Μετά από πολύχρονη και επιτυχημένη καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό , ο Στέφανος Γκίκας ενεπλάκη με την πολιτική επιλέγοντας να το κάνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κέρκυρα. Δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια να καθιερωθεί και σ΄ αυτό το “πεδίο μάχης” και το κατάφερε. Παρών και σ΄ αυτή την εκλογική μάχη, είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, πάντα στην Κέρκυρα. Η προεκλογική εκστρατεία δεν του επέτρεψε να βρεθεί στο στούντιο του militaire.gr , για να μιλήσουμε για τα ελληνοτουρκικά,τα οποία τα γνωρίζει καλά.

Ωστόσο απαντήσεις δεν δίνονται μόνο τηλεοπτικά, αλλά και γραπτά.

Η συνέντευξη του Στέφανου Γκίκα:

Πως βλέπετε την ανταλλαγή «προειδοποιήσεων» μεταξύ του απερχόμενου Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν;

Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, σαφώς, δεν μας αφήνει αδιάφορους. Η κυβέρνηση οφείλει να την παρακολουθεί από κοντά και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση.

Υπενθυμίζω ότι στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέβαλλε σημαντικά στην στάση που κράτησε η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, καθώς πάλεψε για αυτό στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Οι κινήσεις της Ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές – θέλουμε να αποφύγουμε την όξυνση – αλλά θα πρέπει με αποφασιστικότητα να θέσουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Για παράδειγμα το Καστελόριζο αποτελεί κόκκινη γραμμή. Να ακολουθήσουμε λοιπόν την Εθνική γραμμή που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και υπαγορεύεται από αυτό. Πρόκειται για μία Εθνική γραμμή και όχι για την γραμμή μίας κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά το ίδιο μοτίβο. Ο κ. Ερντογάν, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην χώρα του και προκειμένου να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη, ανοίγει το ένα ζήτημα μετά το άλλο. Η ιστορία πάντως μας έχει διδάξει, πως κάθε φορά που η Τουρκία βρίσκεται σε εσωτερική κρίση, φροντίζει να την «εξάγει» δυτικότερα, γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Κρύβει «κάτι» κι αν ναι «τι» αυτός ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδος και Τουρκίας – Δύσης;

Θέλω να θέσω έναν προβληματισμό, ο οποίος θα πρέπει να μας απασχολήσει. Υπάρχει η πιθανότητα η Τουρκία να μην δρα εντελώς μόνη της. Μην ξεχνάμε πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου, εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, θα δώσει ένα τέλος ή θα περιορίσει σημαντικά, την ενεργειακή  εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Αυτό θα κοστίσει στην τελευταία πολλές δεκάδες δις δολάρια ετησίως. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι πίσω από τις εξορύξεις κρύβονται τεράστια συμφέροντα και η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που επιθυμεί να πάρει «κομμάτι» από την πίτα…

Ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός «θερμού» επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών;

Δεν αποκλείω ένα ατύχημα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση. Για αυτό και τονίζω ότι πρέπει η Ελληνική πλευρά να είναι προσεκτική στην διαχείριση της όποιας κατάστασης δημιουργηθεί. Ωστόσο, φρονώ ότι δεν συμφέρει την Τουρκία η περαιτέρω κλιμάκωση.

Φέτος, ο τουρισμός σημειώνει αύξηση στην Τουρκία. Δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, η πρόκληση μείζονος επεισοδίου, θα έχει ως συνέπεια την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπου θα προειδοποιούνται οι πολίτες να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν παράλογο λοιπόν να το διακινδυνεύσει ο Ερντογάν. Επίσης, η εύθραυστη οικονομία της Τουρκίας δεν μπορεί να αντέξει πιθανές οικονομικές κυρώσεις που θα επιβάλει η ΕΕ και τις οποίες έχει ήδη προαναγγείλει.

Σημειώνω επιπλέον, ότι το ηθικό των τουρκικών ΕΔ δεν είναι στο επίπεδο που βρισκόταν προ πενταετίας. Μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, αποτάχθηκαν ή και φυλακίστηκαν δεκάδες χιλιάδες έμπειρων αξιωματικών και υπαξιωματικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία και αποτελεσματικότητα των τουρκικών ΕΔ. Πρόκειται για έναν παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη, παρόλο που η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας είναι σημαντική και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά.

Από την εμπειρία σας, ποια είναι η γενικότερη εικόνα – κατάσταση, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Είναι γνωστό, ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των λάθος προτεραιοτήτων που έθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε. Θυμίζω ότι το Φθινόπωρο του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά πέρασε από το ΚΥΣΕΑ και ενέκρινε 41 εξοπλιστικά προγράμματα απαραίτητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα τον Μάρτιο του 2015 η νέα τότε κυβέρνηση Τσίπρα τα επικαιροποίησε. Όμως έκτοτε λίγα προγράμματα προχώρησαν…

Παρόλα αυτά, η χώρα μας διατηρεί σημαντική στρατιωτική ισχύ και ικανότητα αποτροπής. Παράλληλα, τα στελέχη μας είναι άρτια εκπαιδευμένα και το ηθικό τους είναι υψηλό. Και ακριβώς αυτό το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό μας είναι ο πολλαπλασιαστής της ισχύος μας. 

Ας έρθουμε και στα καθαρά προεκλογικά. Ποιο είναι το προσωπικό σας μήνυμα προς τους πολίτες της Κέρκυρας και γιατί θα πρέπει να σας εμπιστευτούν;

Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέστη μία στρατηγική ήττα. Παράλληλα και η Κέρκυρα «βάφτηκε» μπλε για πρώτη φορά μετά από 12 ολόκληρα χρόνια! Είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί όλους και ιδιαίτερα εμένα, καθώς δικαιώθηκαν οι αγώνες που έδωσα με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα τον αγώνα μέχρι το τέλος, ώστε η Νέα Δημοκρατία να λάβει μία ισχυρή εντολή και να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλοι οι πολίτες πρέπει να πάνε να ψηφίσουν και να σκεφτούν πολύ καλά ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία σταθερή Κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνήσει χωρίς κλυδωνισμούς για να μπορέσει να εφαρμόσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα και να βγάλει επιτέλους οριστικά τη χώρα από την κρίση.

Σε ότι με αφορά, οι πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων με γνωρίζουν πλέον πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουν πως έχω δουλέψει για τον τόπο μου και ότι έχω σταθεί δίπλα στο πρόβλημα του κάθε Κερκυραίου. Επίσης, γνωρίζουν ότι την τελευταία τετραετία, παρόλο που απώλεσα την Βουλευτική μου έδρα από τον παραλογισμό του εκλογικού νόμου, έμεινα κοντά τους και συνέχισα να παρεμβαίνω υπέρ της Κέρκυρας. Σοβαρά ζητήματα που απασχολούν όλους τους Κερκυραίους, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, το κακό οδικό δίκτυο, οι απαράδεκτες αθλητικές υποδομές και πολλά άλλα, έφτασαν με την βοήθεια φίλων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στη Βουλή και στα γραφεία των αρμοδίων Υπουργών.

Έχω δεσμευθεί να δώσω μάχες για την Κέρκυρα, να διεκδικήσω συγκεκριμένα πράγματα, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο τόπος και η ζωή των Κερκυραίων. Έχω μάθει να μάχομαι σκληρά, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Έτσι θα πράξω και την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων μου κάνουν την τιμή να με επανεκλέξουν εκπρόσωπό τους στην Βουλή των Ελλήνων.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016