Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή
30/11/2022 | 06:30 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Αποστολή στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Ο Θ.Αργυράκης στο μέτωπο της Ποπάσναγια- Φωτογραφίες και βίντεο

Αποστολή στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Ο Θ.Αργυράκης στο μέτωπο της Ποπάσναγια- Φωτογραφίες και βίντεο

Ο Θανάσης Αργυράκης είναι ένας από τους ελάχιστους δυτικούς δημοσιογράφους που βρέθηκε στο πολεμικό μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας. Το militaire.gr δημοσιεύει τις ανταποκρίσεις του ξεκινώντας από χθες για όσα είδε και κατέγραψε στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

Σήμερα η ανταπόκριση του από το μέτωπο της Ποπάσναγια.

Γράφει ο Θανάσης Αργυράκης

Βουλιάζει από στρατό

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο μέτωπο της Ποπάσναγια. Της πόλης που έχουν στα χέρια τους οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν, σύμφωνα με στρατιωτικούς, καταφέρει νίκες και την προώθησή τους εκεί.

Το μέτωπο … βουλιάζει από στρατό, βαρύ οπλισμό και κάθε λογής οπλικά συστήματα. Παντού, μέσα στις πόλεις και γύρω από αυτές είναι ακροβολισμένοι ένοπλοι. Δεν υπάρχει σημείο που να μην νοιώθει κάποιος ότι βρίσκεται στην δίοπτρα κάποιου ελεύθερου σκοπευτή ή κάποια μάτια να καρφώνονται στην πλάτη του. Ακομα και η έξοδος κάποιου … άγνωστου, δίχως προηγούμενη ενημέρωση των γύρω μονάδων, σε ανοικτό χώρο μπορεί να σημάνει … θανάσιμο κίνδυνο.

Στο μεταξύ, ολοένα περισσότερες μοναδες και κάθε λογής οπλικά συστήματα μετακινούνται προς το μέτωπο, την πρώτη γραμμή. Αμυντικές γραμμές φτιάχνονται ακόμα και με την χρήση αντιαρματικών «πυραμίδων».

Συνεχώς προωθούνται άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού, και βέβαια καμιόνια γεμάτα ρωσικό στρατό, καθώς και φορτηγά αυτοκίνητα για διάφορα αμυντικά έργα. Καθημερινώς, επίσης, στον ουρανό διαγράφονται οι γραμμές μαχητικών αεροσκαφών και των πυραύλων που εκτοξεύουν. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, σε αυτή τη γραμμή εκδηλώνονται σημαντικές ρωσικές αντεπιθέσεις. Αντίστοιχα και σε άλλες περιοχές του μεγάλου μετώπου της Α.Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι η ρωσική πλευρά, αν και με δυσκολία, παρέχει την άδεια σε Δυτικούς δημοσιογράφους να βρεθούν σε αυτές τις περιοχές. Κάτι που η ουκρανική, από την άλλη πλευρά του μετώπου, δεν κάνει. Συνήθως, πάντως, και οι δύο πλευρές επιτρέπουν μόνο σε embedded -«δικούς τους» δημοσιογράφους- την παρουσία στην πρώτη γραμμή, αποφεύγοντας τα Δυτικά ΜΜΕ, αν και πλέον η ρωσική ανοίγει έστω και φειδωλά την πρόσβαση.

Δεν θα τελειώσει εύκολα

Η εικόνα που παρουσιάζει το μέτωπο, το οποίο βουλιάζει από στρατό, τουλάχιστον σε αυτές τις περιοχές που έχουν οι Ρώσοι, ενισχύει θεαματικά την αίσθηση ότι αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει εύκολα. Αυτή η κρεατομηχανή που μπήκε μπροστά πριν οκτώ χρόνια, και δουλεύει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση εδώ και δέκα μήνες, ενδεχομένως να συνεχίσει για αρκετά ακόμη.

Μπορεί πολλοί Δυτικοί αναλυτές να έχουν προδιαγράψει την ήττα της Ρωσίας, αλλά εξίσου αρκετοί Ρώσοι αναλυτές, αν και παραδέχονται ευθέως την αποτυχία του «plan A», του «περιπάτου» στην Ουκρανία, τονίζουν ότι ακόμα ο δρόμος είναι μακρύς.

Οι εκτιμήσεις ποικίλουν. Κάποιοι, μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να λέγουν ότι ακόμα ο πόλεμος δεν έχει καν αρχίσει! Αλλοι κάνουν λόγο για ρωσική αντεπίθεση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ή τους επόμενους μήνες. Ουδείς, πάντως, μιλάει για οπισθοχώρηση και εγκατάλειψη της Ανατολικής Ουκρανίας.

Οπως και να’ χει, η συντριπτική πλειοψηφία έχει πάψει να θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια απλή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την έχει χαρακτηρίσει εξ’ αρχής το Κρεμλίνο, και κάνουν ευθέως λόγο για πόλεμο. Μάλιστα, αρκετοί Ρώσοι αναλυτές και δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν ταχθεί ανοικτά κατά του πολέμου στην Ουκρανία, θεωρούν ότι αποδείχτηκε πως ο ρωσικός στρατός δεν ήταν προετοιμασμένος για έναν τέτοιον ευρείας κλίμακας πόλεμο. Αρκετοί από αυτούς, ως επί το πλείστον αντιπολιτευόμενοι, επικρίνουν δριμύτατα πρωτίστως τη ρωσική πολιτική ηγεσία, αλλά και την ουκρανική, και τη Δύση, διότι οδήγησαν δύο λαούς που επί δεκαετίες (επί Σοβιετικής Ενωσης) ζούσαν μαζί, σε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο.

Ωστόσο, ουδείς εκτιμά ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει, ή πρόκειται να λήξει σύντομα, εκτός απροόπτου. Ακρως ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι σε ερωτήσεις για το εάν η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τον Πούτιν ή σε κατάρρευση του «συστήματος του Κρεμλίνου», δίδονται αρνητικές απαντήσεις, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για αντιπολιτευόμενο ή συμπολιτευόμενο.

Ενδεικτική είναι, άλλωστε, και η περίπτωση της ρωσικής αναδίπλωσης από την πόλη της Χερσόνας, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πάρει χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση. Η υποχώρηση θεωρήθηκε ως σοβαρή πολιτική ήττα για την ηγεσία της Ρωσίας. Εκανε, δε, σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης να αναρωτηθεί: «Γιατί, τότε, τα κάναμε όλα αυτά; Για να υποχωρούμε τώρα;» Μάλιστα, μεγάλη μερίδα ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν τον πόλεμο και πρόσκεινται στις «εθνικιστικές», συμπολιτευόμενες τάσεις, ήταν που εξέφρασαν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια. Παρά ταύτα, και παρά τις επικρίσεις από τις όποιες αντιπολιτευόμενες φωνές υπάρχουν στη Ρωσία, ιδιαίτερες αντιδράσεις εντός της χώρας δεν εκδηλώθηκαν.

Απαντες, πάντως, ακόμα και πολλοί Δυτικοί αναλυτές και στρατιωτικοί, χαρακτήρισαν ως υποδειγματικό στρατιωτικό σχεδιασμό την «αναδίπλωση», δεδομένου μάλιστα ότι οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες κινήσεις για έναν στρατό είναι η υποχώρησή του. Πόσο μάλλον, όταν, όπως υποστηρίζει η ρωσική πλευρά, μαζί με τον στρατό από την πόλη απομακρύνθηκαν άνω των εκατό χιλιάδων αμάχων.

ΑΥΡΙΟ: Έλληνες στο μέτωπο

•Ενισχύστε το κανάλι του Militaire.gr στο YouTube, κάνοντας κλικ στο κουμπί ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα JOIN-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Υοu Tube

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης