Υποστηριξε το militaire
Άποψη
14/08/2020 | 05:59 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Απάντηση στις περί Καστελόριζου δηλώσεις του Ερντογάν

Απάντηση στις περί Καστελόριζου δηλώσεις του Ερντογάν

Γράφει ο Χρήστος Κηπουρός

Ναι μεν η πολιτική ως σωστή διαχείριση των συμβόλων έχει αποδοθεί στον μακαρίτη Πρόεδρο Μιτεράν, όμως υπάρχουν  πολλές αποδείξεις που κατατείνουν  στο ότι ο συγκεκριμένος ορισμός υπήρξε ως συμβολική πολιτική στην Τουρκική φαρέτρα, πολύ πιο πριν.

Έτσι συμβαίνει και κατά το φετινό διήμερο της Παναγίας, με τα σούρτα φέρτα του ερευνητικού Τουρκικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αλλεπάλληλες εισβολές στην Ελλαδική υφαλοκρηπίδα, εφόσον όλα αυτά, ως ένας τρίτος Αττίλας, παραπέμπουν στο δεύτερο Αττίλα της 14ης Αυγούστου 1974, στη μαρτυρική μεγαλόνησο.

Μόνο που οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι και ο Κουρδικός απελευθερωτικός αγώνας ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου 1984. Και ο οποίος συνεχίζεται επί 36 συναπτά έτη, έχοντας συμβάλει, πέραν της δημοκρατικής οικοδόμησης του ιστορικού Κουρδικού έθνους, στην επιδείνωση της πολλαπλά διαταραγμένης ψυχαναλυτικής ανθρωπολογίας και ισορροπίας του Ερντογάν.

Γι αυτό και ο τελευταίος θέλοντας να ξεχάσει το τρόπαιο, του από εικοσαετίας και πλέον αιχμαλώτου του Οτζαλάν, κάτι που δεν τον αφήνει καν να κοιμηθεί, κατά το “ουκ εά” κλπ. βρίσκει κάθε τόσο και ανοίγει νέα μέτωπα, ένα από τα οποία είναι και το προς τιμή μας. Το παλαιότερο όλων, που υφίσταται βέβαια από πολλών δεκαετιών. Μόνο που αυτός το επεξέτεινε μέχρι το θεό. Από την Εκκλησία της του Θεού Σοφίας, τη Θράκη και το Αιγαίο, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, μετά της Κύπρου, όπου στην ΑΟΖ της, έχει εισβάλλει και παραμένει εκεί, και ένα άλλο Τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Θα προσέθετα όμως και κάτι άλλο. Ότι υπάρχουν κατά το φετινό Πάσχα του καλοκαιριού, οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να το επιβεβαιώσει ως τέτοιο. Και μάλιστα να το κάνει με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι η σαφής της δέσμευση για την επέκταση των χωρικών υδάτων της συστάδας των νησιών, Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και Καστελόριζου στα δώδεκα ναυτικά μίλια, ευθύς με την δημοσιοποίηση μιας νέας Τουρκικής NAVTEX, για έρευνες δίπλα στα συγκεκριμένα νησιά. Και ότι εάν το Τουρκικό αυτό εξ αμαρτείν επαναληφθεί, η Ελλάδα προτίθεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, καθ άπασα την  επικράτεια, σύμφωνα άλλωστε και με το δίκαιο της θάλασσας. Καθώς και λόγω της εν τοις πράγμασι πλέον ακύρωσης, της ανεκδιήγητης εκείνης αιτίας πολέμου, μια και ήδη υφίσταται επί θύραις έτερος.   

Υπάρχει όμως ένα ακόμη ζήτημα. Η Τουρκία διαθέτει τρία ερευνητικά σκάφη. Η Ελλάδα κανένα. Η τελευταία λοιπόν όφειλε να κάνει μερικές απλές σκέψεις, και ας μην τις αναπτύξει σήμερα. Να πιαστεί όμως ο Δεκαπενταύγουστος ως η ημερομηνία για τη διαχείριση των συμβόλων. Για την απόφαση της απόκτησης Ελληνικού ερευνητικού σκάφους και την ένταξή του στον καθόλα άξιο, ένστολο στόλο και θεματοφύλακα της χώρας.

Τόσοι εφοπλιστές υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι οποίοι μπορούν να το προμηθευτούν και να το δωρίσουν. Να αναλάβει άμεσα την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην υπό ανακήρυξη ΑΟΖ  από την ίδια, στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην κοινή της ΑΟΖ, με την Κύπρο. Να καταργήσει το σημερινό Τουρκικό μονοπώλιο παρουσίας του ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον όση αρμάδα Ελληνικών πλοίων απασχολεί στις κινήσεις του το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος σήμερα, άλλη τόση αρμάδα από Τουρκικά πλοία, θα απασχολεί το Ελληνικό ερευνητικό σκάφος, αύριο. Θα υπάρξει δηλαδή μια νέα ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και ο Ελληνισμός οφείλει να επιστρέψει στην ιστορική του κοίτη, αντί να απειλείται με εισβολές και με εξώσεις. Άλλος είναι ο παρείσακτος. Όχι ο Ελληνισμός.

Μεταξύ των άλλων, θα οφείλουμε να διαλευκάνουμε τα της Ανατολικής Μεσογείου και να την λευκάνουμε, αφαιρώντας τις πινελιές από το Τουρκικό γκριζάρισμα. Επιπλέον, να αναβαθμίσουμε την Ελληνική παρουσία, τιμώντας τη μνήμη του Ηροδότου, με τα όποιας μορφής γεωοικονομικά και άλλα ωφελήματα, από τη λεκάνη-κοιλάδα του {χάρτης Α΄}. Και με τα μάτια όλων, να μην ξεφεύγουν στιγμή, από το Καστελόριζο. Το νησί με τη μεγαλύτερη γεωοικονομική αξία αλλά και τη μεγαλύτερη απειλή. Μια οφειλόμενη τιμή προς το οποίο είναι να δοθεί το όνομά του στο ερευνητικό αυτό σκάφος, που τόσο χρειάζεται η χώρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Χάρτης Α΄, πηγή: C. Skiple , E. Anderson και J. Fürstenau, Σεισμική ερμηνεία και ανάλυση χαρακτηριστικών της λεκάνης του Ηρόδοτου, και της Λεβαντίνης λεκάνης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης