Υποστηριξε το militaire
Άποψη
29/03/2022 | 08:55
Militaire News

«ΕΕ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και η πολλαπλώς εκτεθειμένη Ελλάδα-Νότης Μαριάς

«ΕΕ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και η πολλαπλώς εκτεθειμένη Ελλάδα-Νότης Μαριάς

Γράφει ο 

Νότης Μαριάς

Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, [email protected] 

«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ήταν το σύνθημα που ακουγόταν έντονα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Και φαίνεται πλέον ότι για άλλη μια φορά καθίσταται επίκαιρο ιδίως μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν στις τρεις Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου 2022 παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή  του Αμερικανού Προέδρου και τη Σύνοδο της G7. Έτσι με το σύστημα 3 σε 1 μέσα σε χρόνο  d/t η αντιρωσική συμμαχία συνεδρίασε  σε επίπεδο κορυφής και έλαβε σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με τον Πόλεμο της Ουκρανίας.

Βασικός πρωταγωνιστής σε όλες τις Συνόδους ο Τζο Μπάιντεν με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 αλλά και της ΕΕ σε ρόλο κομπάρσου. Έτσι ως νέος ανθύπατος ο Τζο Μπάιντεν υπέβαλε τους όρους της νέας επικυριαρχίας των ΗΠΑ τόσο στον αγγλοσαξονικό κόσμο όσο και στην Ευρώπη αλλά και στην Ιαπωνία. Και παρότι ο Ερντογάν συνεχίζει μεν να το παίζει επιτήδειος ουδέτερος, εντούτοις είναι σαφές ότι έλαβε το μήνυμα και άρχισε τουλάχιστον στα λόγια να προσαρμόζεται. Και το μήνυμα δεν είναι τίποτε άλλο από το γνωστό σύνθημα των ΗΠΑ «τα κεφάλια μέσα». Αυτή ήταν η αμερικανική εντολή κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, αυτή είναι και τώρα καθώς βαδίζουμε στα πρώτα στάδια του νέου ψυχρού πολέμου με τη Δύση να απλώνει ένα νέο παραπέτασμα στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να αποκλείσει τη Ρωσία σε πρώτη φάση και στη συνέχεια και την Κίνα.

Κατά τις τρεις Διασκέψεις Κορυφής ίσχυσε το γνωστό ρητό «Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» με τους πάντες να ευθυγραμμίζονται στις αμερικανικές επιταγές και στις επιθυμίες του Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα η κοινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες θύμιζε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου όπου τα μέλη «σουλατσάριζαν στα διάφορα πηγαδάκια» περιμένοντας την έλευση του Αρχηγού προκειμένου να αρχίζει η συνεδρίαση. Έτσι «σουλατσάριζαν» και οι ηγέτες των 27 αναμένοντας τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος τους έστησε καμιά ώρα μιας και προτίμησε να δώσει συνέντευξη τύπου σε Αμερικανούς δημοσιογράφους. Το ομολόγησε άλλωστε ο ίδιος κλείνοντας βιαστικά τη συνέντευξη τύπου λέγοντας ότι ήδη είχε αργήσει τουλάχιστον μια ώρα από το καθορισμένο του ραντεβού με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τον περίμεναν. Στη συνέχεια μετά την αποχώρηση Μπάιντεν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θεσμικό αυτό όργανο της ΕΕ μετατράπηκε «σε παιδική χαρά» με συνεχείς αντεγκλήσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου για το ποιος θα πληρώσει το κόστος της ευρωπαϊκής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Και ενώ κανείς από τους ηγέτες της ΕΕ δεν τόλμησε να πει στον Μπάιντεν να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αναλάβουν οι ΗΠΑ τουλάχιστον μέρος του κόστους για την πληρωμή του πανάκριβου αμερικανικού LNG, στην πορεία οι ηγέτες των 27 αρπάχτηκαν, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να αποχωρεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνα δεκάλεπτο και να απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Πάντως ο Ισπανός, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατάφερε να πάρει μαζί με την Πορτογαλία εξαίρεση στα ενεργειακά.  

Τελικά το σίγουρο είναι ότι όλοι εμείς ως καταναλωτές θα κληθούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε την ακριβή ενέργεια και το ακόμη πιο ακριβό αμερικανικό LNG καθώς οι ηγέτες των 27 πέταξαν το μπαλάκι στην Κομισιόν για τις τελικές μελλοντικές αποφάσεις σε σχέση τόσο με την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και σε σχέση με το ενδεχόμενο φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας αλλά και την πληρωμή του αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου.

Επιπλέον η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δια ζώσης και η συμμετοχή του στη συνεδρίαση αυτού του κατ΄ εξοχήν κορυφαίου θεσμικού οργάνου της ΕΕ απέδειξε με τον πιο συμβολικό τρόπο το ποιος κάνει κουμάντο στη Δύση. Απέδειξε ότι η ΕΕ πλέον έχει καταστεί αμετάκλητα παρακολούθημα των ΗΠΑ στον διεθνή τους ανταγωνισμό τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, όπως αναλύουμε στο εκτεταμένο δεκασέλιδο σχετικό μας άρθρο-μελέτη που δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα μας (www.notismarias.gr 28/3/2022).

Έτσι το σύνθημα «ΕΕ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» εφαρμόζεται πλέον στην πράξη.

1.Εφαρμόζεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

2.Εφαρμόζεται απέναντι στο Πεκίνο με αφορμή τον σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-ΕΕ κατά της Κίνας.

3.Εφαρμόζεται με την πλήρη εξάρτηση από το ΝΑΤΟ  του υπό ίδρυση ευρωστρατού όπως προκύπτει από την Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα.

4.Εφαρμόζεται με την πλήρη εξάρτηση της ΕΕ από το Αμερικανικό LNG που θα πλημμυρίσει πλέον την Ευρώπη εκτοπίζοντας το ρωσικό αέριο.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτή αφορά «το ποιος πληρώνει τον βαρκάρη».

Γιατί σε αντίθεση με την τακτική του πάλαι ποτέ θείου Σαμ, ο οποίος με το Σχέδιο Μάρσαλ  και τα άλλα προγράμματα αμερικανικής βοήθειας καθώς και με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ είχε «ως Ηγεμόνας» αναλάβει να πληρώνει και το σχετικό premium, αυτή τη φορά το κόστος του αμερικανικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι ευρωπαίοι ως πολίτες και ως καταναλωτές.

Έτσι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αυξήσουν τους στρατιωτικούς τους εξοπλισμούς καθώς και για να αγοράσουν το πανάκριβο αμερικανικό LNG.

Αυτό σημαίνει:

1.Ότι οι λαοί της Ευρώπης στο όνομα της αντιμετώπισης της Ρωσίας αλλά και της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο θα πληρώσουν πολύ ακριβά από την τσέπη τους την επιλογή αυτή.

2.Ταυτόχρονα οι κερδισμένοι από τις επιλογές αυτές θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι τράπεζες των ΗΠΑ καθώς η οικονομία των ΗΠΑ κερδίζει από τον Πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε αντίθεση με την ΕΕ.

3.Τεράστια κέρδη θα πάνε και στο στρατιωτικοβιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ που θα συνεχίσει να πουλάει οπλικά συστήματα στους «εταίρους» του στο ΝΑΤΟ ενόψει του Πολέμου στην Ουκρανία και όχι μόνο.

4.Τεράστια κέρδη θα αποκομίσουν επίσης οι αμερικανικές πολυεθνικές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Άλλωστε όπως έχουμε αναλύσει κεντρική επιδίωξη των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ήταν να εκτοπίσουν από την Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο και να μοσχοπουλήσουν το αμερικανικό LNG (Υπέρβαση Νews 18/1/2021).

Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το κλίμα η Ελλάδα ρυμουλκείται από το ΝΑΤΟ σε μια πολιτική, οικονομική, διπλωματική και όχι μόνο σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα χωρίς να έχει κανέναν λόγο, μόνο και μόνο γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όχι όμως και το ελληνικό εθνικό συμφέρον.

Ταυτόχρονα για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου αρνείται την εφαρμογή του άρθρου 5 για στρατιωτική συνδρομή στην Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης».

Δυστυχώς η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο να ευθυγραμμιστεί με τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία αλλά κυρίως να στείλει πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία αφήνει την Ελλάδα εκτεθειμένη σε πολλαπλά επίπεδα. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης