτικής Ιστορίας και της Ναυτικής Παράδοσης του τόπου μας.

Οι δράσεις του Ινστιτούτου, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η υλοποίηση των στόχων του είναι  :

  • Οργάνωση επιστημονικών, εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων (συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια).
  • Ενημερωτικές εκδόσεις (βιβλία, μονογραφίες, μελέτες, περιοδικά, λευκώματα, σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή).
  • Οργάνωση ερευνητικών και μελετητικών ομάδων, καθώς και ομάδων εργασίας, με μέλη, εξωτερικούς ειδικούς συνεργάτες και φίλους.
  • Συνεργασία, στο πλαίσιο αμοιβαιότητας, µε άλλους αντίστοιχους φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
  • Συμμετοχή σε επιστημονικά προγράμματα, η δημιουργία και προκήρυξη υποτροφιών στον τομέα της έρευνας και μελέτης της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.
  • Αναζήτηση, διάσωση, προστασία, μελέτη και αξιοποίηση πάσης φύσεως αρχειακού υλικού και κειμηλίου που ανήκει στην ιστορική ναυτική κληρονομιά και παράδοση της χώρας.

Λεπτομέρειες για την λειτουργία και τις δραστηριότητες του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.elinis.gr καθώς και στo Facebook @Hellenic.Institute.Maritime.History

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016