Σύγχυση αλλά και εκνευρισμός φαίνεται πως επικρατεί σε πολλούς Σουηδούς πολίτες οι οποίοι θέλησαν να επισκεφθούν τη χώρα μας με αφορμή και το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού χθες, Τετάρτη 1η Ιουλίου, γράφει το ieidiseis.gr .

Σύμφωνα με καταγγελία Έλληνα φοιτητή στη σκανδιναβική χώρα ομογενείς, όπως ο ίδιος, αλλά και Σουηδοί πολίτες που είχαν σχεδιάσει να επισκεφθούν την Ελλάδα βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθώς ενημερώθηκαν «τελευταία στιγμή» για την εξαίρεση της χώρας τους από «απελευθέρωση» των πτήσεων – που αφορά την υπόλοιπη Ε.Ε. πλην του Ην. Βασιλείου καθώς και άλλες «τρίτες» χώρες – και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου, γεγονός που χαρακτηρίζει «απαράδεκτο».

Ο ίδιος επισημαίνει στο iEidiseis.gr, μάλιστα, πως η SAS (Scandinavian Airlines) είχε προγραμματίσει, αρχικά, τουλάχιστον 10 πτήσεις προς Ελλάδα για το διάστημα μετά την 1η/7, οι οποίες τελικά έγιναν 3 προτού ματαιωθούν στο σύνολο τους, καθώς στις 30/6 η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως την εξαίρεση της Σουηδίας από τις χώρες των οποίων οι κάτοικοι μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας, εξηγώντας, έπειτα, πως όσοι είχαν πραγματοποιήσει τις σχετικές κρατήσεις βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαδικασίες ακυρώσεων. Εξυπακούεται πως οι ακυρώσεις αυτές αφορούν και κρατήσεις σε ξενοδοχεία κοκ..

Επίσης, ο καταγγέλλων σημείωσε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει το πρωί της Πέμπτης με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων ελληνικών Αρχών, από όπου όμως λάμβανε την απάντηση «δε ξέρουμε» σε πολλά ερωτήματά του, ενώ η μία υπηρεσία τον παρέπεμπε σε άλλη, όπως ανέφερε.

Περαιτέρω, ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά του φοιτητή πως ενημερώθηκε ότι μία πτήση Στοχκόλομη – Αθήνα πραγματοποιήθηκε χθες, παρά το απαγορευτικό, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από το «Ελ. Βενιζέλος». Επιπλέον, ο πίνακας αφίξεων του αεροδρομίου της Ρόδου ανέφερε σήμερα το μεσημέρι πως αναμένεται το απόγευμα πτήση από Στοκχόλμη – αρμόδιες αρχές είπαν στον φοιτητή πως πρόκειται «για ειδική πτήση, στην οποία επιβαίνουν δημοσιογράφοι».

Εξάλλου, σύγχυση προκαλεί στους Σουηδούς η απόφαση περί απαγορευτικού από τη στιγμή που το διάστημα 15 – 30 Ιουνίου υπήρχαν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών εβδομαδιαίως, όπως προσθέτει.

Ακόμη, ο 28χρονος εξήγησε στο iEidiseis.gr, πως οι Σουηδοί λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τις συστάσεις της πολιτείας και αυτός είναι ο λόγος, εν μέρει, που η χώρα αντί για γενικευμένο lockdown επέλεξε τα περιοριστικά μέτρα στα οποία υπάρχει συμμόρφωση σε σημαντικό βαθμό. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν παραλείπει να τονίσει ότι η σημερινή δήλωση του σουηδικού ΥΠΕΞ στα αυτιά των πολιτών της σκανδιναβικής χώρας ακούγεται ως «μην πάτε στην Ελλάδα».

Τέλος, ο φοιτητής τόνισε πως το όλο μέτρο της απαγόρευσης πτήσεων από τη Σουηδία «δεν έχει νόημα» μιας και που οι transit πτήσεις επιτρέπονται: «Ο πτήσεις με ανταπόκριση γίνονται κανονικά. Αν πετάξω Στοκχόλμη – Κοπεγχάγη και Κοπεγχάγη – Αθήνα,  αυτό επιτρέπεται. Μόνη διαφορά; Η ταλαιπωρία και οι αυξημένες πιθανότητες να κολλήσω κορονοϊό».

Σημειώνεται πως αναφορικά με την προαναφερθείσα πτήση από τη Σουηδία προς τη Ρόδο σήμερα, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το εν λόγω αεροπλάνο μετέφερε, μεταξύ άλλων, και τουρίστες. Αργότερα, ο Υπουργός Τουρισμός Χ. Θεοχάρης παραδέχθηκε σε παρέμβαση του στον Τ/Σ Mega πως η εν λόγω πτήση είχε «ειδική άδεια» από την κυβέρνηση για το σκοπό «προώθησης της χώρας», ενώ ανέφερε πως δεν υπήρξε, επομένως, «παραβίαση». Η Ελλάδα δεν απαγορεύει γενικώς την είσοδο τουριστών στη χώρα, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ann Linde, καλεί τους Σουηδούς να το σκεφτούν καλά αν πρέπει να επισκεφθούν την Ελλάδα.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να μην επιτρέψει απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία προς την Ελλάδα. Αυτή η απόφαση είναι λυπηρή. Δημιουργεί αβεβαιότητα και ανησυχία για ταξιδιώτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν από τη Σουηδία στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα διατηρήσει συνεχή επαφή με υπουργεία και τις αρχές της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Σουηδοί τουρίστες ίσως χρειαστεί να εξετάσουν εάν είναι σκόπιμο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν πρέπει να προετοιμαστούν διεξοδικά και να μείνουν ενημερωμένοι. Οι ταξιδιώτες καλούνται να διατηρήσουν στενή επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορές τους και να επανεξετάσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη», σημειώνει.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016