Ο Θ. Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στην ομιλία του στη Βουλή, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ΕΑΒ λέγοντας οτι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να «ξηλώσει ό,τι έχει απομείνει από τα μνημόνια και τις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτό αφορά τις λεγόμενες «μη μισθολογικές δαπάνες» για τις οποίες υπάρχει σχέδιο να κοπούν, εκτός από το γάλα, κονδύλι ύψους 3,2 εκατ. ευρώ το χρόνο, και να τσεκουρώσουν, κατηγοριοποιώντας το, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κονδύλι ύψους 2,8 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Όπως επισήμανε η περικοπή μισθών και του ανθυγιεινού επιδόματος γίνεται μέσω της υπαγωγής της ΕΑΒ στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΑΒ -και όχι μόνο όσοι είναι στην παραγωγή- εκτίθενται σε πολύ μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους, λόγω της έκθεσής τους σε τοξικά υλικά και κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής το τελευταίο πόρισμα της Επιτροπής για το Ανθυγιεινό.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει πως κάνει προσλήψεις στην ΕΑΒ γιατί αυτό που κάνει είναι «ετήσιες συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε χρόνο και στα πέντε χρόνια γίνεται νέος διαγωνισμός» σημειώνοντας ότι «αυτό είναι εγκληματικό ακόμα και με την καπιταλιστική λογική» καθώς αφορά εργαζόμενους πολύ υψηλής εξειδίκευσης.

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΑΒ διεκδικούν να καταργηθεί το άρθρο 43 του ν. 4487/2017 της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ «που απαγόρευσε ουσιαστικά τις Συλλογικές Συμβάσεις στις επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από την Γενική Κυβέρνηση» και να παραμείνει ως έχει το ανθυγιεινό σαν ένα πρώτο μέτρο.

Τέλος, ο Θ. Παφίλης απευθυνόμενος στη κυβέρνηση έθεσε το ερώτημα αν «ο πακτωλός με αυτά τα πακέτα που θα έλθουν θα πάνε στη ΛΑΡΚΟ; Θα πάνε στην ΕΑΒ; Γιατί όχι;» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016