«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο.

Χρειάζεται στήριξη η Δημοκρατία στην Ελλάδα και μάλιστα αμερικανική; Έχουμε τις παθογένειες μας αλλά από το 1974 και μετά Δημοκρατία έχουμε. Πριν δεν είχαμε και γι΄ αυτό οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει συγγνώμη εντός του Προεδρικού Μεγάρου που σύντομα θα ΄χει νέα ένοικο.

“Σύμμαχος-κλειδί” η Ελλάδα, γράφει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Αν εννοεί τις διευκολύνσεις που παρέχουμε στην χώρα του, σαφώς ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη σημασία μας. Την αναγνώριση της δεν έχουμε νιώσει όμως.

“Στην καλύτερη περίοδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων”, η Ελλάδα δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Οπλικά συστήματα που δεν είναι απλά μεταχειρισμένα αλλά πήγαιναν για καταστροφή δόθηκαν στην Ελλάδα κι αυτά όχι δωρεάν. Οι λάβροι υποστηρικτές της θρυλικής προμήθειας των ελικοπτέρων KIOWA που είναι τώρα; Σχεδόν ένα χρόνο μετά από την παραλαβή τους, μπορούν να μας πουν πόσα πετάνε και σε τι κατάσταση βρίσκονται;

Η Ελλάδα έχει ζητήσει τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες διευκολύνσεις και βοήθεια. Ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με το ΠΝ όπου τα προβλήματα είναι γνωστά. Η απάντηση ήταν πάντα αρνητική.

Το λεγόμενο “αμερικανικό αποτύπωμα”, η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων και μέσων στην ελληνική επικράτεια πρωτίστως εξυπηρετεί τις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά UAV από τη Λάρισα απογειώνονται κάθε μέρα για αποστολές δικών τους ενδιαφερόντων, σε περιοχές που δεν έχουν να κάνουν με δικές μας επιχειρησιακές ανάγκες. Το να φιλοξενούμε Αμερικανούς στη Λάρισα ή και στην Αλεξανδρούπολη που πολύ το διαφημίζουν κάποιοι δικοί μας πολιτικοί ως “ασπίδα” δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να εκδηλώσουν επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο. Σ΄ αυτή τη περίπτωση πόσο βέβαιοι είμαστε ότι θα μας αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ ως “σύμμαχο-κλειδί”, όπως μας γράφει ο κ.Πομπέο;

Ποιες ακριβώς είναι οι εγγυήσεις που μας παρέχουν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επιθετική κίνηση της Τουρκίας; Πόσο “δεσμευμένες” είναι οι ΗΠΑ για “την ασφάλεια μας”; Μέρες που είναι δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε την “δέσμευση” τους τον Ιανουάριο του 1996, στην κρίση των Ιμίων. Αφόρητες πιέσεις μέσα στη νύχτα για “να τα βρούμε” και στο τέλος η πληροφορία για την αποβίβαση των Τούρκων που έσπειρε τον πανικό στην τότε ελληνική κυβέρνηση που ήδη τα ΄χε χαμένα.

Καλό θα ΄ναι λοιπόν η επιστολή Πομπέο να μην παρουσιάζεται ως “αντίδοτο” στο “τουρκικό δηλητήριο”. Δεν είναι. Θετική η αποστολή της, αλλά ας παραμείνουμε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου εύκολη και καθόλου ευχάριστη. Οι πληροφορίες, οι δηλώσεις και οι κινήσεις των Τούρκων δείχνουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016