Οι περισσότεροι σιωπούν. Ο Τραμπ προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Και η Βρετανία, μέσω “ανεξάρτητων think tank”, προσπαθεί με άθλιο τρόπο ,να “ξεπλύνει” την “‘άτακτη” Τουρκία, επισημαίνοντας το “πόσο σημαντική είναι για το NATO”.

Tο Royal United Services Institute (RUSI), γράφει σε “ανάλυσή” του, ότι “το ΝΑΤΟ πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία της Τουρκίας και να την προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο, αν θέλει να την επαναφέρει στον “ορθό δρόμο”.

“Ο ρόλος της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραβλεφθεί, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί ο ο ισχυρός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”, γράφει ο Peter Roberts, διευθυντής στρατιωτικών μελετών του RUSI, σε ανάλυση που συνυπέγραψε με τον καθηγητή Seth Newkirk.

Και οι δύο ,ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστηρίζουν ότι “ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ συχνά δεν αναγνωρίζεται και υποτιμάται…Η Τουρκία διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, σ΄ ότι έχει να κάνει με την Ευρώπη”, γράφουν αν και η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη…

Προσθέτουν ότι “η χώρα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αποστολή του ΝΑΤΟ για τον περιορισμό της Ρωσίας, στον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη και αποτελεί το κλειδί στις φιλοδοξίες των ΗΠΑ να περιορίσουν την Κίνα”.

Οι “ειδικοί” του “ανεξάρτητου” βρετανικού think tank με λίγα λόγια προτείνουν να παραβλέψει η Δύση την περιφρόνηση της Άγκυρας στις συστάσεις που της έγιναν και να…προχωρήσουμε παρακάτω! Φυσικά δεν βρίσκουν λέξη να γράψουν για όσες αθλιότητες διαπράττει η Τουρκία στην Κύπρο. Οι Βρετανοί πάντα “ξέπλεναν” και υποστήριζαν σ΄ αυτό το θέμα την Τουρκία.

Δεν είναι η μοναδική άθλια προσπάθεια να αποφύγει η Άγκυρα τις κυρώσεις. Ανάλογες προσπάθειες έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται και στις ΗΠΑ. Η Τουρκία ποτέ δεν λυπήθηκε τα λεφτά για “λόμπινγκ” και για “επικοινωνιακή υποστήριξη”.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για την κατάληξη της υπόθεσης F-35 στην Τουρκία.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016