Οι εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία που διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες και ακριβές αεράμυνες, χτυπήθηκαν από “φθηνά” drones.

Στη Λιβύη , η Τουρκία βομβαρδίζει επίγειους στόχους με δικά της οπλισμένα UAV! Αποκτά εμπειρίες και τελειοποιεί τεχνολογίες που ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί στο Αιγαίο.

Στην Αθήνα άραγε, έγινε κάποια σύσκεψη για να συζητηθούν αυτά τα θέματα ή στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ έχουν να ασχοληθούν αυτές τις ημέρες μόνο με το… Athens Flying Week;

Το θέμα δεν προέκυψε τώρα. Δεν έγινε γνωστό χθες. Αρκετά ΜΜΕ στην Ελλάδα, αναλυτές, απόστρατοι, λένε και ξαναλένε ότι για το F-35 -αν το πάρει η Τουρκία- θα βρεθεί λύση αντιμετώπισης του. Με τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που όλο και συχνότερα μας “επισκέπτονται” στο Αιγαίο τι μπορούμε να κάνουμε; Η εικόνα είναι χθεσινοβραδινή και δείχνει τις πτήσεις των τουρκικών UAV.

Οι ειδικοί λένε ότι ζούμε ήδη στην εποχή των “ασύμμετρων χτυπημάτων, μικρού κόστους με τεχνολογία που βρίσκεις και στο «περίπτερο».

Το χειρότερο είναι ότι η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco επιβεβαίωσε ότι δεν αρκεί να έχεις υψηλής τεχνολογίας και συστήματα αεράμυνας για να αντιμετωπίσεις τέτοια χτυπήματα.

Η πλειοψηφία των πολυδιαφημισμένων-ολοκληρωμένων radar έρευνας ή αεράμυνας συνδεδεμένων με οπλικά συστήματα πυρός, έχουν σχεδιαστεί τουλάχιστον 15 χρόνια πριν. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν σχεδιαστεί για τέτοιου είδους στόχους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ιδιότητες τους και κυρίως το προφίλ πτήσης τους (λίγα μέτρα από την γη) και το ιδιαίτερα μικρό τους RCS (ανακλαστική επιφάνεια).

Υπάρχει λύση, υπάρχει κάτι, κάποια τεχνική ή σύστημα που θα μπορούσε να αναχαιτίσει-αντιμετωπίσει απειλές ασύμμετρες; Πάντα από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσεις, να κάνεις ένα βήμα για να πας απ το Α ως το Ω. Αυτό λέει η κοινή λογική, αυτό κάνουν οι σοβαρές χώρες και τελικά αυτή είναι και η αρχή της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Πρόσφατα γράψαμε για ένα σύστημα radar που έχει αναπτύξει εξ ολοκλήρου η κρατική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Μιλάμε για το σύστημα «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» το οποίο παρουσιάσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας.

Να μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στην σχεδίαση και κατασκευή UAVs, από το 1983, τότε που ελάχιστες χώρες είχαν αναπτύξει σχετική τεχνολογία. Να μην ξεχνάμε όμως και το σήμερα με τις αξιόλογες προσπάθειες των πανεπιστημίων μας που σε συνεργασία με αμυντικές εταιρείες παρουσίασαν πρόσφατα σύγχρονης τεχνολογίας drone.

Πόσο δύσκολο είναι τελικά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, να κάνουν το αυτονόητο και να αξιοποιήσουν όλες τις εγχώριες δυνατότητες, να κλείσουν τις πόρτες και τα μικρόφωνα και να σχεδιάσουν σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία ένα άμεσο και αμιγώς εθνικό πρόγραμμα “Made in Greece”;

Ένα είναι σίγουρο πως οι ασύμμετρες απειλές, δεν αντιμετωπίζονται με διαχρονικά ασύμμετρη αδιαφορία.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016