Υποστηριξε το militaire
Άποψη
16/03/2023 | 06:10 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

«Ανατρέπονται οι δημοσκοπήσεις»; Το FORUM2020.GR απαντά…

«Ανατρέπονται οι δημοσκοπήσεις»; Το FORUM2020.GR απαντά...

«Ανατρέπονται οι δημοσκοπήσεις»; Το FORUM2020.GR του Νίκου Καραχάλιου, απαντά στο ερώτημα με ένα κείμενο-μελέτη το οποίο εξηγεί γιατί η απάντηση είναι καταφατική.

Στην εισαγωγή της ανάλυσης αναφέρεται:

«Οι εκλογές του 2023 φαινόντουσαν ως ένα «Χρονικό Προαναγγελθέντος Θανάτου» για  ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Όχι ανάλογου του επικού έργου του διάσημου Κολομβιανού συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές. Αλλά του ΣΥΡΙΖΑ… και πιο συγκεκριμένα σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Όταν ο μαγικός ρεαλισμός της Λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας συνάντησε τους δημοσκοπικούς δείκτες και τον πολιτικό ρεαλισμό (έως και αμοραλισμό της Ελλάδας των Αρίστων), η συζήτηση «αντικειμενικοποιήθηκε» με βάση τους αριθμούς και οι αριθμοί έχουν από μόνοι τους μια νομοτέλεια: τη διαφορά των 7+ μονάδων. Αυτοί υποδεικνύουν και αποδεικνύουν ότι στο σκηνικό υπάρχει ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ: Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

END OF STORY…

Με δυσκολία λοιπόν μέχρι την αποφράδα νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, τολμούσε έστω κάποιος να ψελλίσει ότι υπάρχουν κρυμμένα «κλειδιά», που αν γύριζαν ανάποδα μπορούσαν να ανατρέψουν την κυριαρχική επιβολή του ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;

Το μυστικό κρυβόταν σε δύο «μικρά δίδυμα» της προηγούμενης πρότασης: α) «μέχρι τώρα» και β) «σχεδόν όλων».

α) Το πρώτο, το «μέχρι τώρα» είχε να κάνει με τη χρονική διάσταση του υπό ανάλυση περιβάλλοντος. Το timing των εκλογών αφορούσε τον απολογισμό 3,5 ετών διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία του Poll of Polls του FORUM2020 αποτύπωναν το τελευταίο δίμηνο του ‘23 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) Όμως, μετά το μοιραίο δυστύχημα το πολιτικό σκηνικό άλλαξε δραματικά. Η Εθνική Τραγωδία των Τεμπών δημιουργεί βίαια ένα άλλο πλαίσιο αναφοράς. Ποιό θα είναι αυτό ακριβώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τα γεγονότα που τρέχουν.

Υπάρχουν διαχειρίσεις κρίσεων που συνέπεσαν με ανάλογες φάσεις και τελικά απέβησαν υπέρ των κυβερνήσεων που αρχικά φαινόντουσαν «καμμένες» (πλημμύρες στη Γερμανία το 2000 επί Σρέντερ, φωτιές στη Δ. Ελλάδα επί Καραμανλή το 2007). Ενώ σε άλλες λειτούργησαν ανάποδα και κατακρεούργησαν πανίσχυρους πολιτικούς ή κόμματα, όπως η βομβιστική επίθεση στον σταθμό Atocha της Μαδρίτης το 2004 και διαμέλισε 193 ανθρώπους, τραυμάτισε 2000 και διέλυσε το προβάδισμα του Partido Polpular, τρεις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές στέλνοντας τον Jose Maria Aznar στην αντιπολίτευση, ή η κατάρρευση της Lohman Brothers στις ΗΠΑ που συμπαρέσυρε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και τον Τζον Μακαίην το 2008.

β) Το 2ο  «μυστικό» είναι το «σχεδόν όλοι».

Πώς ερμηνεύεται;

Πώς οι δείκτες στους οποίους συνήθως επικεντρώνεται ο δημόσιος διάλογος είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. «Πρόθεση ψήφου», «Πρωθυπουργική καταλληλότητα», και «Παράσταση Νίκης». Τί ειδικό βάρος έχουν αυτοί; Υπάρχουν άλλοι, εξίσου σημαντικοί, που μπορούν να τους αντισταθμίσουν ή ακόμη και να τους εξουδετερώσουν;

Ειδικά η παράσταση, παρότι (η πλέον) ευμετάβλητη παράμετρος του δημοσκοπικού οπλοστασίου (περί οπλοστασίου πρόκειται, αφού γίνεται χρήση των «μαγικών αριθμών» ως σφαίρες για  το war room του κυβερνώντος κόμματος), έχει (ή είχε) «παγώσει» την κάθε συζήτηση περί ανατροπής. Η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της ΝΔ στον δείκτη αυτό (+50%) σημαίνει «ξαφνικό θάνατο». Τελειώνει αμέσως το όποιο αντεπιχείρημα, το όποιο debate, αφού ο φιλοκυβερνητικός πανελίστας σου έλεγε ή υπονοούσε: «θα νικήσουμε εμείς,  εσύ τί ψάχνεις τώρα;» και εν πολλοίς είχε δίκιο. Είναι όμως (ήταν όμως) έτσι ακριβώς τα πράγματα;

Στα επιτελεία του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ την εικοσαετία 1995-2015 που είχα με τη μία ή την άλλη ιδιότητα ανάμειξη ( αναλυτής, δημοσκόπος, σύμβουλος στρατηγικής, Γραμματέας Σχεδιασμού, Εκπρόσωπος) η δουλειά που κάναμε γινόταν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος… Να είναι καλά όλοι οι συνεργάτες εκείνης της εποχής, η «γαλάζια ομάδα», που δεν πίστευε την προπαγάνδα της γι’ αυτό και ήταν για πολλά χρόνια αήττητη. Δεν έπεφτε θύμα του ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΜΟΥ. Εμείς οι ίδιοι, εφηύραμε ως όρο και τον οποίο  καταγγέλλαμε. Πρώτα μελετάγαμε τα data, μετά τα αναλύαμε, προχωρούσαμε σε συνθέσεις, καταλήγαμε σε ένα αποτέλεσμα, φιλτράραμε το 1ο συμπέρασμα, το αποδομούσαμε εκ νέου για να τεστάρουμε τη σκέψη μας. Δεν είμαστε μονολιθικοί. Δουλεύαμε με σενάρια και πιθανότητες. Αξιολογούσαμε και τις αρνητικές ερμηνείες και την αντίθετη άποψη. Δεν αποκλείαμε καμία πιθανή εξέλιξη, ακόμη και αν δεν μας ήταν προσφιλής. Διαφωνούσαμε για να δοκιμάσουμε το πόσο στέρεα και «συμπαγή» ήταν τα επιχειρήματά μας.

Και βεβαίως, βγάζαμε και εμείς non paper. Όμως τότε τα μοιράζαμε όχι για να περάσουμε τη γραμμή μας, αλλά για να προκαλέσουμε τη σκέψη και την αντίδραση όχι μόνο των κομματικών, αλλά και των αναποφάσιστων. Δεν επιδιώκαμε αποκλειστικά το copy paste και τη «δημοσιογραφική πειθαρχία». Αυτό λοιπόν  θα κάνουμε και σε αυτό το πρώτο Election Report, παραγωγή του demos του εργαστηρίου εκλογών του FORUM2020.GR.

Είναι λοιπόν έτσι ακριβώς τα πράγματα;  Κατά τη γνώμη μας όχι ακριβώς. Η μονογραφία που ακολουθεί είναι μια OUT OF THE BLUE BOΧ ανάλυση, μια εναλλακτική προσέγγιση στην επικυρίαρχη λογική που σαφέστατα θα πρέπει να επικαιροποιηθεί όταν -και αν- ξεπεραστεί το «τραύμα των Τεμπών».

Διαβάστε όλη την ανάλυση του FORUM2020.GR ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης