Το σπίτι του καθενός είναι το προσωπικό του καταφύγιο, αλλά και της οκογένειάς του. Δεν είναι κάτι άψυχο. Γιατί η ψυχή κάθε σπιτιού είναι όλα όσα περιλαμβάνονται σ΄ αυτό. Ακόμη και το πιο απλό αντικείμενο. Γι΄ αυτό και κάθε σπίτι έχει τη δική του “ψυχή” και είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο. Είναι ο δικός μας χώρος.

Όλο και περισσότερο, όλο και συχνότερα τα “καταφύγια” μας παραβιάζονται και η “ψυχή” τους καταστρέφεται, χάνεται και σίγουρα “βιάζεται” απ΄αυτούς που εισβάλλουν στον χώρο μας χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Ο κίνδυνος διάρρηξης είναι πλέον ενδεχόμενο καθημερινό να μας συμβεί και μας αφορά όλους. Οι στατιστικές το επιβεβαιώνουν και ως γνωστόν οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Ειδικά τις ημέρες αργιών και διακοπών ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται επικίνδυνα. Η απουσία μας από το σπίτι μας το καθιστά πιο ευάλωτο και η προσμονή για μια ολιγοήμερη απόδραση από την καθημερινότητα έχει αρχίσει να φορτώνεται με το άγχος για το τι θα βρούμε όταν επιστρέψουμε…

Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε το σπίτι μας και τη περιουσία μας; Η λίστα των προληπτικών μέτρων ασφαλείας που πρέπει να τηρήσουμε, ειδικά αν πρόκειται να λείψουμε για κάποιες ημέρες από το σπίτι μας δεν είναι μεγάλη, ούτε δύσκολη στην εφαρμογή της:

•Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μην έχουμε το άγχος της απώλειας και της αποκατάστασης ζημιών είναι η ασφάλιση του σπιτιού μας και όσων περιέχονται σ΄ αυτό. Με μια κίνηση μειώνουμε στο ελάχιστο τις συνέπειες μιας πιθανής διάρρηξης.

•Πριν φύγετε βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
•Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
• Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
•Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι σημάδια της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
• Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας να μην δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
•Ενεργοποιήστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Καθώς κανένα μέτρο ασφαλείας δεν είναι ποτέ 100% σίγουρο ότι θα αποτρέψει μια διάρρηξη, η ασφάλεια του σπιτιού σας είναι η πιο αποτελεσματική “γραμμή άμυνας”, ώστε να φύγετε λίγο πιο ήσυχοι για τις διακοπές σας. Ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας είναι σίγουρα η πιο οικονομική λύση για να εξασφαλίσετε το σπίτι σας και τα περιουσιακά σας στοιχεία και σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε το βαθμό κάλυψης που επιθυμείτε.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016