Υποστηριξε το militaire
Άποψη
04/09/2019 | 06:12 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Αντιμέτωπος με τη συμφωνία των Πρεσπών στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Αντιμέτωπος με τη συμφωνία των Πρεσπών στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Η συμφωνία των Πρεσπών και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα την διαχειριστεί ,θα είναι από τα θέματα για οποία αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ΔΕΘ.

Ο Σπύρος Γκουτζάνης σε άρθρο στο ibna γράφει:

Μετά από τον πρώτο κύκλο συναντήσεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Παρίσι, Βερολίνο, Χάγη και αφού δρομολόγησε βασικές του κυβερνητικές πρωτοβουλίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στην ΔΕΘ με στόχο να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά οφέλη των πρώτων 60 ημέρων και να διατηρήσει την θετική δυναμική.

Όπως στο Βερολίνο έτσι και στην Χάγη που επισκέφθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε ευήκοα ώτα αφού δεν έθεσε κάποιο από τα δύσκολα θέματα.  Ο Ολλανδός ομόλογός του ήταν σαφής:“Η Ελλάδα έχει τεράστιες  δυνατότητες, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση, υπάρχουν σχέδια για συνεργασία… Η Ελλάδα είναι σε θετική κατάσταση…Υπήρξαν δύσκολα χρόνια, έγιναν συμφωνίες και υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα”. Όσο για το θέμα του χρέους που συνδέεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα Μητσοτάκης και Ρούτε συμφώνησαν: “η αποπληρωμή τους θα έλθει μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας”. Ο κ. Ρούτε απέφυγε να αναφερθεί στις προκλήσεις της Τουρκίας ενώ αντίθετα της έπλεξε το εγκώμιο για την συνεισφορά της στο μεταναστευτικό αφού όπως είπε έχει κάνει πολλά και έχει δεχθεί στο έδαφός της 4 εκ. πρόσφυγες. Ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να επαναλάβει την κοινή ευρωπαϊκή θέση όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά απέφυγε να αναφερθεί στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην παρουσία του όμως στην ΔΕΘ η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι μπροστά του λόγω των αυξημένων προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει για ευνόητους αντιπολιτευτικούς λόγους. Η μεταστροφή του από την σκληρή θέση “για επαίσχυντη και επιζήμια Συμφωνία για την Ελλάδα που ξεπούλησε το όνομα έναντι ανταλλαγμάτων στις συντάξεις”,  στην θέση ότι “η Συμφωνία έχει ελαττώματα που όμως θα αμβλυνθούν λόγω της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων”, προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος και τον φέρνει απέναντι στο σκληρό δεξιό κοινό που τον ψήφισε.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι στην τελευταία του συνέντευξη σε Ολλανδική εφημερίδα, με αφορμή την επίσκεψή του στην Χάγη, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι “ο δικός μου στόχος είναι ένας πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο”. Ο κ. Μητσοτάκης σαφώς προτιμά έναν “πολιτισμένο ΣΥΡΙΖΑ” από έναν κινηματικό ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι “στα κάγκελα και στα πεζοδρόμια”.

Κάπως έτσι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να μεταφέρει την εσωτερική συζήτηση στις κυβερνητικές του πρωτοβουλίες στις πρώτες 60 ημέρες. Το κεντρικό του σύνθημα στην ΔΕΘ όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι «ανάπτυξη για όλους» και ο στόχος του είναι “να παρουσιάσει σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα πώς αυτό μετουσιώνεται ήδη σε απτά αποτελέσματα”. Αφού επαναλάβει και στην Θεσσαλονίκη ότι «εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα θα αναλύσει το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου και το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας”. Φυσικά θα αποφύγει τα πρώτα μελανά σημεία, τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και την επιμονή του στην τοποθέτηση του διοικητή της ΕΥΠ κατά παράβαση των δικών του θέσεων.

Το κυβερνητικό επιτελείο προτιμά να στέκεται στις “τρεις μεγάλες επενδύσεις που προωθήθηκαν ήδη, λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ. H επένδυση στο Ελληνικό, την οποία μπλόκαραν επί χρόνια οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι η χαρακτηριστικότερη από αυτές και ήδη υπογράφηκαν οι σχετικές ΚΥΑ. Παράλληλα, προχώρησε η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και ξεμπλοκάρονται τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική”. Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, στις βελτιωτικές παρεμβάσεις στις 120 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, στον μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να στηρίξει το αφήγημά του ότι “πρώτη μέριμνα της νέας κυβέρνησης είναι να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες από την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής του πολιτικής”.

Πηγή: ibna

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης