Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει Gripen αντί για F-16 η Βουλγαρία, γιατί αλλού διαπραγματεύονται κιόλας

 

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Βουλγαρία είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να αγοράσει  8 F-16 «Viper» από την Lockheed Martin, αφού εξέτασε τις προτάσεις  του F / A-18 [Boeing] Eurofighter Typhoon  Ιταλία] και του JAS-39 Gripen [Saab].

Η ανάγκη αντικατάστασης του στόλου των  MiG-29 είναι επιτακτική για τη Βουλγαρία.Μόνο που ο  προϋπολογισμός είναι μόλις  $ 1 δισ και οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την τιμή του «Viper»  είναι περίπλοκες.

«Μερικές προτάσεις όσον αφορά την τιμή δεν είναι ικανοποιητικές και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», παραδέχτηκε ο Krasimir Karakachanov, υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται να γίνει ξανά συζήτηση με τους Σουηδούς για το Gripen.

Η Lockheed Martin πουλάει τα 8 F-16V , 1,6 δις και οι Βούλγαροι δεν δείχνουν έτοιμοι να βρουν τα 600 εκατομμύρια που τους λείπουν. Μπορεί να θέλει το F-16V αλλά δεν πρόκειται να αδειάσει τα ταμεία της γι΄ αυτό. Σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ …άνετη και να πληρώνει όσα της ζητούν με τον τρόπο που της τα ζητούν. Τελευταίο παράδειγμα ο παγωμένος προς το παρόν εκσυγχρονισμός των F-16 για τον οποίο κάποιοι εντός ΓΕΑ προσπαθούν να μας πείσουν ότι πάει πολύ καλά! Ίσως επειδή ένα χρόνο και βάλε μετά από τις υπογραφές και την πληρωμή προκαταβολής ακόμη δεν έχει ξεκινήσει!

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016