Διαξιφισμοί 

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ

(Ειδησούλες και σχόλια ατάκτως ερριμμένα)

                                                              από τον Κων. Φράγκο

Όταν έχω εσένα μπορεί να ονειρεύομαι ξανά…

(Από ένα θαυμάσιο τραγούδι Κραουνάκη – Λαζόπουλου).

 • Νοιώθω σιγουριά, αγαλλίαση όταν ακούω τους ταγούς μας να μας διαβεβαιώνουν ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό μας. Μας συμπαρίσταται. Συγκινούμαι… Είχαν δίκιο οι Πάκης και Πάνος που μας επιχειρούσαν να μας πείσουν και μας καθησύχασαν περί τούτου. Μου λείπουν.
 • Ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Ανδρουλάκης υπέβαλε ερώτηση στον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. ζητώντας να μάθει αν ισχύουν φήμες που θέλουν την Ε.Ε. να εφοδιάζει την Τουρκία με τέσσερα (4) πλοία  ακτοφυλακής  (μ. 9-11μ., ταχύτητα 35 κ αυτονομία 300 km).
 • Η απάντηση υπήρξε άκρως διαφωτιστική και επιβεβαιωτική. Ναι, λένε, δώσαμε το δώρο αυτό στην Τουρκία για να διαχειρισθεί το πρόβλημα των υδάτινων συνόρων της και την ασφάλεια των προσφύγων!! Και προσθέτει, ο καλός κομισάριος, χρηματοδοτήσαμε επίσης αγορά τ/θ οχημάτων, ηλεκτρονικών κλπ. για τον ίδιο σκοπό! Έμεινα άναυδος! Τι να πω;
 • Τα υλικά, φυσικά, αγοράσθηκαν από Τουρκικές πηγές οι οποίες παράγουν τέτοια υλικά. Έλεος! Εμείς τι κάνουμε; Πώς αντιδρούμε; Πώς λειτουργούμε; Ως πότε θα είμαστε αφελείς και θα πάψουμε να τρέφουμε ψευδαισθήσεις;

Όλα καλά κι’ όλα ωραία

Η ’Αμυνα:Φέρτε μου ένα μαντολίνο για να δείτε πως πονώ…

Οι Έλληνες, όπως αντιμετωπίζουμε σήμερα την Άμυνά μας, βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση ευθανασίας

Παν. Κονδύλης (Θεωρία πολέμου)

 • Έχω γίνει κουραστικός στις Αρχές και τις Εξουσίες με το να επαναλαμβάνω ότι είμαστε αδύναμοι στην αποτροπή. Αν ήμουν άξεστος θα έλεγα ξεβράκωτοι. Το να κάνουμε όνειρα για απόκτηση νέων φρεγατών, F-35, κατασκευή UAV, ανανέωση του τροχαίου στόλου κ.λπ. είναι, βέβαια, επιτρεπτό αλλά θα κατηγορηθώ και δικαίως, ως αιθεροβάμονας. Αυτά αποπροσανατολίζουν, επίσης.
 • Το πρόβλημα είναι το τώρα, το σήμερα και θ’ αντιμετωπιζόταν, μερικώς, αν σπεύδαμε, πάση δυνάμει, να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα, τα παρόντα που έχουν εγκαταλειφθεί.
 • Επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθώ, ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται, είναι αποτέλεσμα, αβελτηρίας, αδιαφορίας, έλλειψης στοιχειώδους πατριωτισμού των αρμοδίων, των κοντόφθαλμων ηγετών της  τελευταίας 20ετίας.

Εγκληματική αδιαφορία και δοσιλογισμός πολιτικών που σήμερα εμφανίζονται προκλητικοί, πρόθυμοι να μας συμβουλεύσουν και ν’ αναλάβουν την εξουσία. Απύθμενο θράσος.

 • Δεν τα «ψέλνω» όμως μόνο εγώ. Ο έγκριτος συντάκτης της καθημερινής κ. Β. Νέδος (Σ.Σ. που έδωσε προ μηνών μια αδρή εικόνα των αδυναμιών του Π.Ν.) σχολιάζει (Καθ. 16/05): Τίτλος σχολίου ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ;

«Ένα ερώτημα που δεν είναι διόλου ρητορικό είναι για ποιο λόγο η Ελλάδα, η οποία, με βάση τουλάχιστον τις διαχρονικές θέσεις εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεών της (ανεξαρτήτως αποχρώσεως) περί ύπαρξης εξ Ανατολών απειλής, αδυνατεί να αποκτήσει ένα πραγματικά ισχυρό αμυντικό αποτύπωμα. Οι περιορισμοί της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης δεν αποτελούν απάντηση στο ερώτημα.

Η απάντηση συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη διαχρονική αδυναμία του πολιτικού συστήματος των τελευταίων (τουλάχιστον) 20 ετών να αντιληφθεί την ανάγκη  ύπαρξης ισχυρής αποτροπής με παράλληλη ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Τα αποτελέσματα είναι, βεβαίως, προφανή. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα υστερεί τεχνολογικά, με συνέπεια να διαπραγματεύεται εξωπραγματικά συμβόλαια αμυντικών προγραμμάτων, τα οποία ούτε αντέχει οικονομικά ούτε λύνουν το πρόβλημά της σε βάθος χρόνου. Είναι σαφές ότι στη φάση στην οποία έχουμε βρεθεί, θα πληρώσουμε ακριβά την αβελτηρία των προηγούμενων πολλών ετών, προχωρώντας σε προμήθειες που διαφορετικά θα είχαν αποφευχθεί. …

Σε οποιαδήποτε υγιή κοινωνία είναι λογικό η άμυνα και οι εξοπλισμοί να αποτελούν αντικείμενο των αρμόδιων τεχνοκρατών. Η επικράτηση του φθηνού συνδικαλισμού στις αμυντικές βιομηχανίες, η ουσιαστική ανυπαρξία ναυπηγείων, γενικά συμπεριφορές που οδηγούν σε ομηρία προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να αρχίσουν δεν είναι καλά σημάδια. Η υστέρηση είναι ήδη σημαντική, ας μη μετατραπεί σε εθελοντικό αφοπλισμό». 

Τα λέει όλα ο κ. Νέδος σε ώτα μη ακουόντων.

Και μια άλλη μαρτυρία

 • Του κορυφαίου, βετεράνου, δημοσιογράφου αλλά πάντοτε μαχίμου κ. Τάσου Παπαδόπουλου, μπασμένου για τα καλά στ’ αμυντικά (org.gr 15/05). Γράφει:

«Ο ΟΗΕ είναι ανύπαρκτος, οι Ευρωπαίοι έχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία. Το ίδιο και ο Τραμπ που ετοιμάζεται τώρα να σπάσει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35 και να παραδώσει στον Ερντογάν ένα ακόμη ισχυρό οπλικό σύστημα, καθιστώντας τον ακόμη πιο ισχυρό άρα και επιθετικό απέναντι στην Ελλάδα.

Η μόνη ελπίδα για την χώρα μας είναι η αυτοπροστασία. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις, αντί να αντιδικούν για ήσσονος σημασίας θέματα όπως είναι η ανάρτηση Σκέρτσου στο Facebook, ή η στάση της Πρωτοψάλτη στο Μαξίμου, να δουν κατάματα τον κίνδυνο.

Να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις με τα πέντε δις που χρειάζονται σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να συντηρήσουν υπάρχοντα οπλικά συστήματα, να αγοράσουν τα αναγκαία πολεμοφόδια και να εκπαιδεύσουν μια νέα ομάδα κομάντος, που ειδικεύονται στις ανορθόδοξες πολεμικές επιχειρήσεις.

Και αντί για πολυέξοδες φανφάρες, που πρόκειται να διατεθούν για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τα χρήματα αυτά μαζί με δωρεές από τους απανταχού της γης Έλληνες και παροχές από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διατεθούν γι’ αυτό τον ιερό σκοπό και την αμυντική βιομηχανία.

Ο Ερντογάν μας την έχει στημένη, γιατί κι αυτός θέλει να το παίξει ένας νέος Μωάμεθ ο πορθητής, με σκοπό  να γιορτάσει πανηγυρικά το 2023, τα δικά του εκατό χρόνια του νέου τουρκικού κράτους».

Η κραυγή δύο επιφανών Ναυάρχων.

 • Όχι για πρώτη φορά…
 • Ο επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης (Militaire 23/5) βλέποντας αυτό το θέαμα της απραξίας φοβάται μια νέα Ζυρίχη, που ίσως έχει δρομολογηθεί.
 • Ο Υποναύαρχος κ.Στέλιος Φενέκος (Militaire 24/5) ομιλεί περί μονάδων ΠΝ που είναι πλέον γηρασμένες δομικά και μηχανικά και υστερούν σε μέσα για επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Και μια αποκαλυπτική  συνέντευξη

 • Του Προέδρου του ΣΕΚΠΥ κ. Τάσου Ροζολή στο Militaire (15/05) ο οποίος έκανε μια πλήρη ανάλυση – ακτινογραφία της πορείας της κρατικής και ιδιωτικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η δεύτερη τορπιλιζόμενη, ενίοτε από το κράτος έχει κάνει προόδους και θαύματα!

Αναφέρθηκε στον θαυμασμό των ξένων σε ελληνικές ιδιωτικές ΑΒ για την ποιότητα των προϊόντων τους. Η THEON παράγει οπτικά όργανα νυκτός, από τα κορυφαία στον κόσμο, με πελάτες μεγάλους Στρατούς. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες.

 • Εστίασε ορθότατα, μια ενέργεια του ΥΕΘΑ ένθα πιστώσεις που δόθηκαν από την L-M για να διοχετευθούν σε αμυντικές βιομηχανίες για συμμετοχή στον εκσυγχρονισμό του F-16, δόθηκαν σε αγορά υλικών!!
 • Τόνισε την ανάγκη ενθάρρυνσης από το κράτος για πραγματοποίηση ευρύτερων σχημάτων εντός και εκτός χώρας.
 • Επίσης, και αυτό είναι σημαντικό, συνέστησε (Σ.Σ. Στου κουφού την πόρτα) στο ΥΕΘΑ να απαιτεί σε περιπτώσεις αγοράς υλικών από το εμπόριο τουλάχιστον 30% ανταπόδοση σε έργο από τις εγχωρίες αμυντικές βιομηχανίες. (Σ.Σ. Η Τουρκία άρχισε με 20% και σήμερα απαιτεί 50% ακατέβατα. Απλά σημειώνω, ότι στην αγορά των θρυλικών και αμαρτωλών ελικοπτέρων ΝΗ-90 απαιτήσαμε και δεν ξέρω αν το λάβαμε, το κατάπτυστο ποσοστό 1,78%. Ναι ,1,78%).
 • Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι ν΄ ακούσουν στο MILITAIRE ολόκληρη την συνέντευξη.
 • Πληθαίνουν οι φωνές – εγερτήρια που προσπαθούν να αφυπνίσουν το παχύδερμο κράτος.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Άρχων, ουκ αεί Άρχει

                 Αγάθων

 • Ο κ. Υπουργός είναι ένας σώφρων άνθρωπος, συμπαθής, καθόλου αλαζών, χαμηλών τόνων. Σε λίγο συμπληρώνει ένα έτος στην εξουσία και ο χρόνος τρέχει, κυλά, αδυσώπητος.
 • Πρέπει να κάνει ένα απολογισμό. Ν’ απαντήσει στον εαυτόν του σε βασικά ερωτήματα.
 • Είναι ικανοποιημένος με το επίπεδο συνεργασίας με τον Υφυπουργό του, τον Γ.Δ. Εξοπλισμών, τους επικεφαλής των Κρατικών Αμυντικών Βιομηχανιών, τους Αρχηγούς των Επιτελείων; (Είναι παγκοίνως γνωστό ότι κανένας από τους παραπάνω δεν είναι αντικείμενο επιλογής δικής του, αλλά άλλων).
 • Είναι ικανοποιημένος από τους στενούς συνεργάτες του; Άντεξαν στο φορτίο, είναι έμπιστοι, είναι πραγματιστές είναι σωστοί σύμβουλοι; Μήπως τίνες  είναι κόλακες ή αλαζόνες; Δίδουν έξωθεν τέτοια εικόνα που να επαληθεύουν τη ρήση Μακιαβέλλι: Δείξε μου ποιοι είναι στον προθάλαμο να σου πω ποιος είναι στο θάλαμο (Υπουργικό  Γραφείο).
 • Είναι ικανοποιημένος με τη διαθεσιμότητα των πολεμικών μέσων; Είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από αρχές του Ιουνίου 2019;
 • Είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών; Μήπως  φυτοζωούν, μήπως έχουν φθάσει σε οριακό βαθμό ύπαρξης;
 • Είναι ικανοποιημένος από τον βαθμό ποιότητας και αποτροπής; Έχει εξαντλήσει τις προσπάθειές του για την προώθηση αμυντικών θεμάτων; Γιατί δεν ιδρύεται Σύμβουλο Ασφαλείας, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, γιατί δεν προωθείται ο Νόμος περί Στρατιωτικών Προμηθειών;
 • Δέχθηκε ή απέρριψε παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων που αφορούν στις προαγωγές και τοποθέτησης στελεχών;
 • Ο χρόνος τρέχει, καλπάζει κ. Υπουργέ. Sic transit gloria mundi. Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε, αν δεν σας απέκρυψαν το κειμενάκι αυτό. Γράφτηκε με αγνές προθέσεις.   

Σταύρος Ξαρχάκος

 • Ένας από τους κορυφαίους μουσικούς δημιουργούς της Χώρας, με παγκόσμια φήμη.
 • Προ ημερών δημιούργησε δικαιολογημένο θόρυβο επίσης επιτιθέμενος στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη για τα πολιτιστικά.
 • Ο κ. Σ. Ξ. υπήρξε βουλευτής της ΝΔ (89-90) και Ευρωβουλευτής (2000-2004). Ως βουλευτής, υπέβαλε την παραίτησή του καταγγέλλοντας (sic): Από ένα έδρανο του κοινοβουλίου αντιμετώπισα την πραγματικότητα των «νεκρών ψυχών» και τον ψευδοδημοκρατισμό, μέσα στο Ναό της Δημοκρατίας. Κι’ έξω απ’ αυτόν σε ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής ζωής. Τρόμαξα από την αβυσσαλεότητα του πολιτικού ψεύδους και την πολιτική αντιπνευματικότητα. Έζησα ένα εφιάλτη συνειδησιακής ευθύνης. Παραιτήθηκα. Καταφέρθηκα κατά του πολιτικού δεινοσαυρισμού και τους ζήτησα να δώσουν τόπο στους νέους. (Συνέντευξη ΝΕΑ 16/1/95).
 • Αν έριχνε  μια ματιά σήμερα ο κ. Ξαρχάκος στην πολιτική φατρία θα έβρισκε μπροστά του τους  ίδιους δεινόσαυρους και βροντόσαυρους του 1989. Τους ίδιους. Για σκεφτείτε παρόλα τα όσα καταμαρτύρησε στην πολιτική ενέδωσε στην Κίρκη, στην Ευρωβουλή δεν είπε όχι. (2000-2004)

Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

 • Έχω γράψει αρκετά…. Δεν γνωρίζω που θα καταλήξει. Εικάζω ότι θα την φάει το σκοτάδι γιατί έτσι συμφέρει το συνδικάτο γενικώς. Ο κ. Μίμης ήταν αγαπητός παντού. Ξέρει πολλά.
 • Εκείνο, όμως, που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι ο Πρόεδρος Πάκης και ο Υπουργός Παπαγγελόπουλος ήταν «προσφορά» του κ. Κ. Καραμανλή, του επιλεγόμενου χαλαρού ή Νταβατζηδοκτόνου, στον αφελή κ. Α. Τσίπρα που τους εναγκαλίσθηκε ασμένως.

Το Συμβούλιο / Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής

Οι Έλληνες θελήσαντες να διαβούν τον Αίμον, συνέστησαν Επιτροπήν, Ξάνθον, Κρασσάν και Κρέμον.

Δημ. Σούτσος.

 • Γενικότητες, διακηρύξεις πομφόλυγες και κραυγές πίστης στο Διεθνές Δίκαιο.
 • Μια φλογερή, πατριωτική δήλωση του Πάκη έλειπε για να φουσκώσουμε από Εθνική Υπερηφάνεια.
 • Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό, δηλώνει ο ΥΠ.ΕΞ. κ. Ν. Δένδιας. Ναι, βέβαια, αναμφίβολα αλλά η υπεράσπιση αυτή δεν πρέπει να γίνεται μόνο δια λόγου και δηλώσεων. Απαιτούνται δράσεις, μέσα.
 • Τελικά, συμφωνώ με την πρόταση του βουλευτή κόμματος Βελόπουλου κ. Αντ. Μυλωνάκη: Άμεση σύγκλιση Συμβουλίου Αρχηγών Κομμάτων υπό τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου θα τεθούν ωμά τα θέματα άμυνας και θα ληφθούν αποφάσεις. Αργούμε απελπιστικά.

Να, και τα καινούργια!

 • Μετά την απεργία στην ΕΑΒ, απεργούν και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας! Μήπως ακολουθήσουν και τα ΕΑΣ; Να κοπιάσουν.
 • Βρήκαν ευκαιρία οι συνδικαλιστές να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Βλέπουν την κυβέρνηση να μοιράζει χρήμα…
 • Εν τω μεταξύ πέραν των όσων ανέφερα στο προηγούμενο  Militaire για τα…. αναπαυόμενα στην ΕΑΒ C-130, μαθαίνω ότι και από τα άλλα μεταγωγικά C-27J, από τα οκτώ (8) ίπταται μόνο ένα! Έλεος, αδέρφια, έλεος! Πως θα γίνουν οι μεταφορές Στρατευμάτων, όταν από τα C-130, C-27J,ΝΗ 90 είναι διαθέσιμα μόνο 10-15%, θέλετε 25%, ΟΚ.
 • Πως με τέτοια …ονειρώδη κατάσταση θα πάρουν σειρά τα F-16 για να εκσυγχρονιστούν; Μήπως κυριαρχεί στρουθοκαμηλισμός;
 • Παράλληλα, πληροφορούμαι ότι ειδικό αμυντικό περιοδικό της Γερμανίας (EUROPEAN SECURITY AND DEFENCE) κάνει στις σελίδες του διθυραμβικές κριτικές για την Ελληνική-Ιδιωτική αμυντική βιομηχανία THEON SENSORS για την ποιότητα των προϊόντων της. Δεν θα πω περισσότερα, αλλά απλά διερωτώμαι: Είναι δυνατόν ιδιωτικές ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, μικρές και μεγάλες, να μεγαλουργών, ενίοτε μη στηριζόμενες από το κράτος και οι κρατικές να  παρουσιάζουν αυτό το άθλιο θέαμα; Η απάντηση είναι εύκολη. Τις χειρίζονται το Κράτος, οι πολιτικοί, οι εργατοπατέρες. Ζήτω το έθνος.

ΥΓ. Για όλη αυτή τη μιζέρια και κατάντια της Αμυντικής Βιομηχανίας δεν φταίει κανείς; Κανείς δεν έχει τύψεις;

Για τον ΥΦΕΘΑ Στρατηγό  κ. Ν.Κ. Στεφανή

 • Που «βάλλεται» τελευταία από ανώνυμες και επώνυμες πένες για ασήμαντα πράγματα. Θέλουν να τον «φάνε». Γνωστές μεθοδολογίες. Προέλευση πυρών από τα ένδον της ΝΔ.
 • Μια ημέρα του παρελθόντος ο τότε Πρωθυπουργός αείμνηστος Γ. Παπανδρέου, αγόρευε στη Βουλή οπότε ένας βουλευτής της Αντιπολίτευσης, ούρλιαζε, από κάτω, και τον έβριζε. Ο Πρωθυπουργός διέκοψε την ομιλία του και στράφηκε στον Πρόεδρο ζήτησε να μάθει το όνομα του διακόπτοντος και υβριστή. Ο βουλευτής, αγριεμένος σηκώθηκε οπότε ο γέρος όταν τον είδε σχολίασε: Α, εσείς, τότε δεν έχει σημασία…

Αλλαγή Φρουράς

 • Στο Γραφείο Τύπου ΓΕΣ αποχωρεί ο Συνταγματάρχης (Αερ, Στρ.) κ. Γιάννης Χειμαριός και αναλαμβάνει ο Ανχης (ΠΖ)  κ. Αλέξανδρος Μούντζιος.
 • Κατευόδιο στον πρώτο και καλή επιτυχία στο δεύτερο.
 • Βρίσκω την ευκαιρία να πω κάτι περισσότερο για τον κ. Χειμαριό. Υπήρξε άψογος, εξαιρετικά συνεργάσιμος, ταλαντούχος για τη δύσκολη αυτή θέση. Πριν είχε υπηρετήσει με εξαιρετική απόδοση ως Δ/ντης Στρ. Γραφείου της Υφυπουργού κ. Κόλια-Τσαρούχα (ΑΝΕΛ) με εισήγηση του τότε Α/ΓΕΣ, σημερινού ΥΦΕΘΑ.
 • Ο Συνταγματάρχης θεωρείται ένα από τους κορυφαίους, σήμερα, αξιωματικούς του επιπέδου  του, γλωσσομαθής, με ακαδημαϊκές σπουδές, χειριστής επιθετικού ελικοπτέρου ΑΠΑΤΣΙ!
 • Του αποδόθηκε εξαιρετική αφοσίωση στον Αρχηγό του ΓΕΣ κ. Γ. Καμπά, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω αποστρατεύθηκε παρανόμως. Για να μην ξεχνάμε… Ο αξιωματικός αν δεν κάνω λάθος οφείλει αφοσίωση στον προϊστάμενό του. Ο Χειμαριός αν δεν όφειλε να είναι αφοσιωμένος στον Αρχηγό του, που όφειλε να το κάνει; Στο κ. Λεπά ή τον κ. Βοσκόπουλο ή μήπως σε κάποιο παρακεντέ  κόμματος; (Σ.Σ. Συγγνώμη αν έχω πέσει θύμα παραπληροφόρησης αλλά την εκδοχή αυτή άκουσα από πολλές πηγές).
 • Ο Συνταγματάρχης, με τα πλούσια προσόντα, «εκτοξεύτηκε» σε μια θέση Επιτελείου στην … Τρίπολη ένθα θα μπορεί ν’ ασχολείται με ιστιοπλοΐα στην… αποξηρανθείσα  λίμνη Τάκα αντί να πιλοτάρει ένα ΑΠΑΤΣΙ.
 • Υπόψη, απ’ ότι έμαθα δεν τον προστάτευσε ούτε ο κ. Στεφανής που τον γνώριζε καλά.
 • Δεν έχω μάθει ακόμη ποιος τον «σούταρε» ειδικά. Το ΥΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ ή το ΓΕΣ; Θα το μάθω όμως.

Miracolo! Miracolo!

 • Καταρρίφθηκε προχθές ένα παγκόσμιο ρεκόρ που το επέτυχε η Ελλάδα προ δεκαετιών.
 • Τον αριθμό Υπουργών και Υφυπουργών στην Κυβέρνηση. Πάνω από   κάθε φορά. Το ρεκόρ αυτό διατήρησε με ευλάβεια και ο Κ. Μητσοτάκης.
 • Ποιος κατάφερε να το «κτυπήσει»; Η νέα Κυβέρνηση Ισραήλ: 36 Υπουργοί, 18 Υφυπουργοί!
 • Βέβαια διατηρούμε το ρεκόρ Γενικών Γραμματέων, Ειδικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Προέδρων μεγάλων ιδρυμάτων (όπως τα Νοσοκομεία), μετακλητών υπαλλήλων.
 • Οι τελευταίοι είναι ο θησαυρός της Δημόσιας Διοίκησης. Να δούμε ο φημολογούμενος ανασχηματισμός τι μας επιφυλάσσει. Μπορεί, και πάλι, να βρεθούμε στην κορυφή!

Χαιρετίσματα στην υπογεννητικότητα

 • Ο άπατρις, ο ανεύθυνος, ο μαχόμενος για τα ίδια  του συμφέροντα, ξεφτίλας  Έλληνας πολιτικός δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι ο υπ’ αρ. 1 κίνδυνος του Γένους και της Φυλής είναι η υπογεννητικότητα.
 • Την παραβλέπει, δεν την αναφέρει, κάνει, όπως λέει ο Μέγας Τσιφόρος στα ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ «Τουμπεκί και μην ανθεί».
 • Η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ βρίσκεται στη β’ θέση, ανάμεσα σε  36 χώρες, που φόρτωσε με φόρους τους εργαζομένους με παιδιά. Στόχος: Ελληνίδες και Έλληνες μη γεννάτε!
 • Ντροπή σας, ωρέ, ντροπή σας.
 • Θέλετε και να γιορτάσουμε, τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση ενώ στρώνετε το χαλί για νέα υποταγή!

Μέγα θέμα, μηδενικής βαρύτητας

 • Ο ΥΦΕΘΑ, Στρατηγός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, πήρε τις προάλλες ένα ελικόπτερο ΝΗ-90 για να επισκεφθεί νησιά και νησάκια του Ανατολικού Αιγαίου, όχι βέβαια, για να του σερβίρουν… περγαμόντο, αλλά ν’ ελέγξει τ’ αμυντικά.
 • Ενόχλησε τους απέναντι, τους εγχώριους «ειρηνιστές», αλλά και αυτούς, στα έσω της Ν.Δ., που τον έχουν στοχεύσει.
 • Άλλοι, μεγάλοι πατριώτες, ενοχλήθηκαν γιατί το ελικόπτερο, που στάθμευε στη Σύρο, προοριζόταν, σε περίπτωση ανάγκης, για διακομιδές, σε ρόλο ΕΚΑΒ.
 • Ηρέμησαν όταν πληροφορήθηκαν ότι στη Σύρο πήγε ένα μεγαθήριο CHINOOK, γι’ αυτό το ρόλο.
 • Αλλού όμως είναι το πρόβλημα:
 • Από τα 14 αγορασθέντα πανάκριβα ΝΗ-90 ίπτανται μόνο δύο. Αν αφαιρέσουμε το ένα που παίζει ρόλο ΕΚΑΒ για επιχειρησιακές ανάγκες παραμένει ένα! Να το χαιρόμαστε!
 • Τα γιγαντιαία CHINOOK, που έχουν κι’ αυτά μικρή διαθεσιμότητα, έχουν τεράστιες επιχειρησιακές υποχρεώσεις και δεν πρέπει να φθείρονται σε αποστολές ΕΚΑΒ.
 • Το ΥΠ. ΥΓ. διαθέτει τρία (3) νοσοκομειακά ελικόπτερα τα οποία από 5ετίας «λιάζονται» με βλάβες και ουδείς σεμνός Υπουργός δεν φρόντισε να αξιοποιήσει. Βολεύονται με τις Ε.Δ., γιατί να συγχίζονται; Είμαι βέβαιος ότι τώρα τα ελικόπτερα αυτά θα έχουν σαπίσει και τα καλώδιά τους απετέλεσαν γεύματα αρουραίων. ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ.
 • Ο «από μηχανής Θεός», δηλαδή το Ίδρυμα Νιάρχου προσφέρει στο ΥΠ. ΥΓ. τρία νέα νοσοκομειακά Ε/Π που θα παραληφθούν οσονούπω, εφόσον οι νομενκλατούριοι των Υπουργείων αφυπνισθούν. Ευτυχώς κάποιος Αξιωματούχος του Ιδρύματος είχε την έμπνευση να γίνει η προμήθεια απ’ ευθείας από το Ίδρυμα. Αν έδινε την πίστωση στο Δημόσιο θα βλέπαμε, αν βλέπαμε, τα Ε/Π γύρω στο 2030!

Όχι άλλες γαλλικές φρεγάτες…

 • Πήραμαν, πήραμαν…
 • Εδώ και πολλά χρόνια, πολλά σας λέω, δεν ακούω τίποτα άλλο από πλευράς ΥΕΘΑ, για το Π.Ν., ότι σήμερα-αύριο, προμηθευόμαστε γαλλικές φρεγάτες που μας είναι τόσο αναγκαίες.
 • Πολλά χρόνια σούρτα – φέρτα εις Παρισίους, κατ’ αρχήν για τις FREMM και αργότερα για τις BELHARA.
 • Επί Μητσοτάκη τα ίδια. Ομάδες, ομαδούλες «ειδικών» στις οποίες δεν είχα δει αξιωματικό ΠΝ , σύμβουλοι του Πρωθυπουργού πηγαινοερχόντουσαν αλλά μαλλί… πουθενά.
 • Προχθές διάβασα έκπληκτος στα ΝΕΑ (20.05) ότι ο Υπουργός κ. Ν. Παναγιωτόπουλος έχει τηλεδιάσκεψη με τη Γαλλίδα ομόλογό του κ. Φλοράνς Παρλί για διερεύνηση του θέματος προμήθειες των φρεγατών!!!
 • Μήπως μας έχουν βαρεθεί οι Γάλλοι και μας κάνουν πλάκα; Εν τούτοις θα ήθελα ν’ ακούσω ότι ο κ. Υπουργός θα ζητούσε και θ’ απαιτούσε από τους Γάλλους να μας βοηθήσουνε στα θέματα των ΝΗ-90, των MIRAGE και των πυραύλων. Μας το οφείλουν. Οι φρεγάτες ας περιμένουν, έχουν συνηθίσει.

Και ολίγον ρετρό: Une Comédie-Française.

Il était un petit navire

qui n’avait jamais navigué

(Στίχος από το πασίγνωστο γαλλικό τραγουδάκι: Ήταν ένα μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο : Πρόκειται για γαλλική φρεγάτα που την «αγοράζουμε» επί 10 χρόνια).

 • Θυμάμαι το 2013, επί Αντωνομπένηδων, Υπουργός Άμυνας ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος.
 • Ένα πρωινό, μη ζητάτε λεπτομέρειες, έπεσε «βόμβα» στο Υπουργείο: Έρχεται ο Γάλλος ΥΕΘΑ κ. …. (δεν θυμάμαι τ’ όνομά του) μετά μεγάλης παρέας για να συζητήσουμε, εις βάθος, τα θέματα  ελληνογαλλικής συνεργασίας στ’ αμυντικά και ιδιαίτερα για την άμεση προμήθεια φρεγατών FREMM. Tres bien!
 • Φωτιές στα επιτελεία, συσκέψεις, προετοιμασία φακέλλων. Ήρθαν οι Γάλλοι, παρατζούμ, παραπατζούμ, γεύματα, δείπνα, vive l’amitié franco hellénique…
 • Κατάληξη συζητήσεων: Ταχεία έναρξη διαπραγματεύσεων για τις φρεγάτες, διάθεση 1 δις € στα Επιτελεία για αντιμετώπιση άμεσων αναγκών!
 • Περνούσαν οι ημέρες, περνούσαν οι εβδομάδες, οι φάκελλοι έτοιμοι, οι Αρχηγοί αδημονούσαν, ρωτούσαν, διακριτικά, το Υπουργείο. Πλέον ανήσυχος  ο τότε Α/ΓΕΣ Στρατηγός κ. Κων. Γκίνης (Χρόνια πολλά Αρχηγέ). Πήγε, όπως λέγεται, για μια εισέτι φορά στο Υπουργείο να ρωτήσει τους μανδαρίνους. (Ήταν η ίδια καμαρίλα που ξήλωσε τον Ζιαζιά) που ενοχλήθηκαν, φαίνεται, από την πρεμούρα του Αρχηγού. «Αύριο θα λάβετε το χρήμα» του είπαν.
 • Την επιούσα, λίαν πρωί, μεταβάς στο γραφείο του χαμογελαστός και ευδιάθετος Αρχηγός άκουσε τον Διευθυντή Γραφείου Τύπου/ΓΕΣ, έναν εξαίρετο Αξιωματικό, τον Ι.Σ., να του λέει «Κύριε Αρχηγέ αποστρατευθήκατε». Το ανακοίνωσε «το Υπουργείο!!». Κόκκαλο ο Γκίνης. Τον έφαγε η ανησυχία του! Είχε θητεία μόνο επτά (7) μηνών και ήταν άριστος! Η καμαρίλα απεστράτευσε και τους δύο άλλους καλούς Αρχηγούς Ναύαρχο Κοσμά, Χρηστίδη και Πτέραρχο Α. Τσαντηράκη. Ενοχλούσαν κι’ αυτοί τις … λέρες. Ο Ναύαρχος, μάλιστα, είχε δώσει συνέντευξη στον Πάρι, προ ολίγων ημερών, για τις ανάγκες του Ναυτικού, που και σήμερα είναι οι ίδιες! Έργα και ημέρες των Αντωνομπένηδων στο Στράτευμα!
 • Μετά το «ξεπάτωμα» των Αρχηγών δεν ακούστηκε κουβέντα ούτε για φρεγάτες, ούτε για το 1 δις €, ούτε για λοιπό γαλλικό υλικό.
 • Ειρήσθω εν παρόδω, ότι ο ΒΕΝΙ, πρώην ΥΕΘΑ, ήταν Αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ ασχολούμενος μόνο με την άψογη εκμετάλλευση των ΑΩ των ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ και ΝΗ-90 και ουδέν έτερον (Θου Κύριε φυλακήν εν των στόματί μου). Αργότερα στο πατριωτικό αυτό σχήμα προστέθηκε ως ΑΝΥΕΘΑ η κ. Φωφώ Γεννηματά, αφήσασα έργο σπουδαίο στο Στράτευμα. Σήμερα καταριέται την Δεξιά της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος της χειρότερης Κυβέρνησης που παρουσίασε τελευταία.

ΕΛΛΑΣ -ΤΡΕΛΑΣ

 • Συνελήφθη απόστρατος, στο Κερατσίνι, διότι βιντεοσκοπούσε, με ειδική μέθοδο, τα «ενδότερα» γυναικών, κάτω από τη φούστα. Στην κατοχή του βρέθηκαν 36 σχετικά βίντεο!! Νομίζω ότι πρέπει ν’ ανακληθεί και να τοποθετηθεί στην ΕΥΠ.
 • Ο Γιωργάκης Καστελοριζιώτης, όμως μετά του υπασπιστή του κ. Χ. Καστανίδη απέσχον της ψηφοφορίας για το θέμα Παπαγγελόπουλου. Ο ΓΑΠ ήταν πάντα ανεύθυνος. Όταν ήταν ΥΠΕΞ, επί Σημιτάκου, μέλος του ΚΥΣΕΑ, ουδέποτε προσερχόταν στις συνεδριάσεις του οργάνου για εξοπλιστικά. Έλεγε στους λεγεωναρίους του: Δεν πατάω το πόδι μου εκεί βρωμάει… Σε όλα τα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ κάτω από το όνομα ΓΑΠ, διαβάζει κανείς ΑΠΩΝ. Σπάνιος Ηγέτης. «Εθνικό κεφάλαιο». Τον είχε ονομάσει ο Καστανίδης Αργόμισθος, κι’ αυτός, της Βουλής όπως οι συνάδελφοί του κ. Καραμανλής – Σαμαράς. Και οι τρεις το μέλλον της χώρας…

Συγγνώμη!

 • Θα διαβάσετε την συνέχεια της απάντησής μου στον φίλτατο συνάδελφο Σχη για το τερατώδες σκάνδαλο του ΗΠΣ, στο επόμενο.

Ο χορός των μη εξοπλισμών

Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μόνος σου μην περιμένεις να σε ξύσει άλλος.

Θ. Κολοκοτρώνης.

 • Ενώ η τουρκική δραστηριότητα στο αέρα – θάλασσα κορυφώνεται (Σ.Σ. Ημέρα Πολέμου στο Αιγαίο είναι ο τίτλος εφημερίδας  – 21/5 με 79 παραβιάσεις, 19 υπερπτήσεις, 5 εμπλοκές) εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μίνι πρόγραμμα εξοπλισμών ήτοι προμήθεια τεσσάρων Ε/Π SIKORSKY (LOCKHEED-MARTIN) κόστους 250 εκ. $, εκσυγχρονισμός (;) φρεγατών ΜΕΚΟ για το ΠΝ.
 • Δεν είμαι Αρχιναύαρχος και ούτε θέλω να γίνω για να ορίζω προτεραιότητες στο Π.Ν. αλλά μπορώ να σχολιάσω ότι με 160 εκ. € για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ γίνονται «πασαλείμματα». Οι φρεγάτες, για να γίνουν όπως πρέπει, απαιτούν 100 εκ. € εκάστη. Συγγνώμη για την απρέπεια αλλά θα πω «Με πορδές δεν βάφονται αυγά».
 • Διατέθηκαν επίσης 250 εκ. € για την υποστήριξη των F-16, όλων των blocks (μέσω FMS) εκτός δαπανών εκσυγχρονισμού.
 • Γι’ αυτόν τον θρυλικό, πλέον εκσυγχρονισμό λέγονται πολλά αλλά αποκρύπτονται μερικά: Όσο βαστάει η εκκρεμότητα τόσο εμφανίζονται άγιοι και προφήτες με χρησμούς. Θα επανέλθω.

                   

                         

    

       

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016