Η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι “η Ελλάδα προσέφερε λιμάνια της  ως σημεία αποβίβασης για τους μετανάστες που θα διασώσονται στη Μεσόγειο από τα πολεμικά πλοία της επιχείρησης Irini” και επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης.

Γράψαμε σχετικά για το θέμα, για το οποίο μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η τοποθέτηση του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, που μίλησε για “νέα Μόρια στην Κρήτη”.

Θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει ενημέρωση για το τι ακριβώς έχουμε συμφωνήσει και κυρίως, γιατί το συμφωνήσαμε.

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία την Πέμπτη για την έναρξη ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο  για την επιβολή εμπάργκο όπλων, με εντολή των Ηνωμένων Εθνών, στη Λιβύη.

“Ο στόχος της αποστολής με την ονομασία Operation Irini, από την ελληνική λέξη Ειρήνη, θέτει ενδεχομένως την ΕΕ σε κίνδυνο αντιπαράθεσης με την Τουρκία, η οποία στέλνει όπλα στη Λιβύη”, γράφει ο Guardian προσθέτοντας ότι “η προηγούμενη ναυτική αποστολή, η Επιχείρηση Σοφία, σταμάτησε, καθώς χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία ισχυρίστηκαν ότι τελικά ενήργησε ως «παράγοντας έλξης», ενθαρρύνοντας τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης,  να βγουν στη θάλασσα με την ελπίδα να διασωθούν.

Η Ελλάδα προσέφερε  λιμένες ως σημεία αποβίβασης για τους μετανάστες που θα διασώζονται στη θάλασσα από τα πολεμικά πλοία της αποστολής, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η συμφωνία προβλέπει ότι οι διασωθέντες θα διανέμονται μετά από την αποβίβαση τους σε ελληνικό λιμάνι, σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση.

Η Ελλάδα θα μπορεί ανά τετράμηνο να αποσύρει το λιμάνι της αν κρίνει ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα. Το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής των διασωθέντων θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.

Θα τηρηθούν όμως αυτές οι δεσμεύσεις ή θα παραμείνουν επ΄ αόριστον οι μετανάστες στην Κρήτη;

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016