Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
07/03/2021 | 11:00 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Η Αίγυπτος κινείται και η Τουρκία θα το εκμεταλλευθεί-Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Η Αίγυπτος κινείται και η Τουρκία θα το εκμεταλλευθεί-Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
Ο Υποναύαρχος ε.α και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Στέλιος Φενέκος ,γράφει για την “κινητικότητα” που παρατηρείται από την Αίγυπτο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την προσπάθεια της Τουρκίας να την εκμεταλλευθεί. Το Militaire.gr είχε αποκαλύψει την προκήρυξη της Αιγύπτου για “οικόπεδα” της στη Μεσόγειο από τις 23 Φεβρουαρίου. Όπως γράφει ο κ.Φενέκος το θέμα αυτό για πολλές ημέρες ήταν “εξαφανισμένο”, τουλάχιστον από τα συμβατικά ΜΜΕ. Οι διαστάσεις του όμως δεν μπόρεσαν να το κρατήσουν “κάτω από το χαλί”.
Γράφει ο κ.Στέλιος Φενέκος:
ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ NAVTEX – ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξαφνικά, εκεί που η είδηση για τα οικόπεδα που χάραξε η Αίγυπτος πέραν των μεσημβρινών 26 και 28 (27° 59´ 02” για την ακρίβεια), ήταν κυριολεκτικά «θαμμένη» από τα ΜΜΕ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επικοινωνήσει εσπευσμένα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, και έτσι αναγκάσθηκαν κάποια ΜΜΕ να αναφερθούν στην …αστοχία αυτή της Αιγύπτου.
Βέβαια από την πλευρά της Αιγύπτου έγινε μία ανακοίνωση που δεν λέει τίποτε ουσιαστικό, αλλά περιμένω να δω τι θα λέει η δική μας ανακοίνωση, αν και όπως συμβαίνει τακτικά, πολλές σοβαρές κινήσεις εξωτερικής πολιτικής τις μαθαίνουμε από τις ανακοινώσεις των άλλων.
Είναι προφανές όμως ότι το θέμα που συζητήθηκε (ή ένα από τα θέματα), όπως δημοσιεύεται πλέον σε πολλές εφημερίδες, ήταν αυτή ακριβώς η οριοθέτηση των οικοπέδων.
Και όπως έχω εξηγήσει συγκεκριμένα και με χάρτη, τα οικόπεδα εφάπτονται επί του ορίου των μεταξύ μας ΑΟΖ (Ελλάδος και Αιγύπτου), όμως εκτείνονται και πέραν της οριοθετημένης ΑΟΖ δυτικά του Μεσημβρινού 26 και Ανατολικά του Μεσημβρινού 27° 59´ 02”.
Και όπως επεξηγώ στον συνημμένο χάρτη, δυτικά του 26ου ΔΕΝ παραβιάζουν το Τουρκολυβικό σύμφωνο, και από την πλευρά του 27° 59´ 02” εφάπτονται στα όρια της ΑΟΖ που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι της ανήκει, αρνούμενη την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελόριζου και την επαφή της Ελληνικής με την Κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι προφανές ότι τα οικόπεδα αυτά έχουν καθορισθεί προς όφελος της Αιγύπτου, και δυνητικά μπορεί να είναι επωφελή σε κάποιο βαθμό και για μας. Και εξηγώ τους λόγους:
ΘΕΤΙΚΑ
1. Εάν επιβεβαιωθούν κοιτάσματα, τότε είναι πιθανόν αυτά να εκτείνονται και εντός της δικής μας οριοθετημένης ΑΟΖ με την Αίγυπτο μεταξύ των μεσημβρινών 26 και 27° 59´ 02”.
2. Τότε αφενός η Αίγυπτος θα έχει κάνει όλη την δύσκολη δουλειά και αφετέρου θα αποκτήσει ιδιαίτερη υπόσταση η δημιουργία του αγωγού East Med, αφού η όδευσή του θα είναι εγγύς των περιοχών αυτών.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
1. Η Αίγυπτος υπερβαίνει τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από την συμφωνία με εμάς, και οριοθετεί οικόπεδα σε περιοχή πέραν του 27° 59´ 02”, σε περιοχή που διεκδικούμε κι εμείς ως δική μας ΑΟΖ. Πέραν τούτου επιβεβαιώνει και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, αφού κινείται στα όρια των δικών της διεκδικήσεων.
2. Η Τουρκία είναι δεδομένο ότι αρχικά και σύντομα θα χαράξει οικόπεδα στα όρια αυτής της περιοχής που θεωρεί ως δική της ΑΟΖ πέραν του 27° 59´ 02” μεσημβρινού.
Και θα στείλει εκεί τα ερευνητικά για έρευνα, όταν θεωρήσει ότι οι συγκυρίες της το επιτρέπουν.
3. Και θα το κάνει αυτό για δύο λόγους:
– Αφενός για να δημιουργήσει τετελεσμένα ως προς την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελόριζου και αφετέρου γιατί δημιουργούνται προϋποθέσεις συνεργασίας της με την Αίγυπτο (εάν βρεθούν κοιτάσματα πέραν του 28ου, στα οικόπεδα που θα βρίσκονται στα όρια που θεωρεί ότι υπάρχουν μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας – και τα επιβεβαιώνει τώρα η Αίγυπτος με την οριοθέτηση αυτή).
– Αφετέρου γιατί τότε βάζει σοβαρή υποψηφιότητα στο να επιβληθεί η ένταξη της στον αγωγό East Med.
– Επίσης με τον τρόπο αυτό τα τετελεσμένα θα παγιωθούν, καμία συμφωνία δεν θα προχωρήσει για περαιτέρω οριοθέτηση με την Αίγυπτο, η ένωση της ΑΟΖ της Ελλάδος με την Κύπρο πάει περίπατο και οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα υπερκεράσουν de facto και πολιτικές και εθνικά συμφέροντα.
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Μετά από όλα αυτά, εκτιμώ ότι μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο με NAVTEX, οριοθετήσεις οικοπέδων και έρευνες από την Τουρκία, στην διεκδικούμενη από αυτήν ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και όπως έχω προτείνει πολλές φορές, η μόνη καλύτερη επιλογή για μας αυτήν την στιγμή προκειμένου να προλάβουμε και να μην μας επιβληθούν για μία ακόμη φορά τετελεσμένα, είναι η προσφυγή μας μαζί με Αίγυπτο και Κύπρο στο ΔΔΧ (ή του Αμβούργου- δεδομένου ότι υπάρχουν και ώριμα συμφέροντα εταιρειών που στην Κύπρο), για την μεταξύ μας οριοθέτηση των ΑΟΖ πέραν του μεσημβρινού 27° 59´ 02”, (έχω εξηγήσει πολλές φορές με ποιο τρόπο μπορεί να εμπλακεί και η Τουρκία, σύμφωνα και με το ανάλογο προηγούμενο της προσφυγής χωρών της Λατινικής Αμερικής στο ΔΔΧ).
Αυτή η λύση θα ήταν επίσης καλή και για την Αίγυπτο, αφού δεν θα βρεθεί στην ανάγκη να διαλέξει πλευρά και θα βρεθεί ανώδυνα γι αυτήν να υποστηρίζει τις θέσεις της με νομικά επιχειρήματα.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης