(Ειδησούλες και σχόλια ατάκτως ερριμμένα)
Από τον Κων. Φράγκο

Επιτυχής επιλογή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ως Σύμβουλο επί θεμάτων Άμυνας τον Επίτιμο Α/ΓΕΑ πτέραρχο κ. Χρήστο Βαΐτση, προσφάτως αποστρατευθέντα.
Ο κ. Χρήστος Βαΐτσης υπήρξε άριστος Αξιωματικός και επιτυχημένος Αρχηγός . Είναι σοβαρός άνθρωπος, νουνεχής, γνώστης των αμυντικών θεμάτων αλλά και μακράν κομματικών φατριών. Ελπίζουμε και να παραμείνει μακράν.
Τον συγχαίρουμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία. Είναι βέβαιο ότι μερικοί αρχολίπαροι ή παράσιτα που συχνάζουν στους αρχηγικούς προθαλάμους θα επιχειρήσουν να τον «παρενοχλήσουν». Ξέρει όμως, ως άξιος αεροπόρος, να τους αντιμετωπίζει.

Αυτά που λες εγώ τ’ ακούω βερεσέ…
Τα παραμύθια σου τ’ ανθίστηκα πια τώρα… Είναι ένα απ’ τα ωραιότερα λαϊκά του Γιώργου Μητσάκη. Το θυμήθηκα όταν άκουσα την ανακοίνωση ότι θα διατεθούν πιστώσεις περί το 1 δις για αγορά υλικών αξιοποιήσεως υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Μέτρο ληφθέν, κυριολεκτικά, στην τούρλα του Σαββάτου, εντελώς όψιμα.
 Μέχρι τώρα, μετά πάροδο, σχεδόν, ενός μηνός, δεν έχει ακουστεί τίποτα. Δεν έχει διατεθεί ούτε μία τούρκικη λίρα. Τα, δύστυχα, Επιτελεία, όμως , ετοιμάζουν λίστες προτεραιοτήτων οι οποίες συνήθως οδεύουν σε κάποιο υπουργικό συρτάρι για … υπνοθεραπεία.
Έχω στα χέρια μου κι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου, τρεις τέτοιες λίστες, μία της 13-4-13 , η δεύτερη 23 Μαΐου 2013 και η τρίτη 09/10/13, οι οποίες αφού εγκρίθηκαν από τον κ. Υπουργό (Π. Παναγιωτόπουλος, Υφυπουργοί Καράμπελας, Ελευσινιώτης) όδευσαν στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής ένθα έλαβον, πανηγυρικά την έγκριση, πλην ελάχιστων επιφυλάξεων.
Πού να δείτε τι είχε ο … μπαξές. Όλα! Σε μία παράγραφο δε αναφέρεται το εξής «πατριωτικό» … Βασικός σκοπός του ΥΕΘΑ είναι η διασφάλιση της καλύτερης συντήρησης και μεγίστης αποτελεσματικότητας των οπλικών μας συστημάτων (SIC).
Χαράς Ευαγγέλια…
Παρήλθαν μήνες αρκετοί από τη διαβεβαίωση της πολιτικής Ηγεσίας ότι «αύριο – μεθαύριο παίρνετε το χρήμα παιδιά για να προχωρήσετε …»
Όταν ο τότε Α/ΓΕΣ Στρατηγός κ. Κων. Γκίνης, εξέχον και σοβαρό στρατιωτικό στέλεχος, ρωτούσε, ίσως συχνότερα των κανονικών, ανησυχών για το υλικό, για την τύχη των πιστώσεων, του ανακοινώθηκε η αποστρατεία. Και δεν είχε θητεία παραπάνω από 8 μήνες! 
 Ας ερευνήσουν οι «αρμόδιοι» από αυτές τις λίστες (αν δεν τις έχουν, ευχαρίστως, να τους τις δώσω) έχει αγορασθεί τίποτα; Και οι Αρχηγοί ας μην γίνονται αδιάκριτοι και πολύ ρωτάνε «που ξέρεις…»

H αναβάθμιση των F-16.
Για τους ρυθμούς χελώνας των διαδικασιών διαπραγματεύσεως, τα είπα στο προηγούμενο.
Διάβασα στην Καθημερινή (17 Απρ.) από την γραφίδα του εγκρίτου δημοσιογράφου κ. Αθανασίου Έλις, που έχει πηγές στις ΗΠΑ, ότι διαφαίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στα FOREIGN MILITARY FINANCES των ΗΠΑ (στα οποία υπάγονται μόνο η Αίγυπτος και το Ισραήλ ), δηλαδή για πρόβλεψη μειωμένων τιμών και οικονομικών διευκολύνσεων. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αποφασίσει το Κογκρέσο. Χρειάζεται όμως «πίεση» από παντού και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ανθρώπους που μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, πρέπει να είναι ταχείς. Ο εχθρός είναι προ των πυλών. Επιμένω ότι αν συνεχισθούν οι Βυζαντινολογίες το καλύτερο είναι να βρούμε άλλες λύσεις και να εγκαταλείψουμε τον εκσυγχρονισμό που όταν αρχίσει ν’ αποδίδει ίσως είναι αργά…
Σε περίπτωση, όμως, που αποφασίσουν οι «αρμόδιοι» ότι θα δώσουν το «εναρκτήριο λάκτισμα», εγκαίρως βέβαια, ας μην ξεχνούν ότι έχουν δώσει υπόσχεση στους ενταύθα πενόμενους Έλληνες, υποκατασκευαστές, πέραν της ΕΑΒ, ότι θα τους δώσουν κάποιο «αντίδωρο».
Έχω στα χέρια μου το περιοδικό BUSSINESS PARTΕNERS / Απρ.2 στο οποίο ο ενταύθα εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρείας LOCKHEED – MARTIN κ. Ντένης Πλέσσας του οποίου εκτιμώ την ειλικρίνεια δηλώνει “Multiple offset benefit programs aiming at the Armed Forces operational capabilities are the enhancement of domestic Defense Industry….” Κοντολογίς ότι θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε … Αμήν.
 Και από κοντά ο εκσυγχρονισμός των MIRAGE.
Αλλά και η υπογραφή της περιβόητης FOS ( FORWARD SUPPORT) που έπρεπε να έχει γίνει το 1999, όταν τ’ αγόρασε ο Άκης, έχει αναλάβει ένας Ναύαρχος. Ο ακάματος κ. Κυριάκος Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕ.
Καλή Επιτυχία . Οι Γάλλοι είναι, ως γνωστόν, πολύ «δυσκοίλιοι» στα οικονομικά θέματα.

Επελέγησαν οι… αθωώτεροι
Από την καλή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (21/04/18) για να μας ενημερώσουν για την ελληνοτουρκική κρίση και τις σχέσεις μας με τη γείτονα. Ποιοι ; Οι κ. Ε. Βενιζέλος και Θ. Πάγκαλος που είναι κορυφαίοι των υπολόγων για την κατάντια της χώρας και την αδυναμία της αποτροπής! Προκαλούν …
Να μας ζήσεις κ. Γενς Στολτενμπεργκ
• Ο περί ου ο λόγος κύριος ή Sir, αν θέλετε, είναι Γ. Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Δηλαδή της μεγάλης Συμμαχίας που μας προστατεύει…Τι δήλωσε ο λεβεντονιός προχθές (20.04) στα «ΝΕΑ» «Καλώ την Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν μεταξύ τους…»(sic)
• Το να καθίσουν σε δύο τραπέζια για συζήτηση, μάλλον αδύνατον. Περαιτέρω ο εξαιρετικός αυτός νέος αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης στα συγκεκριμένα θέματα που προκαλούν τις κακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δηλαδή ο κ. Γενικός βάζει στο ίδιο τσουβάλι θύτη και θύμα, εκβιαστή-επιτιθέμενο-πειρατή του Αιγαίου – αιχμαλωτίζοντα συνοριακούς φρουρούς με τον υφιστάμενο τις παρανομίες και απειλούμενο με αρπαγή των εθνικών εδαφών του, αναγνωρισμένα από διεθνείς συνθήκες.
• Το ίδιο θα μας πει αύριο ο ευγενής και γενναίος αυτός τύπος αν μας αρπάξουν οι Τούρκοι κάποια νήσο η νησίδα …»Βρείτε τα ..»Τι να βρούμε ;
• Βρε καλά έκανε και τον έκραξε ο στρατηγός Φραγκουλης Φράγκος που βιαστήκαμε να τον αποδοκιμάσουμε.

Εκδοτική αισιοδοξία
• Μερικοί τίτλοι εφημερίδων με έκαναν να αισθανθώ αισιοδοξία… Εκσυγχρονισμός F-16 και φρεγάτες FREMM αναβαθμίζουν την Άμυνα..
• Για τις φρεγάτες ακούγονται πολλά αλλά ουδεμία ανακοίνωση είδαμε από το ΥΕΘΑ. Κι αυτές, στην τούρλα του Σαββάτου, με.. χοντρό ενοίκιο.
• Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι τις διαπραγματεύσεις, όπως αφέθηκε να διαρρεύσει, τις κάνει ούτε η ΓΔΑΕ, ώστε ο κ. Υπουργός, ούτε το Π.Ν. αλλά ο κ. Κουβέλης, ο οποίος δήλωνε, υπερήφανα, ότι οι φρεγάτες θα υψώσουν ελληνική σημαία το καλοκαίρι. Ποιο καλοκαίρι, δεν διευκρίνισε. Εν τω μεταξύ, την επιούσα ο Γάλλος ΥΕΘΑ κ Φλοραντ Παρλι δηλώνει άγνοια! Dieu le veut, κραύγαζαν οι Γάλλοι ( Φράγκοι τότε) κατά την Α’ Σταυροφορία.

Ο γενναιόδωρος Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Βούτσης.
Με πρόταση του άλλου γαλαντόμου Προέδρου κ. Ε. Μεϊμαράκη αποφάσισε να λάβει η Βουλή κάποια οικονομικά, ευεργετικά μέτρα για τα παιδιά του αλησμόνητου, αδικοχαμένου Σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι όταν ο κ. Ε.Μ. ήτο ΥΕΘΑ ουδέν μέτρον έλαβε, μηδέν, για την συντήρηση του υλικού και το φρόνημα των στελεχών. Μια οπή στον αέρα.
Η Βουλή δεν είναι ανεξάρτητος Οργανισμός με ίδια έσοδα. Ότι έχει ο κορβανάς της προέρχονται από κρατική επιχορήγηση, δηλ. από φόρους των πολιτών . Οι πολίτες, λοιπόν, προσφέρουν μία σημαντική συμπαράσταση στην οικογένεια. ΟΧΙ η Βουλή. Αν ήθελε ο κ. Πρόεδρος να προσφέρει η Βουλή θα έπρεπε να δώσει εντολή περικοπής για 1-2 χρόνια ενός ποσοστού παχυλών μισθών βουλευτών και υπουργών. Επίσης, να απευθυνόταν ΠτΔ και τέως ΠτΔ που αμοίβονται πλουσιοπάροχα και εκτοξεύουν πομφολοιγώδεις πατριωτικούς λόγους. Νομίζω; Καβούρια έχουν οι τσέπες των εξουσιαστών.

Προβολή στις δυναστείες.
Παρακολουθούσα την Πέμπτη το πρωί στο SKY την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ γιατί οι θέσεις που ανέπτυσσε για τη σημερινή, θλιβερή, κατάσταση της χώρας η κ. Λιάνα Κανέλλη ήταν σωστές άκρως ρεαλιστικές, τεκμηριωμένες και σαφείς. Αναφέρθηκε στο χαμηλό φρόνημα του Λαού, την καταλήστευση των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ (από τα οποία οι περιοδεύοντες πολιτικοί απαιτούν υψηλό φρόνημα) και την ελλειμματική κατάσταση των εξοπλισμών ενώ η απειλή είναι απτή και ορατή όσο ποτέ. Καθαρά πράγματα. Για μια στιγμή διέγνωσα ότι οι δημοσιογράφοι έδειχναν μια νευρικότητα που έμμεσα υποδείκνυαν στην κ. Κανέλλη να συντομεύσει. Όντως, κάτι τέτοιο συνέβη, γιατί ενώ η πανέξυπνη κ. Κανέλλη τα μάζευε, της είπαν : Πιεζόμαστε γιατί περιμένει ο κ. Κώστας Καραμανλής να συζητήσει μαζί μας.
Ενώ ήμουν έτοιμος να φύγω για τη δουλειά μου, ανέκρουσα πρύμνα. Είπα: Ο Κώστας Καραμανλής ; Θα μιλήσει ο αμίλητος Βούδας, θ’ ανοίξει το στόμα του ο Ακάματος ή Σκανδαλοθάφτης που μόνο στον Αντώναρο εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του; Όχι, δεν το κουνάω. Περιμένω.
Και ως εκ του θαύματος παρουσιάσθηκε ένας καλοθρεμμένος νεαρός, ο Κων. Καραμανλής Γ’, υιός του προσφέραντος τα μάλα στη χώρα Αχιλλέα! Να μας πει τι ο άπειρος και εντελώς ανυποψίαστος δελφίνος; Ιδού πώς τα ΜΜΕ καλλιεργούν τη συνέχεια των δυναστειών που τόσο ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τη Χώρα.
Καυτό ερώτημα.
Φίλος, βετεράνος, μου απεύθυνε το ερώτημα: 
Αν γίνει κανα μπαμ τα παιδιά της ελίτ, οικονομοπολιτικής, θα πάνε να καταταγούν ή θα την «κάνουν» με μικρά πηδηματάκια;
Έχω το ίδιο ερώτημα αλλά και κάποιο δεύτερο.
Οι Ρουβίκωνες,οι μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων, οι ισοπεδωτές των πάντων τι θα κάνουν;
To δυστύχημα είναι ότι υπάρχουν τέτοιες αμφιβολίες ενώ δεν έπρεπε.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016