Την προσεχή Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, κρίνεται η ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων από πλευράς Lockheed. Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας, η οποία προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα.

Ουδείς από την αντιπολίτευση έχει ασχοληθεί βεβαίως με τον εκσυγχρονισμό των F-16 , το κόστος, τον χρόνο παράδοσης, τα προβλήματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν στη συνεργασία του νέου ραντάρ με το σύστημα αυτοπροστασίας κι άλλα πολλά! Η αναβάθμιση αντιμετωπίζεται περίπου ως μία “υποχρέωση” που πρέπει να γίνει κι όχι για να καλύψει -αν καλύπτει τελικά- τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΠΑ, που είναι άμεσες και δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2028. Αυτά όμως φαίνεται ότι δεν θεωρούνται σημαντικά για την εθνική αντιπροσωπεία, που απλά τώρα στην “ουρά του γαϊδάρου” θυμήθηκε να κάνει λίγο φασαρία…

Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε θετικά διακείμενος στη συζήτηση της τροπολογίας αλλά και του συνόλου της σύμβασης για την αναβάθμιση των F-16 στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση, δηλαδή, με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έως την Δευτέρα, οπότε θα γίνει ο ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης, δήλωσε έτοιμος να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία, πού θα πάνε τα 230.000.000 ευρώ. Είπε, δε, ότι στη συζήτηση που θα γίνει στις επιτροπές της Βουλής θα πρέπει να κληθούν και φορείς όπως η ΕΑΒ και οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι ουσιαστικά πρόκειται για χρήματα που χρωστάει η Lockheed στην Ελλάδα, από συμβάσεις που ξεκινούν από τη δεκαετία του 2000, και το τελικό ποσό που μας οφείλουν είναι 230.000.000 έως 265.000.000. «Ο νόμος που κατάργησε και σωστά κατάργησε τα ΑΩ, δεν προβλέπει πως τα χρήματα αυτά θα δοθούν στην Ελλάδα. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να νομοθετήσουμε, ώστε όλα τα παλαιά οφειλόμενα που προκύπτει από αυτήν την 20ετή σύμβαση, να τα πάρει η ΕΑΒ και να δουλέψει όπως θα δουλέψουν και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι εταιρείες ελληνικές, που όλοι μας τις προωθούμε» σημείωσε και εξήγησε ότι «τα 230.000.000 ευρώ είναι όλα τα ΑΩ (Αντισταθμιστικά Ωφελήματα) που αναφέρονταν στην κύρια σύμβαση. Και αφού ο νόμος απαγορεύει τα ΑΩ, γίνεται η τροπολογία για να πληρώσει η εταιρεία προς την Ελλάδα και κλείνουν ως λογαριασμός της Lockheed προς την Ελλάδα».

«Αυτό το ήθελε η Lockheed, διότι απαλλάσσεται από παλαιές συμβατικές υποχρεώσεις…» σχολίασε από τα βουλευτικά έδρανα ο Ευ. Βενιζέλος.

«Τι να κάνουμε; Να πούμε ότι δεν τα θέλουμε; Να απεμπολήσουμε 230.000.000 έως 265.000.000 ευρώ; Να κλείσει και η ΕΑΒ; Αυτό είναι το ερώτημα» απάντησε ο κ. Καμμένος και επέμεινε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Δεν είναι μια τροπολογία περίεργη και πονηρή. Πάμε να καθαρίσουμε έναν λογαριασμό που μας χρωστάνε. Να πάρουμε λεφτά και να δουλέψει η ΕΑΒ. Αυτό πάμε να κάνουμε. Όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται με την αμυντική βιομηχανία, είτε είναι μικρές είτε μεγάλες, θα πάρουν δουλειά. Και μακάρι να πάρουν και την τεχνογνωσία. Να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε μπρος την αμυντική βιομηχανία. Αν πιστεύετε ότι υπάρχουν σκιές, να μην περάσει η τροπολογία. Και να τα χαρίσουμε τα 265.000.000 και να κλείσουμε την ΕΑΒ. Μην αξιοποιείτε μια πολιτική συγκυρία με τέτοιον τρόπο. Αν δεν περάσει η τροπολογία η ΕΑΒ τέλος. Θα κλείσει η ΕΑΒ, σας το λέω και αμαρτίαν ουκ έχω. Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν δεν πάνε τα λεφτά στην ΕΑΒ;».

«Υπάρχει θέμα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς θα ψηφίσουν αυτά τα πράγματα» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ είναι υπέρ της αναβάθμισης των F-16, είναι υπέρ και της ενίσχυσης της ΕΑΒ και υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης με το ΝΑΤΟ. Ο κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε ότι υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία στη διαχείριση 230.000.000 ευρώ, που είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, «δεν είναι δώρο της Lockheed». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση διότι «αν και θα έφερνε το νέο, παρέκαμψε την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων» και διότι «η τροπολογία αυτή έρχεται μέρες που ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος μιλάει για ολετήρες και αποστάτες και προαναγγέλλει το υποτιθέμενο διαζύγιο με τον κ. Τσίπρα». «Μιλάτε εσείς για ΑΩ, όταν πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας δήλωνε έξαλλος με τα ΑΩ. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια εξαίρεση για την ΕΑΒ, αλλά σήμερα μιλάμε για κονδύλια που σε ποσοστό 70% θα αφορούν στην ΕΑΒ και στο 30% άλλες επιχειρήσεις υπεργολάβους της Lockheed» τόνισε και απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα: «Είναι μείζον θέμα ηθικής τάξεως, η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την τροπολογία, με όρους διαφάνειας και πολιτικής καθαρότητας. Είτε ενωμένοι είτε διαζευγμένοι θα χάσετε τις εκλογές. Κοιτάξτε να μην τις χάσετε αναξιοπρεπώς».

Την αποδοχή του αιτήματος να συζητηθεί η τροπολογία στις επιτροπές της Βουλής εκ μέρους του Πάνου Καμμένου χαιρέτισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ήταν ορθή η κατάργηση των ΑΩ με νόμο του Ευ. Βενιζέλου, γιατί ήταν θερμοκοιτίδα σκανδάλων, και να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναφέρει τον αμαρτωλό θεσμό των ΑΩ. «Είναι δέσμευση, την οποία προχωρούμε και τιμούμε. Είμαι βέβαιος ότι θα δοθούν όλες οι εξηγήσεις στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής» ανέφερε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι εκεί πρέπει να γίνει μία καλοπροαίρετη συζήτηση για να απαντηθούν μία σειρά από ζητήματα, δηλαδή, πώς γίνεται να κατατίθεται νομοθετική διάταξη για την προσφορά μίας ιδιωτικής εταιρείας, ποια ήταν η θέση της Γενικής Διεύθυνση Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, πού ακριβώς θα πάνε τα χρήματα, πώς η Βουλή θα σβήσει υποχρεώσεις από προϋπάρχουσες συμβάσεις χωρίς να γνωρίζει λεπτομερώς ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις και ποιο κόστος έχουν. «Βλέπω ότι ο κ. υπουργός είναι πρόθυμος να θεραπεύσει το λάθος. Ήταν λάθος που δεν προηγήθηκε συζήτηση του θέματος αυτού στην επιτροπή» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατό το ύψιστο θέμα της εθνικής ασφάλειας να το αντιμετωπίζουμε με μικροπολιτικό τρόπο. Το αν υπάρξουν εξελίξεις πολιτικές, είναι θέμα που θα το κουβεντιάσουμε στη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από ανακοινώσεις άλλων κομμάτων -του Ποταμιού χθες- αυτή η κυβέρνηση θα κυρώσει τη σύμβαση για τις Πρέσπες. Θα περάσει η συμφωνία, θα το πιείτε κύριοι της ΝΔ το πικρό ποτήρι, όσοι έχετε παρεκκλίνει προς την ακροδεξιά. Φέρτε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για να καταλάβετε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ισχυρή και θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 για να ολοκληρώσει το έργο της επ’ ωφελεία των λαϊκών συμφερόντων».

«Η ονομαστική ψηφοφορία θα οδηγούσε σε φιάσκο την τροπολογία και γι’ αυτό υπήρξε αλλαγή πλεύσης από τον κ. Καμμένο, που δεν ήθελε διεξοδική συζήτηση» εκτίμησε η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ).

«Καθ’ οδόν προς την έξοδό του από την κυβέρνηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αίφνης, σε αγαστή συνεργασία με τον συνυπογράφοντα υπουργό Οικονομικών, καταθέτει μία τροπολογία 230 εκατ. ευρώ. Οφείλετε να μας απαντήσετε εάν υπάρχει ή όχι κυβερνητική πλειοψηφία» είπε ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ).

«Δεν κινηθήκατε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο. Είστε εκτεθειμένος» κατηγόρησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ) και ζήτησε διεξοδική συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής προσθέτοντας: «Δημοσίως έχετε πει ότι θα παραιτηθείτε. Μα λίγες ημέρες προτού παραιτηθείτε φέρνετε τέτοια τροπολογία 230.000.000 ευρώ; Το κράτος έχει συνέχεια. Δεν καταλαβαίνω τη βιασύνη και φέρνετε ΑΩ;».

 

«Κάθε φορά που τα μεγάλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής έγιναν πεδίο φιλονικίας και πολιτικής αντιδικίας, οδήγησαν σε καταστροφές. Τα διδάγματά μας τα έχουμε πάρει από την εποχή του διχασμού, όταν ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και ο λαός διχάστηκε απέναντι στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις» επισήμανε ο Νίκος Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ)

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016