Αυτό είναι το σχέδιο ΗΠΑ-Τουρκίας για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα πρέπει να εισέλθουν σε πόλεις που βρίσκονται στην προτεινόμενη ασφαλή ζώνη που οι δύο σύμμαχοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στη Συρία, γράφει ο Muharrem Sarıkaya, αρθρογράφος της εφημερίδας Habertürk.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη στη βορειοανατολική Συρία και μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ έφτασε στη Τουρκία τη Δευτέρα για να συζητήσει λεπτομέρειες.

Η Τουρκία λέει ότι οι  Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αποτελούν “παρακλάδι” του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε επανειλημμένα να πραγματοποιήσει  επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, όπου  στρατεύματα των Η.Π.Α. σταθμεύουν για να υποστηρίξουν το YPG, το οποίο αποτελεί τη σπονδυλική στήλη των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

“Αν και η συμφωνία  ΗΠΑ-Τουρκίας εμπόδισε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, οι σύμμαχοι εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες σχετικά με το μέγεθος της προγραμματισμένης ζώνης”, σύμφωνα με όσα γράφει ο  Sarıkaya.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν μια ασφαλή ζώνη που θα περιλάμβανε τρεις διαφορετικούς τομείς, γράφει . Στην πρώτη σε βάθος 5 χιλιομέτρων οι τουρκικές δυνάμεις και τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα διενεργούν κοινές περιπολίες. Τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν σε πόλεις υπό κουρδικό έλεγχο, αλλά θα μπορούσαν να απαιτήσουν την απομάκρυνση κάποιων ανθρώπων από αυτές τις πόλεις που πιστεύουν ότι έχουν σχέση με   το ΡΚΚ.
Στη δεύτερη ζώνη  9 χιλιομέτρων, τα στρατεύματα των Η.Π.Α. θα είναι υπεύθυνα, ενώ το YPG θα επιτρέπεται να παραμείνει αν αποσύρει τα βαριά όπλα του. Οι αρχές των ΗΠΑ κάνουν λόγογια  μια ζώνη πλάτους 4 χιλιομέτρων, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα έχουν τον πλήρη έλεγχο.
Η τουρκική πλευρά ζητά ζώνη ασφαλείας 32 χιλιομέτρων και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν να εξασφαλίσουν ασφάλεια σε αυτήν την ζώνη των 32 χιλιομέτρων μέσω μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε την  ότι τα τουρκικά UAVs είχαν ήδη αρχίσει να πετούν στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016