Αμερικανικός “εμφύλιος” στον Καναδά, μεταξύ F-35Α και F / A-18 Super Hornet ,δηλαδή Lockheed Martin ,εναντίον Boeing. Ο Καναδάς που επείγεται να αντικαταστήσει 88 CF-18 Hornet της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχει απομείνει μ΄ αυτές τις επιλογές μετά από την απόφαση να αποσυρθεί το ενδιαφέρον των Γάλλων για πώληση του Rafale και των Βρετανών για το Eurofighter.
O πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau ήταν ανένδοτος στην προοπτική που είχε διαμορφωθε΄θ να εξεταστεί μόνο η περίπτωση του F-35. “Δεν θα αγοράσουμε F-35 . Θα ξεκινήσουμε άμεσα ένα διαφανή διαγωνισμό για να αντικαταστήσουμε τα CF-18 “,είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Από το 2016 που είναι πρωθυπουργός δεν έχει αλλάξει γνώμη: “Οι συντηρητικοί έχουν προσκολληθεί σε ένα αεροπλάνο που δεν λειτουργεί και απέχει πολύ από το να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχουμε κληρονομήσει και πρόκειται να διορθώσουμε “, ανέφερε, προτού υπογραμμίσει την επείγουσα ανάγκη αντικατάστασης των CF-18 της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Για τον Καναδά υπήρξε και μια επιπρόσθετη επιπλοκή: η διαμάχη με την Boeing σχετικά με τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν στην Bombardier ανάγκασε την Ottawa να παραιτηθεί από την απόκτηση 18 F / A-18 Super Hornets . Αυτά τα αεροσκάφη θα έδιναν κάποιο χρόνο στον Καναδά να αποφασίσει.

Στη συνέχεια, πέντε κατασκευαστές κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό: Lockheed-Martin [F-35], Boeing [F / A-18 Super Hornet], Saab [Gripen E / F], Dassault Aviation [Rafale] και, με την υποστήριξη των βρετανικών αρχών, το Eurofighter [Typhoon].
Όπως προαναφέραμε Rafale και Eurofighter έχουν αποσυρθεί και το Gripen φαίνεται ότι θα ΄χει την ίδια τύχη λόγω των απαιτήσεων που έχει ο Καναδάς και ανεβάζουν πολύ το κόστος.

Η επιλογή του μελλοντικού καναδικού μαχητικού θα είναι μεταξύ το F-35A και το F / A-18 Super Hornet. Η επιλογή θα ανακοινωθεί στις αρχές του έτους 2022, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν τρία χρόνια αργότερα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016