Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας  εναντίον των 170 διανοουμένων που ζήτησαν τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφρίν προκάλεσαν την οργή του καθηγητή Μπασκίν Οράν, ο οποίος προσέφυγε στα τουρκικά Δικαστήρια με αίτημα την καταδίκη του Ερντογάν για εξύβριση.

Ο Πρόεδρος αποκάλεσε “προδότες, αλήτες, ανήθικους, απατεώνες, συνεργάτες των τρομοκρατών, ασπίδα των τρομοκρατών κ.α”, τους 170 διανοούμενους  που αντιστέκονται στον “Κλάδο Ελαίας”.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν παραβίασε τα άρθρα 125 και 216 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, καθώς και το άρθρο 17 του Συντάγματος  και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι απαράδεκτες εκφράσεις του Προέδρου σχολιάστηκαν από πολλούς διανοουμένους , οι οποίοι  αναρωτήθηκαν μήπως ο Πρόεδρος πάσχει από την νόσο κοπρολαλίας.

Ο Ερντογάν δέχεται πυρά και από το εξωτερικό. Ενδεικτικά  αυτά που γράφουν σε άρθρο τους οι Eric Edelman και Jake Sullivan στο περιοδικό Politico.

Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ και ο τέως σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλεια του Αντιπροέδρου Joe Biden υποστηρίζουν ότι η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια και ο Λευκός Οίκος πρέπει να της το πει με σκληρή γλώσσα.

Η γυναίκα σύμβολο του απελευθερωτικού αγώνα των Παλαιστινίων Leyla Halid   που βρίσκεται στην Τουρκία για το Συνέδριο του Κόμματος ΗDP, σε αποκλειστική συνέντευξη της στην εφημερίδα  Karinca κατηγόρησε με σφοδρότητα την Άγκυρα. Επιγραμματικά είπε:

-Αυτά που κάνει η Τουρκία στους Κούρδους είναι ίδια με αυτά που κάνει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

-Δεν πιστεύουμε στα λόγια της Τουρκίας για δήθεν υποστήριξη των Παλαιστινίων.

-Η επιχείρηση στο Αφρίν είναι κατοχή, επίθεση εναντίον αμάχων.

-Τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Συρία;

-Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

-Μοναδικός στόχος της επιχείρησης είναι να αποκτήσει ο Ερντογάν δύναμη και λόγο στη Μέση Ανατολή.

 

Το κλίμα εχθρότητας εναντίον των ΗΠΑ που επικρατεί στην Άγκυρα ευαισθητοποίησε τον Δήμαρχο της πόλης να αλλάξει το όνομα του δρόμου , στον οποίο βρίσκεται η αμερικανική Πρεσβεία από Nevzat Tandogan σε Κλάδο Ελαίας, “για να αναπαυτούν οι ψυχές των ηρωικών νεκρών”.

Φυσικά η Πρεσβεία βρίσκεται  στον αριθμό 10  στη Λεωφόρο Ατατούρκ.  Η οδός Nevzat Tandogan  είναι μια από τις διπλανές της Πρεσβείας , η οποία δεν εξυπηρετεί καθόλου το κτήριο. Η είσοδος της Πρεσβείας βρίσκεται στην άλλη πλευρά στην λεωφόρο Παρισίων. Έτσι, ο ¨ηρωισμός¨ του Δημάρχου “τρόμαξε”, την Ουάσιγκτον….

 Για να αντιστραφεί όλη αυτή η εικόνα στο εσωτερικό η Άγκυρα θυμήθηκε ξανά τα Ίμια. Λεκτικοί λεονταρισμοί και φρούδες απειλές.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016