Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ*

Διαβάζοντας τον ηλεκτρονικό τύπο και τα διάφορα sites πού απασχολούνται κυρίως με το στρατιωτικό ρεπορτάζ, παρατηρώ ότι σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά κυρίως στο διάστημα των εορτών, υπάρχει ένας θίασος επισκέψεων της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, στα φυλάκια, Στρατόπεδα και έδρες Σχηματισμών.

Θεωρητικά, ο σκοπός των επισκέψεων είναι η ανταλλαγή ευχών για τις εορτές και γενικά η εξύψωση του Ηθικού με την επίδοση Συγχαρητηρίων στις άλλες επισκέψεις. Αυτή «η αρρώστια» των συνεχών επισκέψεων του ΥΕΘΑ και του Α/ΓΕΣ, για να φύγει, θα χρειασθεί μεγάλος αγώνας από τον επόμενο ΥΕΘΑ και τον επόμενο Α/ΓΕΣ.

Είναι ορθό και πρέπει η Πολιτική Ηγεσία να επισκέπτεται ορισμένους στρατιωτικούς χώρους για ευχές, αλλά το μήνυμα θυμίζει τραίνο της παλαιάς εποχής που έκανε στάση σε κάθε μικρό χωριό. Η διαφορά λοιπόν των υπουργών Άμυνας παλαιότερων εποχών με το σήμερα είναι η συχνότητα επισκέψεων και μάλιστα με παραποίηση στολής και πολλές φορές «ακομβίωτος».

Η Αντίθεση βέβαια, είναι ότι τότε, οι υπουργοί επισκέπτονταν λίγες φορές Στρατόπεδα και Σχηματισμούς σε εορτές ή σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, αλλά όταν το έκαναν, είχαν να ανακοινώσουν πάντα κάτι θετικό, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της Στρατιωτικής Ισχύος των Εν. Δυνάμεων.

Σήμερα, επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, ούτε σφαίρες και κοινά βλήματα για τα τυφέκια και πυροβόλα δεν πήραμε. Ευτυχώς, με παλαιότερες ενέργειες, προλάβαμε και πήραμε μια καλή ποσότητα βλημάτων αρμάτων για τα άρματα LEO 2 A4 κ LEO 2 HEL.

Σήμερα, μόνο παχιά λόγια, ανακοινώσεις, πολλά ΘΑ , συνεχείς αναφορές για τα αναδρομικά, που τελικά δόθηκαν μετά από 3,5 χρόνια, δηλώσεις ότι «Το ΥΕΘΑ είναι κοντά σας», και άλλες διάφορες χωρίς ουσία, θολές δηλώσεις, «λεονταρισμοί» χωρίς υπόβαθρο, όπου το τελικό αποτέλεσμα είναι, η αύξηση της Τουρκικής προκλητικότητας.

Δύο-τρεις καλές ενέργειες όπως: Α/Φ Ναυτικού, Ε/Π Kiowa, Αναβάθμιση F-16, που βέβαια δεν τα είδαμε ακόμα, θεωρώ ότι είναι έργο των Αρχηγών των Επιτελείων.

Αυτές οι ενέργειες και πολλές άλλες, έπρεπε να είχαν γίνει ΧΘΕΣ, καθόσον στον τομέα των εξοπλισμών και στην ύπαρξη ισορροπίας στρατιωτικής ισχύος με την Τουρκία, έχουμε μείνει αρκετά πίσω και πιστεύω ότι σε δύο έως τρία χρόνια εάν δεν υπάρξει γρήγορη αλλαγή, η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη, εις βάρος της Πατρίδας μας.

Στο επίπεδο του Αρχηγού, υπάρχει μέγιστη διαφορά και πολλές Αντιθέσεις με παλαιότερους Αρχηγούς.

Στη συχνότητα επισκέψεων του νυν Αρχηγού σε φυλάκια, Μονάδες, και Σχηματισμούς σε σύγκριση με παλαιότερους υπάρχει τεράστια διαφορά. Βέβαια, σήμερα φαίνεται στα Δελτία Τύπου του ΓΕΣ και στις πολλές φωτογραφίες που τα συνοδεύουν ότι, Όλα είναι «Εξαιρετικά».

Όλοι δείχνουν ότι είναι ευτυχισμένοι και υπερήφανοι που τους επισκέφθηκε ο Α/ΓΕΣ ακόμα μια φορά και αυτό τον μήνα.

Ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχει διατάραξη του προγράμματος, αλλά βέβαια τούτο δεν ισχύει, καθόσον στην ουσία δύο ημέρες πριν και τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του Αρχηγού, ασφαλώς και δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα, παρά μόνο προετοιμασία και μετά επίδοση απαλλαγών στο προσωπικό των Μονάδων.

Οι Αντιθέσεις βεβαίως είναι πολλές.

Τότε, οι Αρχηγοί επισκέπτονταν συμβολικά ορισμένα φυλάκια και Μονάδες, για να διαπιστώσουν τον υπάρχοντα βαθμό Ηθικού και την Ετοιμότητα, καθόσον τα θεωρούσαν δεδομένα.

Σήμερα, τώρα, ο Α/ΓΕΣ, κάνει επισκέψεις να δώσει Ηθικό και να βοηθήσει στη διατήρηση και αύξηση της Ετοιμότητας.

Σύμφωνα με τα στρατιωτικά εγχειρίδια, όταν υπάρχει πρόβλημα στο Μέτωπο και ο αγώνας «κινδυνεύει να χαθεί», ο Δκτής παρεμβαίνει στον αγώνα με διάφορους τρόπους, όπως με τις εφεδρείες του, είτε με πρόσθετα πυρά, είτε με …. , και στην εσχάτη των περιπτώσεων με προσωπική επαφή, με την παρουσία του στο Μέτωπο.

Συνεπώς, η κατάσταση σήμερα «ξέφυγε» από τον Δκτή Μονάδος, τον Δκτή Ταξιαρχίας, Μεραρχίας, Σώματος Στρατού και χρειάζεται απαραιτήτως ο Αρχηγός.

Άλλη Αντίθεση είναι ότι παλαιότερα, ο Α/ΓΕΣ στις ομιλίες του προς το προσωπικό των Μονάδων και των Σχηματισμών, τους τόνιζε ότι «Δικαιούστε να αισθάνεστε και Πρέπει να είστε Υπερήφανοι» διότι υπηρετείται την Πατρίδα εδώ…, παράγεται ασφάλεια στην ακριτική Αυτή περιοχή …. , κλπ.

Σήμερα, οι Δκτές Μονάδων και Σχηματισμών μεταβαίνουν στο ΓΕΣ με CD, DVDs και με διάφορα άλλα υλικά, με διαταγή του Αρχηγού, για να πούνε και να δείξουν στον Αρχηγό και το Επιτελείο «ότι Όλοι είναι Υπερήφανοι» και μάλιστα χωρίς προβλήματα.

Τέλος μια άλλη Αντίθεση των Αρχηγών είναι το «χάσιμο του ύπνου και τα χτυποκάρδια» στην εποχή των κρίσεων.

Όλο το χρόνο, αλλά όσο πλησιάζει ο καιρός των κρίσεων, «εντελώς τυχαία», εμφανίζονται στο διαδίκτυο διάφορες «Δράσεις και ενέργειες εξωστρέφειας», φωτογραφίες, κλπ. που δείχνουν το τεράστιο έργο που έγινε ή και γίνεται.

Σίγουρα και παλαιότερα υπήρχαν καρδιοχτύπια και προσπάθεια παραμονής στις καρέκλες τους, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό.

Είναι γνωστό ότι, υπήρξαν Αρχηγοί που ενεργούσαν ως ΑΡΧΗΓΟΙ, υπήρξε Αρχηγός που τα βρόντηξε και έφυγε με παραίτηση, άλλος ήλθε και έφυγε «Κύριος», απλός, δίδαξε Ήθος, κοιτάζοντας αποκλειστικά το επιχειρησιακό έργο και το έμψυχο δυναμικό, το πολύτιμο προσωπικό του στρατού. Άλλος έφυγε διαφωνώντας με τον υπουργό για διάφορες επιχειρησιακές υποθέσεις, πάντως όλοι αυτοί αντιλαμβάνονταν πλήρως το «Ουκ αεί άρχει» που κάποιος άλλος σήμερα δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί.

Τέλος στο επίπεδο των Δκτων Σχηματισμών, οι διαφορές και οι Αντιθέσεις είναι ανάλογες των Προϊσταμένων τους. Πάντα στον Ελληνικό Στρατό, υπήρχε η τάση, σχεδόν όλοι οι Αξκοί να εργάζονται και να ενεργούν ένα βαθμό κάτω, από το βαθμό τους στη θέση που είχαν.

Σήμερα όμως, στους βαθμούς των Ανωτάτων, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Οι Στρατηγοί ενεργούν ως Ταξίαρχοι.

Έτσι, στη συχνότητα των επισκέψεων, εφόσον ο Α/ΓΕΣ επισκέπτεται τον Σχηματισμό μιας Μεραρχίας ή Ταξιαρχίας μία φορά το μήνα, τότε ο Δκτής Στρατιάς θα επισκεφθεί αυτές δύο και τρεις φορές αντίστοιχα. Ο Δκτής του Σώματος τέσσερις και έξι φορές. Ο Δκτής Μεραρχίας τις Ταξιαρχίες του και τις Μονάδες του δέκα τουλάχιστον φορές.

Συνεπώς, ο Ταξίαρχος έχει στη διάθεσή του δύο έως τρεις εργάσιμες ημέρες τον μήνα, να εφαρμόσει, να ελέγξει, να εκτιμήσει, να συμπεράνει, και να προβεί σε νέες ορθές ενέργειες για την Αποστολή του. Υπόψη ότι, σήμερα, στον Ελληνικό

Στρατό, η Ταξιαρχία είναι Σχηματισμός, που Μόνος του μπορεί να διεξάγει Επιχειρήσεις.

Θεωρώ λοιπόν ότι, τούτη είναι τεράστια διαφορά.

Οι Αντιθέσεις δεν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Σήμερα, όλες οι δγες και οι Παρατηρήσεις δίδονται επί τόπου, με τις επισκέψεις, και ακολουθούν γραπτές δγες.

Παλαιότερα εκδίδονταν με έγγραφα, με τηλέφωνο και συνήθως από τα γραφεία, όπως θα γίνει στην πραγματικότητα και στις επιχειρήσεις, που οι λίγες δγές θα εκδίδονται από τα υπόγεια Στρατηγεία. Σίγουρα τότε, στις Επιχειρήσεις, δεν θα μπορεί κανένας Στρατάρχης, Σωματάρχης, Μέραρχος, να μεταβεί στο ΠΟΤ (Πρόσθιο Όριο Τοποθεσίας) στο Μέτωπο, πιθανόν ούτε και ο Ταξίαρχος. Άρα, δεν εμπιστευόμαστε όπως θα πολεμήσουμε, ούτε στις Διαταγές, και διδάσκουμε το λάθος στους υφισταμένους μας, καταργώντας και τα στρατιωτικά εγχειρίδια όπως προανέφερα.

Παλαιότερα ο Α/ΓΕΣ κυκλοφορούσε προς όλους τους Σχηματισμούς και Μονάδες, Γενικές Δγές, «Οδηγίες Α/ΓΕΣ», δύο έως τρεις σελίδες. Τα Στρατηγεία της Στρατιάς και των Σωμάτων Στρατού , κυκλοφορούσαν 4 έως 5 σελίδες Γενικές Οδηγίες, τις οποίες έπαιρναν οι Σχηματισμοί των Μεραρχιών και των Ταξιαρχιών, τις έκαναν ανάλυση και έθεταν Στόχους.

Η Αντίθεση με το Σήμερα είναι ότι: Όλα τα βήματα, τα Συνθήματα, και οι Στόχοι δίδονται από τον Α/ΓΕΣ και τα Σώματα Στρατού.

Μέχρι και ο τρόπος απάντησης ορισμένων ερωτήσεων είναι στο στυλ του κ. Α/ΓΕΣ. Παράδειγμα, Πως είσαι; Απάντηση: «Εξαιρετικά» και όχι «Πολύ καλά» που είναι συνήθως η απάντηση. Τούτο, μας θυμίζει τον χαιρετισμό «σύντροφε», που χρησιμοποιείται από όλους τους αριστερούς, και όποιος δεν το χρησιμοποιήσει, δακτυλοδείχνεται, άρα όποιος δεν απαντήσει με το «εξαιρετικά» μπορεί να θεωρηθεί εκτός κλίματος Αρχηγού.

Σήμερα, όλοι «τρέχουν» να κάνουν Διημερίδες, Ημερίδες και Σεμινάρια για «Νέες Ιδέες Εξωστρέφειας» (ομιλίες σε αμφιθέατρα και σε στρατιωτικούς χώρους- Λέσχες, συνήθως με ανούσια θέματα, όπου η πλειονότητα του ακροατηρίου κοιμάται για λίγο, και έτσι ξεχνάει τα προβλήματα)!!!

Σήμερα ασχολούνται με «Δράσεις Αποτροπής» (βολές τυφεκίων από 300μ. Εκπαίδευση 15 Εθνοφυλάκων σε «Νέα οπλικά συστήματα» , τα οποία τα βλέπουν σε φωτογραφίες, κ.α κωμικοτραγικά) και στο τέλος πολλές φωτογραφίες και αναρτήσεις σε διάφορα sites και τούτο με έγκριση της ηγεσίας.

Αντί λοιπόν, για όλα αυτά που προξενούν γέλιο αλλά και λύπη για την κατάντια του Στρατού μας, από την κρίση αλλά και από τον νέο τρόπο Διοίκησης, μπορούσαν να γίνουν διάφορες «Στρατιωτικές Δράσεις» που πιστεύω ότι θα είχαν σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα όπως:

Ενέργειες για αύξηση της θητείας έστω σε 12 μήνες (Υπουργός)

Ενέργειες για πρόσληψη έστω 250 ΕΠΟΠ για δύο – τρία χρόνια συνεχώς, καθόσον ο μικρότερος ΕΠΟΠ των Ειδικών Δυνάμεων είναι 36 ετών. (Υπουργός)

Ενέργειες προμήθειας-συντήρησης κρίσιμων πυρομαχικών (Α/Τ Κορνέτ, Α/Τ ΤΟW , Α/Α Βλήματα ΤΟR M 1,κλπ) ( Υπουργός – Α/ΓΕΣ)

Ενέργειες ειδικής χρησιμοποίησης ορισμένων Μονάδων Εθνοφυλακής, για συγκεκριμένες κρίσιμες περιοχές ( Αρχηγός – Σ. Στρατού)

Ενέργειες για αλλαγή Τακτικής (bold) στην άμυνα επί του Έβρου ποταμού και των νησιών, λόγω αισθητής μείωσης του προσωπικού, αλλά ευτυχώς υπαρχόντων αξιόπιστων οπλικών συστημάτων σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση της οργάνωσης του εδάφους όπως: Α/Τ τάφρος, Σκέπαστρα για προσωπικό, Σκέπαστρα για πυροβόλα, τομές για όλα τα μέσα ( Α/ΓΕΣ, Δκτές Σ. Στρατού, Δκτές Σχηματισμών)

Ενέργειες εκμετάλλευσης ξεχασμένων ειδικοτήτων που δίνουν ιδιαίτερες δυνατότητες στην Τρία πεζικού, όπως πχ. του Ελυθέρου Σκοπευτή. (Δκτής Μεραρχίας, Ταξιαρχίας)

Εκτέλεση μικρών Ασκήσεων, Επιτήρησης ποταμού, Επιτήρησης θαλασσίων ακτών, χωρίς ιδιαίτερο κόστος. (Δκτής Μεραρχίας, Ταξιαρχίας)

Εκτέλεση μικρών Ασκήσεων εξάλειψης Αεροπρογεφυρωμάτων (διπλής ενέργειας) ( Δκτής Σ. Στρατού, Δκτές Σχηματισμών)

Εκτέλεση Ασκήσεων χωρίς πυρά, Συγκρότησης πλήρους Τ/Σ Μ/Κ ΤΠ ( οι παλαιότεροι Αξκοί θα θυμούνται την ΤΑΜΣ «ΔΟΚΙΜΗ») με σκοπό την εκπαίδευση των μικρών αξιών, που θεωρώ ότι ουδέποτε είδαν με τα μάτια τους, τον όγκο των οχημάτων και Μέσων καθώς και την εδαφική έκταση που καταλαμβάνει ένα πλήρες Τ/Σ Μ/ Κ ΤΠ.

Όλα αυτά, παλαιότερα πραγματοποιούνταν.

Τότε, οι Στρατηγοί, οι Δκτές, και οι Αξκοί ασχολούνταν περισσότερο με τη εκτέλεση Ασκήσεων και Όχι με Ημερίδες, για να έχουν καλύτερους «Μαχητές».

Σήμερα έχουμε πολλές γνώσεις και μεταπτυχιακά, έχουμε καλή επικοινωνία και χειρισμό με τα ΜΜΕ, αλλά χάνουμε τον προσανατολισμό και τα δρομολόγια την ημέρα, και πέφτουμε στα χέρια του εχθρού.

Σίγουρα, η πλειονότητα του προσωπικού είναι ΟΡΘΙΟΙ, Επαγρυπνούν, είναι σε Αυξημένη Ετοιμότητα, είναι θυμωμένοι και προβληματισμένοι με την επικρατούσα κατάσταση, αλλά μέχρι πότε θα αντέξουν;

Για να μην παρεξηγηθώ, σίγουρα είμαι υπέρ της μόρφωσης των Αξκών-Υπξκών και την λήψη Μεταπτυχιακών τίτλων αλλά πρώτα να γίνουν ΜΑΧΗΤΕΣ. Άρα, μέχρι το βαθμό του Λγου ή Αρχιλοχία, στα Πανεπιστήμια και σε Μεταπτυχιακούς τίτλους, ΜΟΝΟ όσους επιλέγει η Υπηρεσία, όπως Αξκοί ΜΧ, ΤΧ, ΣΕΜ, ΣΥΠ. κλπ. και για πολύ συγκεκριμένους λόγους – στόχους.

*Ένας – και όχι ο μόνος – Προβληματισμένος και Απογοητευμένος από την παρούσα κατάσταση Αξκός ε.α

ΥΓ. : Παρακαλώ από καρδιάς, sites στρατιωτικού ή μη περιεχομένου, που συνήθως πλέκουν ύμνους και εγκώμια για πρόσωπα «επιλεκτικά» όπως πχ. του κ. Α/ΓΕΣ, στο τέλος του κειμένου – ύμνου («μη αληθή κείμενα» με εσκεμμένη απόκρυψη της

πραγματικότητας κατά την άποψή μου) να θέτουν το ονοματεπώνυμό τους, με παρρησία και σθένος, ιδιαίτερα δε αν αυτοί υπήρξαν κάποτε Αξιωματικοί ή Υπξκοί των Ε.Δ και εξακολουθούν να τιμούν τις αρχές στις οποίες έδωσαν κάποτε στρατιωτικό όρκο, πολύ περισσότερο δε αν κάποιοι/ες από αυτούς έχουν και οικονομικές συναλλαγές με το ΥΠΕΘΑ ή τους κλάδους των Ε.Δ.

Καλή Χρονιά σε όλους, με υγεία και επιτυχίες στο έργο τους.

Ο ακόμα αισιόδοξος, Νικόλαος Σκιαδάς, Ανχης ε.α Ειδ. Δυνάμεων

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016