Η γραφειοκρατία τελείωσε και το τουρκικό ναυτικό ξεκινά την κατασκευή νέας βάσης στη Μαύρη Θάλασσα. Το σχέδιο υπάρχει εδώ και 10 χρόνια αλλά τώρα αρχίζει η υλοποίησή του.

Η τουρκική ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται στο Karadeniz Ereğli και απέχει περίπου 100 ναυτικά μίλια από τη βόρεια είσοδο των στενών. Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είχαν γίνει κάποιες σκέψεις για τη δημιουργία βάσης στη περιοχή, καθώς από εκεί τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν εύκολα να παρακολουθούν τις κινήσεις πολεμικών πλοίων του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Οι σκέψεις αυτές δεν προχώρησαν αφού ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Τώρα που φαίνεται ότι αρχίζει ξανά, η βάση στη Μαύρη Θάλασσα έχει τη σημασία της. Όχι μόνο για τους Τούρκους αλλά και για τους Αμερικανούς.

Η ναυτική βάση θα καλύψει έκταση 60 στρεμμάτων και θα μπορεί να υποστηρίξει και πλοία επιφανείας και υποβρύχια.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016