Τουλάχιστον 11 στρατιώτες και μέλη ένοπλων οργανώσεων που μάχονταν στο πλευρό τους σκοτώθηκαν στη Συρία όταν σημειώθηκαν εκρήξεις σε στρατιωτικό αεροδρόμιο του καθεστώτος στο κεντρικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας την Παρασκευή, γνωστοποίησε  μια ΜΚΟ, η οποία εκτίμησε πως το συμβάν οφειλόταν σε δυστύχημα—όχι σε επίθεση.
«Σφοδρές εκρήξεις έπληξαν αποθήκες όπλων και καυσίμων σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία Χάμα», στην κεντρική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Υπάρχουν 11 νεκροί στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος και των συμμάχων του, καθώς και δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενοι», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Τα αίτια των εκρήξεων είναι άγνωστα, αλλά «πιθανόν οφείλονταν σε τεχνική βλάβη», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ακούστηκαν «εκρήξεις» στο αεροδρόμιο και στην περιοχή γύρω από αυτό, αλλά καμιά λεπτομέρεια.
Το συμβάν στη Χάμα καταγράφεται ενώ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη στη Συρία. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ διεξήγαγε επανειλημμένα αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών βάσεων του συριακού καθεστώτος και εναντίον στόχων που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν ως θέσεις του Ιράν. Η Τεχεράνη είναι κρίσιμης σημασίας σύμμαχος της Δαμασκού.
Το Ισραήλ προχώρησε τη νύχτα της 9ης προς 10η Μαΐου σε δεκάδες φονικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον «ιρανικών» στόχων, σε αντίποινα για τις «ιρανικές» κατά την ισραηλινή κυβέρνηση ρουκέτες που εβλήθησαν από το συριακό έδαφος προς το κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.
Το Ισραήλ—το οποίο παραμένει επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Δαμασκό—δεν παύει να προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει τη Συρία σαν προγεφύρωμα για να πλήξει την ισραηλινή επικράτεια.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016