«Τώρα Λύση! – ‘Οχι στην Αναλγησία της Αlpha Bank και της τράπεζας Πειραιώς!» ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν χθες το πρωί οι πρώην εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», που συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Αlpha Bank στη Σταδίου.

Ο συνάδελφος Πασχάλης Κορωναίος, συντάκτης της εφημερίδας για πάρα πολλά χρόνια και μέχρι το κλείσιμο της  γράφει:

Στη μαζική, για την περίσταση, συγκέντρωση, συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα, απαιτώντας να ανακαλέσουν οι τράπεζες τις ανακοπές που άσκησαν, εμποδίζοντας καταχρηστικά την πληρωμή μέρους των οφειλόμενων στους εργαζόμενου και στο Δημόσιο, από την πτωχευτική διαδικασία.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που μοιράστηκε και τοιχοκολλήθηκε, σε μορφή πρωτοσέλιδου της «Ελευθεροτυπίας», «οι 850 άλλοτε εργαζόμενοι στην Χ.Κ. Τεγόπουλος και οι οικογένειές τους είμαστε ακόμα εδώ, όρθιοι, για να πάρουμε έστω και αυτό το μέρος των χρημάτων που δουλέψαμε και δεν αποκτήσαμε από υπεραξίες».

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν δημοσιογράφοι, με θητεία δεκαετιών στην καθημερινή και Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, από πρώην αρχισυντάκτες και διευθυντές σύνταξης, μέχρι διορθώτριες και επιμελητές, συντάκτες και συντάκτριες όλων των ειδικοτήτων, γραφίστριες-ες, διοικητικοί, τεχνικοί, τυπογράφοι και λιθογράφοι από το πιεστήριο στο Κορωπί, που απασχολούσε περίπου 400 άτομα. «Κάτω τα χέρια από τα δεδουλευμένα και τους κόπους μας» ήταν ο υπότιτλος του ευρηματικού πρωτοσέλιδου, στο οποίο δέσποζε η φωτογραφία του πολυόροφου γυάλινου κτιρίου της πάλαι ποτέ «Ελευθεροτυπίας» στο Νέο Κόσμο.

Το κτίριο, ένα από τα «φιλέτα» της πτωχευτικής περιουσίας της Χ.Κ. Τεγόπουλος, εκπλειστηριάστηκε για 10,8 εκατομμύρια ευρώ, και από αυτό περιμένουν να πληρωθούν οι πρώην εργαζόμενοι μέρος των οφειλόμενων, περίπου 6,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το προηγούμενο πτωχευτικό δίκαιο, που ίσχυε και κατά την πτώχευση της Ελευθεροτυπίας, προηγούνται οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο και έπονται οι τράπεζες. Αυτό άλλαξε το καλοκαίρι του 2015, με την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα που ψηφίστηκε με το Τρίτο Μνημόνιο. (φωτογραφίες: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi)

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016