Υποστηριξε το militaire
Άποψη
08/02/2019 | 08:52
Militaire News

Αποστολάκης και Ακάρ «πρωταγωνιστές» της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα

Αποστολάκης και  Ακάρ «πρωταγωνιστές» της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Τουρκία, ανέδειξε δύο πρωταγωνιστές, παρότι … απόντες , από τις επίσημες αντιπροσωπείες, που συζήτησαν το εύρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρόκειται για τους Υπουργούς Άμυνας των δύο κρατών και πρώην Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, τον Ναύαρχο ε.ά Ευ. Αποστολάκη και τον Στρατηγό ε.ά Χ. Ακάρ.

Στην κοινή θέληση, όπως διαπιστώθηκε, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, για δίκαιη λύση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, διαμορφώθηκε, ένας οδικός χάρτης, που περιλαμβάνει διμερή ζητήματα, μεταξύ αυτών και κρίσιμα θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων Άμυνας.
Φυσικά η ένταση στο Αιγαίο και διαχείριση κρίσεων στρατιωτικού επιπέδου, με στόχο την εκτόνωση, θα είναι στην κορυφή της Ατζέντας των δύο ΥΕΘΑ, του Β. Αποστολάκη και του Χουλουσί Ακάρ.

Οι παραβιάσεις του Εθνικού μας εναέριου χώρου, οι υπερπτήσεις μαχητικών και κατασκοπευτικών τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά , η έκδοση ΝΟΤΑΜ, αλλά και NAYTEX από την Τουρκία που καλύπτει περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τα διάφορα μεθοριακά επεισόδια, που τραυματίζουν τις σχέσεις των δυο κρατών, είναι κρίσιμα θέματα και αναμένεται να υπάρξει μια διερευνητική προσέγγιση, από τους δυο πρώην Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, που με την στρατιωτική εμπειρία που διαθέτουν και μέσα από το πρίσμα της διεθνούς νομιμότητας, του αμοιβαίου σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δυο συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κρατών, θα προσπαθήσουν να συνδιαμορφώσουν αξιόπιστα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Ως πρώτο βήμα είναι η αποκατάσταση της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο Υπουργών Άμυνας, σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, με αφορμή κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο ή τον Έβρο.

Οι κ.κ. Αποστολάκης και Ακάρ, θα έχουν την πρώτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στην Σύνοδο των ΥΠ.ΑΜ. του ΝΑΤΟ, στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, μία διερευνητική συνάντηση, με εξαιρετικό ενδιαφέρον και μάλιστα, σε αυτή τη συνάντηση πιθανόν, να καθοριστεί και η ημερομηνία της επίσημης επίσκεψης του Ναυάρχου Αποστολάκη στην Άγκυρα, που θα είναι και η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού από την μεταπολίτευση.
Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι: Αν ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ώστε να εκτονώνεται μελλοντική κρίση, είτε στο Αιγαίο, είτε στον Έβρο και έτσι, να αποφεύγεται η πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου με δυσάρεστες ή και απρόβλεπτες εξελίξεις, προφανώς, πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη στο μέτωπο των περίπλοκων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αν όμως, οι Β. Αποστολάκης και Χ. Ακάρ, περάσουν στη φάση της διμερούς διαπραγμάτευσης, επί των ζητημάτων, που με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας εγείρει η Τουρκία , με προσωρινό αντάλλαγμα την ηρεμία στο Αιγαίο, τότε, θα πρόκειται για απαράδεκτη ελληνική υποχώρηση. Ακόμη και αν, η διαπραγμάτευση αφορά την αποδοχή μικρών ή και «ασήμαντων» έστω απαιτήσεων της Τουρκίας, θα πρόκειται για κολοσσιαίο λάθος, διότι αυτή η υποχώρηση, θα συνιστά εμμέσως την νομιμοποίηση των παράνομων αξιώσεων της Τουρκίας, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επισημαίνουμε ότι, η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί πάγια θέση του συστήματος εξουσίας του Τ. Ερντογάν. Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Άγκυρα, στο ΑΙΓΑΙΟ επικράτησε απόλυτη ηρεμία. Δεν υπήρξε ούτε καν η συνήθης καθημερινή παραβατικότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Αυτό σημαίνει ότι, η παραβατική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι απολύτως ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη από το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν.

Παρεμπιπτόντως, εκτιμώ ότι, η Ελληνική Διπλωματία διαπράττει ένα πολύ σοβαρό λάθος. Εντάσσει τα θέματα του Οικουμενικού ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟΥ Κωνσταντινουπόλεως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως διμερές πρόβλημα και εξισώνει την φθίνουσα ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία με την ακμάζουσα ελληνική μουσουλμανική μειονότητα, που προωθεί την εθνοτική – τουρκική ταυτότητα. Εξισώνει τον Πατριάρχη με τον Μουφτή!! Έτσι, υπονομεύεται και υποβαθμίζεται ο Οικουμενικός χαρακτήρας του ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ Κωνσταντινουπόλεως και αναβαθμίζονται και θεσμικά οι τουρκικής καταγωγής έλληνες πολίτες κάτοικοι στην ΘΡΑΚΗ , όπως επιδιώκει η τουρκική αναθεωρητική πολιτική, που υλοποιείται, μεθοδικά και πεισματικά, από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, που πρωτοστατεί στην ανθελληνική προπαγάνδα ….

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης