Είναι η φωτογραφία σύμβολο για το Ολοκαύτωμα του Διστόμου.Η Μαρία του Διστόμου.Η έκφρασή της,το βλέμμα της,αποτυπώνει τα πάντα.Τον πόνο,τη θλίψη,την απώλεια…Θα μπορούσε να είναι πίνακας ζωγραφικής. Είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα που έζησε ένας ολόκληρος λαός.

Η φωτογραφία είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό LIFE.Την είχε τραβήξει ο ανταποκριτής του περιοδικού Dmitri Κessel που πήγε στο Δίστομο λίγους μήνες μετά από το Ολοκαύτωμα.Εκεί συνάντησε τυχαία την πρωταγωνίστρια της φωτογραφίας του. Μαρία Παντίσκα τ΄ όνομά της, “έφυγε” το 2009 από τη ζωή.Στη διάρκεια της οποίας ποτέ δεν ξέχασε εκείνη την αποφράδα ημέρα.

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό LIFE τον Νοέμβριο του 1944.Ο τίτλος του ρεπορτάζ απλός: “Τι έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα”. Κοιτώντας τη φωτογραφία δεν χρειαζόταν ίσως να διαβάσεις το ρεπορτάζ με τα γερμανικά εγκλήματα.

Η Μαρία Παντίσκα έγινε “διάσημη” από εκείνη τη φωτογραφία. Δεν χάρηκε ποτέ γι΄ αυτή προφανώς.Έζησε μέχρι τα 84 και έχει ταφεί στο Δίστομο.

Militaire.gr

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016