Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΑΣΙΟΣ
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που κυρώθηκε με νόμο το 1982 στην χώρα μας, τα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης και η ΑΟΖ ξεκινούν από το κλείσιμο των κόλπων με την λεγόμενη γραμμή βάσης που ενώνει τις δύο άκρες του κόλπου και δεν αρχίζουν να μετριούνται από την ακτογραμμή του κόλπου. Έτσι κερδίζεται θαλάσσιο έδαφος κυριαρχίας που μπορεί να είναι αρκετά μίλια. Γι’ αυτό το κλείσιμο των κόλπων προηγείται και έπεται οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ και Αιγιαλίτιδα. Από 2016 μέχρι 2018 οι καλλίτεροι Έλληνες και ξένοι χαρτογράφοι εργάστηκαν για Ελληνικό ΥΠΕΞ και έκλεισαν όλους τους κόλπους της χώρας σύμφωνα με τα παραπάνω.

Τα Προεδρικά Διατάγματα για το κλείσιμο των κόλπων και τα 12 μίλια στο Ιόνιο και Κύθηρα και Αντικύθηρα ήταν έτοιμα προς υπογραφή στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουν σημασία τα Κύθηρα και Αντικύθηρα γιατί έχουν μέτωπο προς το Αιγαίο ενώ το Ιόνιο δεν έχει. Παράλληλα είχαν καθοριστεί και διεθνείς διάδρομοι ναυσιπλοΐας για να αφαιρεθεί κάθε επιχείρημα από τους Τούρκους ότι προσπαθούμε να κάνουμε το Αιγαίο κλειστή θάλασσα.

Όταν αποχώρησε ο Κοτζιάς από το ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε τα Προεδρικά Διατάγματα, επικαλούμενη ως μη σοβαρή δικαιολογία ότι χρειάζεται νόμος και όχι ΠΔ. Αυτή η επιχειρηματολογία δείχνει άγνοια Διεθνούς Δικαίου, διότι στον κυρωτικό νόμο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του 1982 προβλέπεται το κλείσιμο των κόλπων και η επέκταση της αιγιαλίτιδας να γίνεται με ΠΔ και όχι με νέο νόμο. Επίσης έβγαλαν σκανδαλωδώς τα Κύθηρα και Αντικύθηρα από την ρύθμιση γιατί φοβήθηκαν την αντίδραση των Τούρκων. Αλλά ακόμα και αν χρειαζόταν νέος νόμος, που δεν χρειαζόταν γιατί επί 1,5 χρόνο δεν τον ψήφιζαν;
Η ΝΔ τότε αποκαλούσε δια δηλώσεων Κουμουτσάκου, Μπακογιάννη, Άδωνι κλπ. εγκληματικό λάθος την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, γιατί δήθεν διαιρεί την Ελλάδα σε δύο ζώνες ως προς τα 12 μίλια και ενισχύει τις Τούρκικες θέσεις για casus beli, μάλιστα πλεόναζαν και από μερικούς οι χαρακτηρισμοί προδότες και άλλα γραφικά.
Οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται σήμερα και κάνουν διπλό και ολέθριο λάθος. Από την μία προχωρεί η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ του Ιονίου αντί να κλείσει πρώτα τους κόλπους και κατόπιν να ορίσει την ΑΟΖ με την Ιταλία στη βάση των νέων ευθείων γραμμών βάσης αντέστρεψε το ορθό: οριοθέτησε πρώτα την ΑΟΖ, με βάση την ακτογραμμή, αφαιρώντας από την Ελλάδα πολύτιμο «μη ξερό έδαφος».

Από την άλλη αφαιρεί χωρίς λόγο τα Κύθηρα και Αντικύθηρα από τα 12 μίλια χάνοντας τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Περιττό δε να μιλήσουμε για την ολοκληρωτική κυβίστηση σε ότι έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι το 2018 και σε ότι λένε σήμερα, χωρίς ντροπή και σεβασμό στον Έλληνα πολίτη.

Επίσης από το καλοκαίρι του 2018 υπήρχε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης εντός του έτους της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και σε εκείνα τα νησιά για τα οποία δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Η Κυβέρνηση το παραλείπει. Με αυτό τον τρόπο άφησε αναπάντητη και την πιο προφανή παρανομία της Τουρκίας να ορίσει με δικό της εσωτερικό νόμο ως τουρκική ζώνη «έρευνας και διάσωσης» το μισό Αιγαίο, μέχρι και τον 25ο μεσημβρινό, παραβιάζοντας ακόμα και την κάκιστη για τα ελληνικά συμφέροντα Συμφωνία της Μαδρίτης. Δεν είναι η πρώτη παραβίαση αυτής της Συμφωνίας από την Τουρκία. Ως συνηθίζει η κυβέρνηση της ΝΔ σιώπησε.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας σε ότι λένε σήμερα.