Εκσυγχρονισμός F-16: Θα υπάρξουν χρεώσεις και για δυνατότητες που ήδη έχουν τα αεροσκάφη μας;

Είναι δυνατόν επιχειρησιακές δυνατότητες που τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτουν ήδη να μας τις χρεώσουν ξανά οι Αμερικανοί στον εκσυγχρονισμό των 84 αεροσκαφών; Κι όμως το θέμα είναι ανοιχτό!

Πρόκειται για τη δυνατότητα των αεροσκαφών να φέρουν όπλα που έχουν σχέση με ΝΑΤΟϊκές αποστολές. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει στα αεροσκάφη F-16 Peace Xenia IV και ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι με τον εκσυγχρονισμό θα αφαιρούνταν. Αυτό είχε γίνει σαφές και κατά την παρουσίαση του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τώρα όμως προκύπτει ότι για να συμπεριληφθεί η επαναλαμβάνουμε υφιστάμενη δυνατότητα, στα F-16 Viper απαιτείται “πρόσθετο λογισμικό” και αυτό τι σημαίνει βεβαίως; “Πρόσθετο χρόνο και άγνωστο κόστος”, λένε οι γνωρίζοντες!

Αυτό που δεν είναι βεβαίως κατανοητό είναι γιατί χρειάζεται οποιαδήποτε “παρέμβαση”, “έργο” και “κόστος” για να φέρουν τα F-16V όπλα που ήδη μπορούν να φέρουν τα υπό εκσυγχρονισμό αεροσκάφη, σήμερα!

Το ερώτημα έρχεται να προστεθεί στο πρόβλημα συνεργασίας του ραντάρ AESA με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS. Πρόβλημα στο οποίο αναζητείται λύση. Αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται με πρόταση λύσης τον Απρίλιο.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016