Όχι από το Μαντείο αλλά από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναμένουμε να μάθουμε κάτι για την πορεία του εκσυγχρονισμού των  F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που απ΄ ότι λένε όλες οι πληροφορίες δεν πάει και τόσο καλά. Ή τέλος πάντων δεν πάει γρήγορα…

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που φέτος γίνεται κι αυτό διαδικτυακά, έχει διοργανώσει μια σειρά συζητήσεων μεταξύ των οποίων και μία με θέμα “Αμυντική Θωράκιση της χώρας στον 21ο αιώνα”. Η συζήτηση θα γίνει το απόγευμα της 22ας Μαίου.

Ποιοι θα συζητήσουν;

·       Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας

·       Αλέξανδρος Διακόπουλος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού

·       Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Lockheed Martin Aeronautics/International

·       Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Συντονιστής: Βασίλης Νέδος, Διπλωματικός και Αμυντικός Συντάκτης, Καθημερινή

Απ΄ όσο γνωρίζουμε ο ΥΕΘΑ έχει τους προβληματισμούς του για την πορεία του προγράμματος εκσυγχρονισμού. Υποθέτουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας . Απαντήσεις σ’ αυτές τις ανησυχίες μπορεί να δώσει ο κ.Ντένης Πλέσσας της Lockheed Martin η οποία έχει αναλάβει το έργο που αναμένεται με βάση το σχεδιασμό να ολοκληρωθεί μεταξύ 2027 και 2028.

Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα που το Militaire.gr θέτει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά ουδείς έχει απαντήσει. Και κανείς βεβαίως δεν έχει ρωτήσει και στη Βουλή, για να τα λέμε όλα… Δεν είναι ερωτήματα θεωρητικά και αόριστα. Είναι πολύ συγκεκριμένα και στηρίζονται και σε έγγραφα κι όχι απλά σε πληροφορίες.

Γνωστό το πρόβλημα που έχει προκύψει από το 2017 κιόλας, όταν η Αμερικανική Αεροπορία ενημέρωσε το ΓΕΑ εγγράφως για “το ρίσκο που υπάρχει στη “”συνεργασία” του νέου ραντάρ που θα τοποθετηθεί στα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη, με το σύστημα αυτοπροστασίας τους”. Με απλά λόγια μας ενημέρωσαν ότι και τα δύο μαζί δεν θα δουλεύουν!

Τα ερωτήματα στα οποία αναμένονται διαφωτιστικές απαντήσεις είναι τα εξής:

•Έχει βρεθεί λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα; Αν όχι πως θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός;

•Είναι αλήθεια ότι κάποιοι λένε ότι θα λύσουν το πρόβλημα με κάποιο “λογισμικό”; Αν το καταφέρουν θα διεκδικήσουν με αξιώσεις  βραβείο εφευρητικότητας, αφού θα καταφέρουν να θέσουν σε συνεργασία ένα ψηφιακό σύστημα μ΄ ένα αναλογικό.

•Είναι αλήθεια ότι από την αρχή εντοπισμού του προβλήματος, προτάθηκε νέο σύστημα αυτοπροστασίας με τιμή κόστους που ξεκινά από τα 300 εκατομμύρια;

Αν ισχύει αυτό τότε με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα ξεπεράσει το 1,8 δις!

Συγκεκριμένα τα ερωτήματα, στα οποία ελπίζουμε να λάβουμε κάποιες απαντήσεις έστω και μέσω Δελφών, αφού μέσω Βουλής δεν αναμένουμε ούτε από την κυβέρνηση ,ούτε από την αντιπολίτευση να συγκινηθεί.

 

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016