Υποστηριξε το militaire
Άποψη
10/01/2022 | 06:20 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

«East Med… γιοκ»! Ο Κ.Μαρδάς γράφει για το «άδειασμα» των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο

«East Med… γιοκ»! Ο Κ.Μαρδάς γράφει για το «άδειασμα» των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο

Ώστε έτσι λοιπόν!..

Οι Αμερικανοί δεν ευνοούν τον αγωγό East Med, που θα διήρχετο από τις θαλάσσιες ζώνες Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και θα κατέληγε στην Ιταλία, για να αποτελέσει την εναλλακτική διαδρομή παροχής φυσικού αερίου, προκειμένου να μειωθεί η κατά 40% εξάρτηση της φιλελεύθερης Ευρώπης από την αυταρχική Ρωσία του Πούτιν…

Γράφει ο Κώστας Μαρδάς

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δι’ εγγράφου του προς τις ως άνω κυβερνήσεις, διεμήνυσε ότι οι Ηνωμένες δεν στηρίζουν τον αγωγό East Med καθώς, δεν κρίνεται βιώσιμος οικονομικά και δεν συνάδει με την πολιτική της πράσινης μετάβασης. Επιπλέον, δημιουργεί τις εντάσεις στην περιοχή, εννοώντας τις αντιδράσεις της Άγκυρας. 

Και –για να χρυσώσει το χάπι- το αμερικανικό έγγραφο επικρίνει τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας να παρεμποδίσει τις «συμβατές με το διεθνές δίκαιο» έρευνες του Nautical Geo γεγονός που έχει -λέει- «καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες, προκλητικές και μη βοηθητικές».

Εξηγεί τους προβληματισμούς για τις έρευνες, επισημαίνοντας με νόημα ότι οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πως δεν είναι βιώσιμο το μεγάλο αυτό εγχείρημα, υπονοώντας εκ παραλλήλου ότι η κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται… στον αέρα: 

«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για έρευνες πλοίων για αγωγούς και καλώδια που επιχειρούν σε περιοχές που είναι υπό αμφισβήτηση».

Το έγγραφο καταλήγει με μια εμφανώς ουδέτερη στάση, αφού σημειώνει πως οι ΗΠΑ δεν υιοθετούν τα όρια ουδεμιάς ζώνης, κάνοντας όμως, ουσιαστικά, αβάντα στην πολιτική του Ερντογάν για παραπομπή των ερευνών και γεωτρήσεων σε διάλογο μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου – κάτι που αποτελεί και νεόκοπη πονηρή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Η μη υποστήριξή μας στον East Med GP δεν πρέπει να εκληφθεί ως αποδοχή των οποιωνδήποτε θαλασσίων διεκδικήσεων κάποιας χώρας που η τελική λύση δεν είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

Οι Αμερικανοί, πάντως, είναι ξεκάθαροι για τους αγωγούς της Βόρειας Ελλάδας:

«Υποστηρίζουμε μερικά από τα υπάρχοντα σχέδια που συμβάλλουν στη μείωση εκπομπών άνθρακα και στη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, όπως ο FSRU της Αλεξανδρούπολης και οι διασυνδετήριοι αγωγοί με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, που μπορεί να ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα και με πολύ μικρότερο κόστος από ότι ο East Med GP».

Προκειμένου να μετριάσει τα αισθήματα των Πρωθυπουργών που τους αφήνει στα… κρύα του λουτρού, το Στέητ Ντηπάρτμεντ του Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δίκτυο ηλεκτρικής σύνδεσης των εν λόγω χωρών…

Αχ!..

Πάνε οι αναφωνήσεις για τον αγωγό, που υπέγραψαν πανηγυρικώ τω τρόπω, στις 2 Ιανουαρίου του 2020, στην Αθήνα οι Πρωθυπουργοί Μητσοτάκης, Αναστασιάδης, Νετανιάχου. Mε το ηλεκτρονικό «Βήμα» να έχει τίτλο… «Σε πανικό ο Ερντογάν»!.. 

Αγωγό που η Ευρωπαϊκή Ένωση -πολύ πριν τις τουρκικές πολεμικές απειλές– είχε εντάξει στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, προικοδοτώντας τις μελέτες με 70 εκατομμύρια ευρώ, αλλά χωρίς εισέτι να έχει εμφανισθεί χρηματοδότης του όλου κοστοβόρου έργου, που εκτιμάται ότι ενδέχεται να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.

Λοιπόν: 

Ακόμη και αν γίνει το… θαύμα να βρεθεί χρηματοδοτικός φορέας να πετάξει λεφτά σε βάθος 5 έως 10 χιλιομέτρων, η αρνητική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά καίριο πλήγμα στο ενεργειακό αυτό όραμα.

Ειδικώς το πλήγμα κατά της ελληνοκυπριακής ηγεσίας είναι καίριο… Γιατί; Διότι η Λευκωσία και της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς αλλά και της Αριστεράς, ξεκίνησε από την αρχή της δεκαετίας του 2000 την… Μεγάλη Ιδέα της ΑΟΖ και ακολούθως του East Med, έχοντας την αυταπάτη ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί που θα εισέλθουν με επωφελείς συμβάσεις εξόρυξης θα αναγκάσουν τον Λευκό Οίκο να κάνει… πόλεμο προς υπεράσπιση του νομίμου –πράγματι– δικαιώματος της πολύπαθης Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως δέλεαρ ώστε να δεχθούν οι Τουρκοκύπριοι την επανένωση της διχοτομημένης νήσου…

Φευ!..

Μέχρι τώρα συνέβη ακριβώς το αντίθετο: 

  • Ο Ερντογάν πραγματοποίησε 8 παράνομες γεωτρήσεις με χλιαρές καταδικαστικές… χάρτινες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και… «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» από τη Ρωσία, η οποία συνεχίζει την ουδέτερη φιλοτουρκική στάση της αυτοκρατορικής Σοβιετικής Ένωσης.
  • Οι Τουρκοκύπριοι -κατ’ εντολήν της Άγκυρας- σκλήρυναν τη στάση τους, αποδεχόμενοι τον διακοινοτικό διάλογο μόνον αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ετίθετο η προοπτική δύο ανεξαρτήτων κυπριακών κοινοτικών κρατών, με τύποις ομοσπονδιακή κυβέρνηση και παρουσία τουρκικού στρατού έχοντας δικαίωμα επέμβασης.
  • Η Τουρκία άρπαξε την ευκαιρία και ίδρυσε βάση μη επηνδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου και σχεδιάζει ναυτική βάση στο Τρίκωμο Αμμοχώστου και στον Άγιο Ανδρέα με αποστολή την εποπτεία των παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων.
  • Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, με εξίσου αναιμικές αντιδράσεις ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Ρωσία, εκδίωξε, τον Φεβρουάριο του 2018, το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ που είχε εντοπίσει κοίτασμα στο οικόπεδο 6 και κατευθυνόταν στο ελπιδοφόρο οικόπεδο 3. 
  • Η Γαλλία, παρ’ ότι ανέλαβε διαχειρίστρια εταιρεία στα οικόπεδα της ΕΝΙ, δεν υπερασπίσθηκε τα οικόπεδα 6, 7, 8, όπου η Τουρκία διεξήγαγε όχι απλώς έρευνες, αλλά γεωτρήσεις.

Προφανώς, ο Μακρόν κρατάει για τον εαυτό του την επιλογή του κατάλληλου χρόνου αντιπαράθεσης με τον τυχοδιωκτικό παίχτη Ερντογάν. Προφανώς μελετά τον κατάλληλο τρόπο. (Εκτός και αν συμβιβασθεί και αυτός με τον Ερντογάν…). Προφανώς μετρά χρόνο –συγκυρία- τάιμινγκ, (αγγλιστί και… νεοελληνιστί)…

Τάιμινγκ που μάλλον δεν υπολόγισε σωστά η κυπριακή πολιτική ηγεσία, δοθέντος ότι η καθημαγμένη νήσος των ηρωικών μαχών της ΕΟΚΑ δεν διαθέτει πολεμικό ναυτικό, ούτε και πολεμική αεροπορία, παρά τους 10.000 άνδρες της Εθνικής Φρουράς έναντι 40.000 του Αττίλα. Με την Τουρκία σε απόσταση αναπνοής και την πτωχευμένη Ελλάδα απέχουσα 540 ναυτικά μίλια, έχοντας να φυλάξει 3.000 βραχονησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος… Μη μπορώντας οι φρεγάτες μας να μείνουν στα κυπριακά ύδατα πάνω από 15 ημέρες, καθώς πρέπει να επιστρέψουν στο ναύσταθμο για ανεφοδιασμό…

Μέσα σε ένα δυσμενές για την Ελλάδα και την Κύπρο στρατηγικό περιβάλλον ανισορροπίας δυνάμεων, το κυπριακό πολιτικό κατεστημένο προχώρησε σε έναν… άοπλο «πόλεμο» γεωτρήσεων, δια συνεχών επικλήσεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των καταστατικών αρχών του ανίσχυρου ΟΗΕ, με φόντο τον East Med . 

Είναι ωσάν οι μαχητές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών να ξεκινούσαν το 1955 τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά των Βρετανών αποικιοκρατών επικαλούμενοι απλώς … το Διεθνές Δίκαιο!..

Αντικρίζοντας την πραγματικότητα, με τα υπέρ και τα κατά αυτής της τακτικής των Ελληνοκυπρίων, διαπιστώνουμε ότι: Η διάτρηση της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν γεωτρύπανα υπό την κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ντρόουνς  έχει κουρελιάσει τον κυπριακό νόμο περί ΑΟΖ, που προβλέπει… ποινική δίωξη όσων παραβιάζουν τα όρια, με ποινές 3-5 ετών φυλάκισης, ακόμη και κατάσχεση του παρανομούντος πλοίου, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού… Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Χριστοδουλίδη όταν ανακοίνωσε ότι η Κύπρος ζήτησε από την Europol να ενεργοποιήσει –λέει- τα εντάλματα σύλληψης των Τούρκων και αλλοδαπών πλοιάρχων, επιστημόνων και… μούτσων… 

Ναι! Η Λευκωσία έχει πετύχει να συνεχίζει η αμερικανική Exxon Mobil την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 10 και σχεδιάζει -με την επίσης αμερικανική Chevron- τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 σε τερματικό της Αιγύπτου. Και αυτό αποτελεί στρατηγικό κέρδος. Αλλά ποιο είναι το κόστος αυτού του κέρδους; Το κόστος είναι ότι έχει επικρατήσει ένα καθεστώς θαλάσσιου Αττίλα στα μη «αμερικανικά» οικόπεδα.

Με ποιές συνέπειες; Μια τιμωρία χάδι από την Ε.Ε. η οποία επέβαλε απαγόρευση εισόδου και περιουσίας σε δύο μόνο στελέχη της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου Τουρκίας και πάγωμα του… παγωμένου από το 2014 διαλόγου ένταξης. Κυρώσεις που δεν εμπόδισαν την Άγκυρα να αποτρέψει, λίαν προσφάτως, τις έρευνες για λογαριασμό των χωρών του East Med, του πλοίου Nautical Geo από την ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου ανατολικά της Κρήτης και από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ναι! Σε εποχή ελληνικής χρεοκοπίας και με δέκα χρόνια απουσίας εξοπλισμών, οι Κύπριοι άνοιξαν το μέτωπο των γεωτρήσεων, οδηγώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνάψει τη σημαντική, αλλά λειψή συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ήταν βεβιασμένη απάντηση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που συνιστά βιασμό της γεωγραφίας. Αν και, ο ΟΗΕ το ανήρτησε στο ιστολόγιο Ωκεανών και Θαλασσών, μένοντας στο ότι σηνήφθη από τη νομίμως αναγνωριζόμενη κυβέρνηση Σάρατζ.

Ναι! Ο ακήρυκτος πόλεμος της Τουρκίας στο Αιγαίο με τις χιλιάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις, τις δεκάδες παράτυπες Ναυτικές Αναγγελίες, τις αυθαίρετες δεσμεύσεις εκτεταμένων αεροναυτικών περιοχών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τις ηθελημένες επακουμβήσεις, τις οργανωμένες επιθέσεις των παράνομων αλλοδαπών καθ’ όλον το μήκος του μετώπου Έβρος – Αιγαίο – Καστελλόριζο – Κύπρος, τις 82 ημέρες ερευνών του Ορούτς Ρέις, με το ξεχείλισμα του ποτηριού λόγω των ρωσικών S400, ανάγκασε τον Πομπέο να πει το «ως εδώ!», επιβάλλοντας στην Τουρκία γενικό εμπάργκο όπλων. 

Ναι! Ακολουθώντας την πολιτική Τραμπ – Πομπέο, ο Μπάιντεν δέχθηκε μια διατύπωση σχετικής στήριξης της ελληνικής στη νέα συμφωνία των Βάσεων, δείχνοντας μια ευμενή ουδετερότητα υπέρ του αμερικανικού «στρατηγικού οικοπέδου Ελλάς». 

Ναι! Το αναπάντεχο δώρο που μας έκανε –χωρίς, βεβαίως, να το θέλει- ο Νεοσουλτάνος είναι η ρητή δέσμευση της Γαλλίας για στρατιωτική συνδρομή. (Προσοχή στη διατύπωση: Εφόσον η ένοπλη επίθεση κατά της Ελλάδας «διαπιστωθεί από κοινού»…). Με ελληνική υποχρέωση την ανάπτυξη δυνάμεων στο Σαχέλ σε συνδυασμό με αγορά Μπελαρά και Ραφάλ, που όμως μόλις και μετά βίας αποκαθιστούν προοπτικά μια κάποια ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο Πέλαγος. 

Αλλά! Ο θαλάσσιος Αττίλας μπαινοβγαίνει όποτε θέλει και ατιμωρητί στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μια ΑΟΖ που οι Αμερικανοί τη χαρακτηρίζουν «διεκδικούμενη» (Claimed) και η Ε.Ε. αρνείται να την υπερασπίσει με αεροναυτική δύναμη… Ενώ η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, θέλει αλλά δεν μπορεί… Ή μπορεί αλλά δεν θέλει… Γιατί, μια στρατιωτική δράση στα κυπριακά ύδατα θα σήμαινε γενική σύγκρουση από τη Θράκη έως το Καστελλόριζο και έως τη νεκρή ζώνη της Μεγαλονήσου… 

Μελετώντας την προϊστορία των κρίσεων, το συμπέρασμα είναι ποιο; Ότι: 

Ο φόβος όλων των πολιτικών ηγεσιών – από τον Παπάγο στα Σεπτεμβριανά του 1955 και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην κρίση του Χόρα τον Αύγουστο του 1976, έως τον «τουρκοφάγο» Ανδρέα Παπανδρέου στην κρίση του Μάρτη ’87 που κατέληξε στο Νταβός, έως τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο ίδιος. Είναι ο εύλογος φόβος μιας γενικευμένης σύρραξης σε συνθήκες άνισων δυνάμεων και δίχως συμμάχους επί του πεδίου της μάχης που, την κρίσιμη ώρα της απόφασης, παραλύει τα αντανακλαστικά της ελληνικής ηγεσίας. 

Αποτέλεσμα; Μια τουρκο-αμερικανική ειρήνη στο Αιγαίο και στην Κύπρο… Ένα ανεπίσημο- defacto Μνημόνιο μειωμένης κυριαρχίας. Που όμως επιβραβεύεται συνεχώς στις εκλογές από τον ελληνικό λαό και ειδικά της Ελληνίδες μάνες… Και από όλους εμάς… Της ευμάρειας…Παραδέρνοντας μεταξύ ενός τυφλού αντιαμερικανισμού και ενός αφελούς φιλοαμερικανισμού.

Αντιλήψεις και εξοπλιστικές καταστάσεις που υποβάθμισαν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες, επιλέγοντας ένα σχήμα πρωθύστερο… Ας περιμέναν πρώτα να αγοράσει η Ελλάδα φρεγάτες και μαχητικά και μετά να σχεδιάσουν από κοινού με την ελλαδική ηγεσία τα τολμηρά τους βήματα, αφού μια κρίση στην Πάφο εξακοντίζεται στη Θράκη και στις Οινούσσες και στο Καστελλόριζο. 

Διότι, επιλέγοντας την άοπλη αναμέτρηση με γείτονα έναν «μαχαιροβγάλτη», πριν από την ΑΟΖ, πρέπει, πρωτίστως, να έχεις ισχυρή… ΕΟΖ (Ένοπλη Οικονομική Ζώνη). 

Λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή σου και τις εξαρτήσεις της Ελλάδας από τα πολύτιμα ΝΑΤΟϊκά ανταλλακτικά που μπορούν να κρίνουν την έκβαση μιας αναμέτρησης.

Επιμύθιο: Οι Αμερικανοί –τα μεγάλα αφεντικά της περιοχής– που ως Κεντροδεξιοί, Πασόκοι και Συριζαίοι της εξουσίας, καλούμε να μας προστατεύσουν έναντι της Τουρκίας, μας το είπαν καθαρά, παραχωρώντας μια πρώτη νίκη στον… «απομονωμένο» Ερντογάν. Ο οποίος, παρ’ όλα ταύτα, διεξάγει από το 2019 ένοπλες γεωτρήσεις – έστω και αποτυχημένες:

  • East Med… γιοκ!..

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πουν το ίδιο και για την ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο των νησιών μας…

Αλλά…

Όλες οι ειδήσεις

Το θανατηφόρο ελληνικό Βατερλό με τον κορονοϊό με στοιχεία

Rafale στο Αιγαίο, αυταπάτες στην Αθήνα για το κράτος συμμορία που λέγεται Τουρκία-Στ.Καραβίδας

Με ένα πατσαβουρόχαρτο τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια Ελλάδας και Κύπρου

«Τα όπλα κάνουν τη διαφορά όχι οι πλατφόρμες που τα μεταφέρουν»-Κ.Ιατρίδης

«Θα παρουσιάσουμε το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος το 2023» επιμένει ο Ερντογάν

«Η σύμπραξη με την Τουρκία κι άλλες ιστορίες»! Άρθρο απάντηση στον Π.Ιωακειμίδη

Πάνε να «θάψουν» την αναφορά του Ν. Μαριά στην Ευρωβουλή για τη νομική ασυλία των πολυεθνικών των εμβολίων

Η «ένωση» των 2 Γερμανιών, η εξαπάτηση των Ρώσων για το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης