Όποιος παρακολούθησε την ειδησεογραφία της χθεσινής ημέρας θα έβγαλε αβίαστα το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα θα γίνει αμερικανική απόβαση, με εγκατάσταση χιλιάδων στρατιωτικών που θα στρατοπεδεύσουν σε μεγάλες στρατιωτικές βάσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό θα δούμε είναι “αμερικανικές βάσεις με λογική…airbnb”!

Αν διαβάσουμε ξανά τις δηλώσεις του Αμερικανού αρχηγού Στρατηγού Ντάντφορτν, όταν ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΘΑ, θα δούμε ότι ξεκάθαρα λέει ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να αποκτήσουν μια μεγάλη και μόνιμη βάση στην Ελλάδα. Να κάνουν πιο εμφανές το “στρατιωτικό τους αποτύπωμα” θέλουν κι αυτό μπορούν να το πετύχουν με βραχυχρόνιες μετασταθμεύσεις μονάδων τους σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της ελληνικής επικράτειας.

Αν αυτή η λογική αλλάξει στην πορεία είναι μια άλλη συζήτηση, η οποία τώρα δεν έχει νόημα να γίνει. Κι αυτό γιατί πολλά αν όχι όλα θα εξαρτηθούν από τη σχέση που θα έχει η Ουάσινγκτον με την Άγκυρα. Αν οι σχέσεις τους συνεχίσουν να επιδεινώνονται τότε η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα ενδεχομένως να γίνει πιο μόνιμη και σταθερή.

Μην περιμένουμε λοιπόν να δούμε μεγάλα πράγματα… Οι Αμερικανοί θα έρχονται συχνά με τα αεροσκάφη τους και τα πλοία τους στην Ελλάδα, θα δίνουν το παρόν και θα στέλνουν τα μηνύματα που επιθυμούν . Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να εκμεταλλευθούμε όσο μπορούμε την άνοδο της γεωπολιτικής μας αξίας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016