Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
27/07/2018 | 06:30 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Εκπαιδευτικό αεροσκάφος για την ΠΑ: “Ενδιάμεσες λύσεις”, “κρυφά κόστη” και η ευκαιρία

Εκπαιδευτικό αεροσκάφος για την ΠΑ:

Όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε μια ενδιάμεση και σε μια οριστική λύση για ένα ευαίσθητο θέμα όπως είναι η εκπαίδευση των χειριστών της ΠΑ, υπάρχει δίλημμα; Στην Ελλάδα ποτέ δεν μπορείς να ΄σαι σίγουρος.

Το Militaire.gr έγραψε σε δυο διαφορετικά άρθρα του για το θέμα. ‘Εχει και συνέχεια.

Όπως μαθαίνουμε η πρόταση της Lockheed Martin Canada αφορά «ανακατασκευασμένα» L-39C με νέα ηλεκτρονικά ως «ενδιάμεση λύση» για να καλυφθούν «προσωρινά» οι ανάγκες της ΠΑ. Μήπως αυτές οι ασάφειες όπως «ανακατασκευασμένα», «ενδιάμεση», «προσωρινά» σημαίνουν ότι υπάρχουν και άλλα κόστη τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν;

Προφανώς η διαμόρφωση του αεροσκάφους που προτείνεται δεν είναι πιστοποιημένη. Άρα η ΠΑ θα επωμιστεί το κόστος. Προφανώς δεν υφίσταται ολοκληρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα για την υποστήριξη του αεροσκάφους. Είμαστε βέβαιοι επίσης ότι και η συντήρηση θα «αφήνεται» στην ΠΑ.  Συνεπώς φαίνεται ότι υπάρχουν διάφορα κόστη τα οποία θα πρέπει να προστεθούν για να μπορεί να συγκρίνει κανείς.

Δεν νομίζουμε ότι η ΠΑ έχει το χρονικό περιθώριο να ασχοληθεί με πιστοποίηση ενός αεροσκάφους που σε λίγα χρόνια θα πρέπει να αποσύρει. Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ότι η εγκατάσταση νέων ηλεκτρονικών δεν σημαίνει σύγχρονο αεροσκάφος JET για εκπαίδευση, διότι τα πτητικά χαρακτηριστικά παραμένουν ίδια.

Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε όμως και για τα T-6A τι προτείνουν οι εταιρείες. Άραγε αναλαμβάνουν την αναβάθμιση των εξομοιωτών του αεροσκάφους και την υποστήριξη όλων των συστημάτων τους;

Και αναφερόμαστε στα T-6A, διότι οι Ιταλοί που ανακοίνωσαν την ίδρυση Κέντρου στη Σαρδηνία, για καλή μας τύχη, δε διαθέτουν αεροσκάφη T-6A και ακόμα το Κέντρο αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν το 2021. Η πρόθεσή τους όμως είναι ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος από πολλές χώρες για την παροχή εκπαίδευσης.

Συνεπώς αν η ΠΑ κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά, μπορεί να εκμεταλλευτεί τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και να προσφέρει σε τρίτες χώρες ένα ολοκληρωμένο πακέτο εκπαίδευσης, σε όλες τις φάσεις μέχρι και Lead-In-Fighter-Training με μέσα που δεν θα διαθέτει καμία άλλη χώρα μέλος του NATO.

Η ΠΑ απ’ ότι ξέρουμε ζήτησε προτάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου, εκτός αν κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Αφού η πρόταση είναι ενδιάμεση λύση μήπως θα ήταν προτιμότερο η ΠΑ να ασχοληθεί με την τελική;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης