Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας εξετάζεται, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναγνώριση μετοχικής σχέσης όσων έχουν αποστρατευθεί όμως δεν τους έχει καταβληθεί έως τώρα το εφάπαξ βοήθημα ή δεν τους έχουν επιστραφεί οι καταβληθείσες πάγιες εισφορές.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση και Θανάση Παφίλη με θέμα «Αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), πρώην Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι τόσο στον ν. 2936/2001 όσο και στο ν.δ. 398/1974 δεν διευκρινίζεται εάν η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 2936/2001, με παρακράτηση της επιπλέον εισφοράς, διενεργείται αυτεπάγγελτα από τις διοικούσες επιτροπές των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας (ΕΛΟΑ) ή κατόπιν αιτήσεως των μετόχων και ως εκ τούτου ακολουθήθηκε διαφορετική πρακτική από τους ΕΛΟΑ των τριών κλάδων. Γι’ αυτό ζητήθηκε η λήψη σχετικής γνωμοδότησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ). Με την υπ’ αριθμ. 209/2018 γνωμοδότηση, το ΝΣΚ έκρινε ότι η αναγνώριση της υπόψη προϋπηρεσίας ενεργείται αυτεπάγγελτα ενόσω οι ΕΜΘ βρίσκονται σε ενέργεια και έχουν μετοχική ιδιότητα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016