Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
12/09/2019 | 08:21
Militaire News

Διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη θέλει να φιλοξενήσει η Γερμανία

Διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη θέλει να φιλοξενήσει η Γερμανία

Η Γερμανία σκοπεύει να οργανώσει μια διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη φέτος, σε συντονισμό με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα, όπου αντίπαλες ένοπλες παρατάξεις συγκρούονται για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, γνωστοποίησε χθες ο γερμανός πρεσβευτής στην Τρίπολη Όλιβερ Όβτσα.
Το σχέδιο αυτό, που βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα αποτελέσει την πρώτη μείζονα διπλωματική πρωτοβουλία αφότου ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να κυριεύσει την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.
Οι σκληρές μάχες που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, εκτόπισαν πάνω από 120.000 άλλους και εκτροχίασαν τις πολυετείς προσπάθειες του ΟΗΕ να υπάρξει πολιτική διαδικασία για την εθνική συμφιλίωση. Στο πεδίο η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς ο ΛΕΣ δεν έχει μπορέσει να διαπεράσει τις άμυνες των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ στα νότια προάστια της Τρίπολης.
Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στην πρόθεσή του να οργανώσει διεθνή σύνοδο με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων οι οποίες υποστηρίζουν τα αντίπαλα μέρη, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πού θέλει να γίνει.
Έτσι η Γερμανία αποφάσισε να αρχίσει «διαβουλεύσεις με διεθνείς εταίρους-κλειδιά» και θεωρεί πως αν υπάρξει «επαρκές προπαρασκευαστικό έργο, αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή μιας αποτελεσματικής διεθνούς συνόδου το φθινόπωρο», ανέφερε ο πρεσβευτής Όβτσα μέσω Twitter.
Δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια για τη σύνοδο αυτή, που ανήγγειλε μερικές ώρες αφότου η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε τα μέλη της Μπούντεσταγκ, της κάτω Βουλής της χώρας της, πως η κατάσταση στη χώρα της βόρειας Αφρικής υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή, από τη Μέση Ανατολή ως την Αφρική.
Κατά διπλωματικές πηγές, σχεδιάζεται η σύνοδος να διεξαχθεί στο Βερολίνο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Η ένοπλη σύρραξη θεωρείται από πολλούς πόλεμος μέσω ενδιαμέσων μεταξύ ξένων δυνάμεων που υποστηρίζουν αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις μετά το 2011 και την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Οι ομάδες των εξεγερμένων πολεμούν η μια την άλλη έκτοτε.
Ο Χάφταρ, ο οποίος συνδέεται με μια παράλληλη κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, δέχεται επί χρόνια στήριξη από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ. Από την άλλη, χώρες όπως το Κατάρ και ειδικά η Τουρκία στηρίζουν την κυβέρνηση του Σάρατζ, με την Άγκυρα να παραδίδει στις δυνάμεις της οπλισμένα τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θωρακισμένα οχήματα μετά την έναρξη της επίθεσης του ΛΕΣ. Η τουρκική υλική υποστήριξη εξισορρόπησε την κατάσταση στα πεδία των μαχών εξαλείφοντας το πλεονέκτημα της υπεροπλίας που διέθετε ο ΛΕΣ, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Ο Σαλάμε πιστεύει ότι η Γερμανία μπορεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο διότι είναι ουδέτερη σε αυτή τη σύρραξη, αντίθετα με τη Γαλλία και την Ιταλία, που ανταγωνίζονται για επιρροή και έχουν σημαντικά συμφέροντα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Λιβύη, εξηγούν διπλωμάτες.
Οι δύο τελευταίες ευρωπαϊκές δυνάμεις κατέβαλαν πέρυσι προσπάθειες να αρθεί το αδιέξοδο στη Λιβύη, οργανώνοντας συνόδους στο Παρίσι και στο Παλέρμο, χωρίς όμως να επιτύχουν ουσιαστική πρόοδο.
Εξάλλου, η Γερμανία έχει ισχυρούς δεσμούς τόσο με την Τουρκία, όσο και με την Αίγυπτο, δύο χώρες οι σχέσεις των οποίων εισήλθαν σε περίοδο κρίσης από το 2013, όταν ο αιγυπτιακός στρατός, επικεφαλής του οποίου ήταν τότε ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, που ανήκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, έπειτα από διαδηλώσεις εναντίον του.
Το να γίνει η σύνοδος στη Γερμανία είναι «καλή ιδέα», διότι το Βερολίνο «δεν έχει αναμιχθεί», με την έννοια ότι δεν υποστηρίζει «ούτε τη μια ούτε την άλλη πλευρά σε αυτή τη σύρραξη», ενώ διαθέτει «μεγάλη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής», έκρινε ο Ιμάντ Μπαντί, ερευνητής εξειδικευμένος στη Λιβύη.
Ανάμεσα στους σκοπούς της συνόδου θα είναι να πεισθούν οι ξένες δυνάμεις να τηρήσουν το προϋπάρχον εμπάργκο όπλων και τα αντίπαλα μέρη να κηρύξουν εκεχειρία ώστε να μπορέσουν να γίνουν συνομιλίες για το μοίρασμα της εξουσίας και τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, εξήγησαν διπλωμάτες. Ένα από τα βασικά εμπόδια θα είναι να συμφωνήσει η Άγκυρα να συζητήσει με το Κάιρο και με τα Εμιράτα, συμπλήρωσαν.
Η τουρκική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την προηγούμενη διεθνή σύνοδο, που οργάνωσε η Ιταλία, αφού δεν επετράπη στον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι να συμμετάσχει σε συναντήσεις μεταξύ του Χάφταρ, του Σάρατζ, του Σίσι και Ευρωπαίων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Ανουάρ Γκαργκάς δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είναι ενήμερος για το σχέδιο να συγκληθεί διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη στο Βερολίνο, πρόσθεσε πάντως πως τα εμιράτα τάσσονται υπέρ των προσπαθειών εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης