Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει ακόμη καμιά «συγκεκριμένη πρόταση» για να σώσει τη συμφωνία για το Brexit και η προοπτική ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα», ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Έχουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» με το Λονδίνο, όμως «σ’ αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει και τις οποίες είδαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι πλέον «μια πολύ σαφής πιθανότητα», πρόσθεσε.
Τα σχόλια αυτά γίνονται τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που ορισμένοι βρετανοί βουλευτές προσπαθούν να αποφύγουν.
Ο Ντέιβιντ Φροστ, σύμβουλος του Τζόνσον για θέματα που αφορούν την ΕΕ, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.

Παρέμβαση από ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς εκμεταλλεύτηκε σήμερα μια επίσκεψή του στην Ιρλανδία προκειμένου να καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευθεί «με καλή πίστη» με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit που θα σέβεται τη βρετανική κυριαρχία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αναγνωρίζουμε επίσης τις μοναδικές προκλήσεις στο σύνορό σας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ώστε να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα σέβεται τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.
«Όμως καθώς η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit πλησιάζει, καλούμε την Ιρλανδία καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευθούν με καλή πίστη με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και να εργαστούν προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία που θα σέβεται την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα ελαχιστοποιεί την αναστάτωση στο εμπόριο», είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως η κυβέρνησή του πρέπει να υποστηρίξει τη συμφωνία διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τη Βρετανία για το καλό της ειρήνης, ένα μήνυμα το οποίο ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να μεταφέρει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Γνωρίζω ότι καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο που θα έχει ένα σκληρό σύνορο σε εμάς σε αυτό το νησί… τον κίνδυνο η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη να υπονομευτούν. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Συμφωνία Αποχώρησης», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πενς.
«Κύριε αντιπρόεδρε, το μόνο που ζητώ είναι να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα μαζί σας πίσω στην Ουάσινγκτον. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήσαμε εμείς, είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε μέσω ενός συντεταγμένου Brexit και μιας συμφωνίας ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο σε αυτό το νησί», είπε ο Βαράντκαρ.

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016