Γράφει ο
Αντγος ε.α. Βασίλειος Ροζής
Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ. και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Ε.Α.Α.Σ

Σε λίγες ημέρες οι εν αποστρατεία αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και τα μέλη των ορφανικών οικογενειών, θα κληθούν να επιλέξουν με την ψήφο τους το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, για την επόμενη θητεία του.

Η Ένωση Αποστράτων, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που μπορεί να διεκδικεί υπέρ των μελών του όταν η κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματά μας.
Από το 2010 και εντεύθεν, δηλαδή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η ΕΑΑΣ στο θέμα των διεκδικήσεων, του αγώνα και της σύγκρουσης με την εκάστοτε εξουσία, έκανε σημαντικά βήματα.

Μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα πιο δραστήρια και νέα σε ηλικία μέλη μας, που μέσα από οργανώσεις και σωματεία διεκδικητικού χαρακτήρα, πέτυχαν να αφυπνίσουν τον εν δυνάμει γίγαντα που λέγεται ΕΑΑΣ. Έτσι είχαμε πολύ έντονη δραστηριότητα, με πολλές μεθοδεύσεις και δράσεις προκειμένου να ανακόψουμε την πολιτική των κυβερνήσεων εις βάρος των συντάξεών μας, Και όχι μόνον. Η ΕΑΑΣ παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και την αδράνεια της αντιπολίτευσης συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στα μεγάλα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, μισθώνοντας και λεωφορεία για την μετάβαση των μελών μας.

Όμως για να μπορεί η ΕΑΑΣ να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έρχονται, με σημαντικότερη την διατήρηση της ανεξαρτησίας της από πολιτικές επιρροές και την δυνατότητά της να μην επηρεάζεται από την περιρρέουσα κάθε φορά πολιτική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τρία πράγματα:

α. Την καθολική συμμετοχή των μελών μας στις προσεχείς εκλογές.
Είναι σε όλους γνωστό ότι για να σε υπολογίζει η πολιτεία θα πρέπει να είσαι είτε ομάδα πιέσεως είτε να δείχνεις τη δύναμη των ενεργών μελών σου. Επειδή η ΕΑΑΣ δεν μπορεί να αποτελέσει ομάδα πιέσεως όπως π.χ. οι δικαστικοί ή οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ή το συνδικάτο των οδηγών των μέσων μαζικής μεταφοράς, η μόνη της ελπίδα είναι να δείξει στην εκάστοτε πολιτική εξουσία τη δύναμή της που απορρέει από το πλήθος των ενεργών μελών της. Έτσι αν από τα 23.000 περίπου μέλη που είναι εγγεγραμμένα στην ΕΑΑΣ ψηφίσουν 20.000, η κυβέρνηση σε υπολογίζει διαφορετικά από όσο αν ψηφίζουν μόνο 6700 μέλη!

β. Την ενότητα και ομοψυχία των μελών μας.
Το ΔΣ της ΕΑΑΣ το διοικούν πρόσωπα και όχι κόμματα, παρατάξεις, φατρίες. Είναι λογικό όλοι μας να έχουμε τις προσωπικές μας συμπάθειες, τις προτιμήσεις μας και τις σχέσεις μας από το στράτευμα. Έτσι είναι λογικό κάποιος να θέλει να στηρίξει τον φίλο, τον γνωστό κλπ. Μέχρι εκεί όμως. Είναι απαράδεκτο και καταστροφικό για τη συνοχή του επομένου ΔΣ να δημιουργούνται προεκλογικά παρατάξεις, με κοινό αρχηγό και κοινό πρόγραμμα. Ειδικά δε όταν οι αυτοφερόμενοι ως γκανιάν της παράταξης συνοδεύουν τον αρχηγό τους στην περιοδεία τους, προκειμένου να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα που ο αρχηγός τους αγνοεί!

γ. Την ανεξαρτησία της ΕΑΑΣ.
Αν δει κάποιος τους υποψηφίους για το επόμενο ΔΣ θα βρει ανάμεσά τους μέλη μας, που εδώ και χρόνια ουδέποτε ασχολήθηκαν με την ΕΑΑΣ, έστω προσφέροντας μια βοήθεια αλλά αντιθέτως ενεργοποιήθηκαν, ίδρυσαν και λειτουργούν ΝΠΙΔ τα οποία βρίσκονται σε διαμάχη με την ΕΑΑΣ για πολύ σοβαρά θέματα του κλάδου μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εκκρεμεί στο Σ.τ.Ε. η προσφυγή της ΕΑΑΣ για τη χρηματοδότηση της ΠΟΣ με 80.000 ευρώ, χρήματα που προέρχονται από παρακράτηση ποσού από όλα τα μέλη της ΕΑΑΣ!!!! Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατανομή των πόρων από αμυντικές δαπάνες του δημοσίου στα τρία μετοχικά ταμεία όπου κατάφωρα αδικείται το ΜΤΣ. Και εκεί ο υποψήφιος για μέλος του ΔΣ της ΕΑΑΣ και πρόεδρος του ΝΠΙΔ που επετέθη στην ΕΑΑΣ επειδή ανακίνησε το θέμα της άνισης και άδικης κατανομής των πόρων στα τρία μετοχικά ταμεία των κλάδων, τηρεί στάση καθαρά υπέρ των μετοχικών ταμείων αεροπορίας και ναυτικού. Αλλά δεν είναι μόνον αυτός. Είναι και όλα τα μέλη της παράταξής τους και ο αρχηγός της παράταξης, που δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τα δύο αυτά σημαντικά θέματα καίτοι έχει ερωτηθεί. Εδώ λοιπόν μπαίνει το ζήτημα του κατά πόσον θα είναι ανεξάρτητη η ΕΑΑΣ όταν θα έχει στο ΔΣ της μέλη ή και πρόεδρο ίσως, που αντί να υποστηρίξουν τα διεκδικούμενα υπό της ΕΑΑΣ ζητήματα θα ταχθούν υπέρ των θέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών. Και ποιος είναι αυτός που θα εγγυηθεί ότι η ΕΑΑΣ θα παραμείνει ανεξάρτητη, σε περίπτωση που η ΠΟΣ, η οποία με ενέργειες σε πολιτικούς της φίλους πέτυχε να αναγνωρισθεί ως το μοναδικό συνταξιουχικό όργανο των ΕΔ (νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ), προτείνει να γίνει η ΕΑΑΣ μέλος της ΠΟΣ;
Συμπερασματικά, είναι δυνατόν μια «εκλογική κλίκα», που έχει ως στελέχη της ένθερμους υποστηρικτές της ΠΟΣ, νυν πρόεδρο και πρώην γραμματέα της και υποψήφιο για πρόεδρο της ΕΑΑΣ και για μέλος της ΕΑΑΣ συμμαθητές εκ της ΣΣΕ του προέδρου της ΠΟΣ, να παραμείνει ανεξάρτητη αν εκλεγεί στο ΔΣ της ΕΑΑΣ; Ο ένας υποψήφιος μάλιστα εκ των συμμαθητών εκ της ΣΣΕ, είχε διατελέσει και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΑΣ αλλά είχε παραιτηθεί και τώρα πάλι διεκδικεί την εκλογή του.
Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Με αυτές τις σκέψεις καλώ όλα τα μέλη μας να δώσουν το «παρών» στις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου 2020 και να επιλέξουν υποψηφίους που εγγυώνται την ενότητα και την ανεξαρτησία της ΕΑΑΣ για μια νέα περίοδο διεκδικήσεων και αγώνων είτε δικαστικών είτε στους δρόμους.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016