Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
19/01/2020 | 12:53 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Άρθρο κόλαφος για τον φλύαρο Τσαβούσογλου: “Το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει εξαερωθεί”!

Άρθρο κόλαφος για τον φλύαρο Τσαβούσογλου:

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Μετά τα κενά στις ένοπλες δυνάμεις που  ήρθαν στο φως της δημοσιότητας  έφθασε η στιγμή των αποκαλύψεων για το κατάντημα του  τουρκικού υπουργείου των  Εξωτερικών.
Ο καθηγητής Μπασκιν Οράν, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του Ερντογάν τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του, για μειονοτικά θέματα , σε άρθρο του με τίτλο “Αγγελία εξαφάνισης: Αναζητείται το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και η τουρκική εξωτερική πολιτική” που δημοσιεύτηκε στην Ahval αποκαλύπτει τα κενά του τουρκικού υπουργείου των εξωτερικών.
Συνοπτικά ο κ. Οράν γράφει:”Η εξωτερική πολιτική του υπουργείου εξωτερικών της τουρκικής Δημοκρατίας που ήταν φιλτραρισμένη από την ποιότητα και την εμπειρία του Βυζαντίου και των Οθωμανών, στηρίχθηκε τα τελευταία 90 χρόνια σε δυο θεμελιώδεις αρχές:
1-Εκδυτικισμός. Ο εκπολιτισμός ξεκίνησε το 1718 με τις μεταρρυθμίσεις που  έγιναν και ονομάστηκαν Lale Devri (εποχή τουλίπας)  και εδραιώθηκε με το Τανζιματ το 1839.
2-Προστασία, διαφύλαξη των υφισταμένων συνόρων και διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία.  Γιατί οποιαδήποτε μετακίνηση έστω μιας πέτρας στη Μέση Ανατολή είναι άκρως επικίνδυνη. Ιδιαιτέρως για μια χώρα που δεν είναι αραβική, διαπληκτίζεται διαρκώς με την Αίγυπτο  που είναι ο φυσικός ηγέτης της περιοχής και ήταν παλιότερα αφεντικό της.
Μετά το 2016 η εξωτερική πολιτική αντικαταστάθηκε από την εξωτερική πολιτική Ερντογάν , η οποία στηρίζεται σε δυο ακριβώς αντίθετες βάσεις:
1-Απομάκρυνση από τη Δύση και κυρίως την Ε.Ε. και προσέγγιση στη Ρωσία. Γιατί η Δύση του ζητάει δημοκρατία ενώ η Ρωσία δεν θέτει τέτοιον όρο. Δίχασε τη Δύση και η Μέση Ανατολή απέκτησε έναν πελάτη που καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε κίνηση χωρίς τη συμμετοχή της Άγκυρας.
2-Η ισορροπία αντικαταστάθηκε από την ανατολίτικη πονηράδα. Προσπαθεί να εμπλέξει τη Δύση με την Ανατολή, γιατί η εξωτερική του πολιτική εμπνέεται από την αγωνία της παραμονής του στην εξουσία, την ιδεολογία των κολλητών στο εσωτερικό και την κατάκτηση της ηγεσίας των Σουνιτών.
Το ταμείο της εξουσίας αναλώνεται στην κατασκευή τζαμιών στο εξωτερικό, την υποκίνηση των θρησκευτικών συναισθημάτων, την καλλιέργεια της εχθρότητας εναντίον των Κούρδων, μετατρέποντας την εξωτερική πολιτική όργανο πρόκλησης τοπικών και εθνικών διχονοιών.
Έχει βουτηχτεί στο βούρκο της Μέσης Ανατολής. Προσπαθεί να εγκατασταθεί στη Συρία όχι μόνο με τον τακτικό στρατό αλλά και με ισλαμιστές μισθοφόρους . Μετά την αποτυχία στη χώρα αυτή θέλει να βάλει το πόδι της στη Λιβύη , μια άλλη χώρα που έχει εμφύλιο πόλεμο. Για να τα πετύχει όμως όλα αυτά θα πρέπει να μην έχει :

α-εύθραυστη οικονομία,

β-διχασμένη κοινή γνώμη στο εσωτερικό και

γ-να μην έχει διενέξεις με τους πάντες στο εξωτερικό.
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξαερωθεί εδώ και χρόνια. Από το 2010 άρχισε να επανδρώνεται με θρησκευόμενους οπαδούς του Φεττουλλάχ Χότζα που δεν γνώριζαν ξένη γλώσσα ακόμα και σωστή ορθογραφία της τουρκικής. Παρέκαμψαν τις αυστηρές εισαγωγικές εξετάσεις στο διπλωματικό σώμα με την παρακολούθηση σεμιναρίων. Μετά το ξήλωμα των Φεττουλαχτσί στελέχωσαν το υπουργείο με πρόθυμους να λένε γεια στην ηγεσία.
Καταργήθηκαν διευθύνσεις και τμήματα και άρχισαν να διαπράττονται πράγματα που δεν τα χωράει ο νους.
Η κατάσταση θα διορθωθεί με τον διορισμό ενός έμπειρου υπουργού και την πρόσληψη 300 ικανών στελεχών,  αλλά αυτό προϋποθέτει την κατάργηση του καθεστώτος του ενός άνδρα”.
Οι ξένοι ηγέτες ασφαλώς ενημερώνονται από τις Πρεσβείες τους στην Άγκυρα για όλα αυτά. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πως συνδιαλέγονται με ένα τέτοιο δικτάτορα που καλύπτεται με τον δημοκρατικό μανδύα των εκλογών. Τον χειραγωγούν και τον χρησιμοποιούν στα δικά τους πολιτικά παιχνίδια ή μήπως τον φοβούνται λόγω του απρόβλεπτου και κυκλοθυμικού χαρακτήρα του  γιατί μπορεί  βλάψει τα συμφέροντα τους στην μεγάλη τουρκική αγορά;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης