Ανοικτή επιστολή

Του Προέδρου του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Σ.

Συνταγματάρχη (ΣΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκη

Προς τον Στρατηγό ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκο

Αξιότιμε Στρατηγέ.

Αξιότιμε κε Αρχηγέ.

Αξιότιμε κε Πρόεδρε της ΣΕ της ΕΕ.

Ακόμη βρίσκονται νωπά στα μάτια όλων των εν ενεργεία στρατιωτικών, τα δημοσιεύματα της 31.5.2013, σύμφωνα με τα οποία ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, απευθυνόμενος προς εσάς, φέρεται να σας είπε σχετικά με τις δραματικές περικοπές στους μισθούς μας: « «Είναι προς τιμήν σου, στρατηγέ Κωσταράκο που από την πρώτη στιγμή με γενναιότητα μπήκες επικεφαλής αυτής της εκστρατείας αποδεχόμενος τη μεγαλύτερη μείωση μισθού που ξεπερνάει το 60%! Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσετε, ώστε οι ένστολοι να ξέρουν το παρασκήνιο, να ξέρουν όλη την αλήθεια και να μη διαμαρτύρονται χωρίς να γνωρίζουν το τι συμβαίνει στους άλλους στρατούς». Βέβαια δεν το επικοινωνήσατε τότε, όπως σας προέτρεψε ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά προφανώς το αφήσατε να ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου. Ουδείς στρατιωτικός όμως το ξέχασε και αυτό σας το διαβεβαιώνω.

Μόλις χτες δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, μέχρι 27.1.2019, θα πρέπει να καταβληθεί το 100% του ποσού και σε μία δόση (άπαξ) που αναλογεί σε μία και έναν έκαστη/έκαστο συνάδελφό μας. Όπως αντιλαμβάνεστε, μεταξύ των προσώπων που έχουν λαμβάνειν είστε και εσείς. Και μάλιστα, ως η κεφαλίδα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα λάβετε το μοναδικό ποσό που θα λάβει εν ενεργεία στρατιωτικός, λόγω βαθμού και θέσης, το οποίο δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Πώς τα φέρνει η ζωή καμιά φορά; Εσείς να μπαίνετε μπροστά για τις περικοπές των μισθών μας και εγώ να μπαίνω μπροστά για τη δικαστική ανατροπή των περικοπών αυτών. Αν και οι 2 μας στο ίδιο στρατόπεδο (Ένοπλες Δυνάμεις), κινηθήκαμε προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Εγώ κινήθηκα προς την αντίθετη από εσάς κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων των συναδέλφων μας. Ποιος άραγε δικαιώνεται; Τα κατάφερα; Θα το κρίνει η ιστορία και οι συνάδελφοί μας.

Και ποιο είναι, βεβαίως, το οξύμωρο της υπόθεσης; Εσείς να δέχεστε συγχαρητήρια για τις δραματικές περικοπές μας, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, να με εγκαλείτε και να μου επιβάλλετε την πειθαρχική ποινή της 10ήμερης φυλάκισης, την οποία αναγκάστηκα να «σβήσω» με παρέμβαση του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο με δικαίωσε και εγώ (μεταξύ και άλλων συναδέλφων μας της ΠΟΕΣ) να δέχομαι επιθέσεις, μέχρι και σήμερα, για αυτό που καταφέραμε. Δηλαδή, να ανατρέψουμε 2 φορές Μνημονιακούς νόμους.

Πιστεύω ότι τώρα, που θα πιστωθεί στο λογαριασμό σας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τις περικοπές που πιστέψατε τότε, αφ΄ ενός θα δημοσιοποιήσετε το ποσό, ώστε όλοι να γνωρίζουν την αλήθεια, κατά την προγενέστερη προτροπή του κ. Αντώνη Σαμαρά και αφ΄ ετέρου, το ποσό αυτό, ίσως θα πρέπει να το δωρίσετε σε αυτόν που ανέτρεψε την περικοπή του μισθού σας, δηλαδή στην Π.Ο.Ε.Σ. ή εάν δεν θέλετε ούτε και αυτό να κάνετε να το δώσετε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ή σε οποιοδήποτε άλλο φορέα ασχολείται με τα παιδιά. Τότε θα δεχτείτε τα συγχαρητήρια όλων των συναδέλφων σας.

Με σεβασμό.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016