Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
07/10/2018 | 06:19 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Πως βλέπουν 25 χώρες του κόσμου -και η Ελλάδα- τις ΗΠΑ, την ηγεμονία τους και την Κίνα που “έρχεται”

Πως βλέπουν 25 χώρες του κόσμου -και η Ελλάδα- τις ΗΠΑ, την ηγεμονία τους και την Κίνα που

Ο πόλεμος που δέχεται ο Τραμπ ανηλεής, αλλά όχι και τελείως αδικαιολόγητος. Πρόκειται σίγουρα για έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους προέδρους των ΗΠΑ… Υπάρχουν Αμερικανοί που τον λατρεύουν αλλά υπάρχουν κι αυτοί που δεν μπορούν να συμβιβαστούν σχεδόν δυο χρόνια μετά από την εκλογή του, ότι η χώρα τους έχει τον Τραμπ για πρόεδρο.

Το Pew Research δήμοσιεύει μια πολύ μεγάλη δημοσκόπηση μέσα από την οποία προκύπτει η εικόνα των ΗΠΑ σήμερα, από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και από 25 χώρες του πλανήτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Πως βλέπουν τις ΗΠΑ και την ηγεμονία τους στον πλανήτη; Ποια είναι η ισχύς των ΗΠΑ σε σχέση με τη Κίνα κι άλλα πολλά παρουσιάζονται στην πραγματικά ενδιαφέρουσα έρευνα του Pew Research, το αποτέλεσμα της οποία δεν το λες φιλικό προς τον Τραμπ. Στην Ελλάδα το 36% έχει θετική “οπτική” για τις ΗΠΑ.

Όλη η έρευνα διαθέσιμη ΕΔΩ.

Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το Pew Research:

• Η παγκόσμια εικόνα της Αμερικής κατέρρευσε μετά από την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, εν μέσω εκτεταμένης αντίθεσης στις πολιτικές της διοίκησής του και σε μια ευρέως διαδεδομένη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ηγεσία του.

•Με δείγμα που προέρχεται από 25 χώρες, προκύπτει ότι η διεθνής εικόνα του Τραμπ, παραμένει κακή, ενώ οι απόψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ χειρότερες από ό, τι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

•Η δημοσκόπηση διαπιστώνει επίσης ότι οι πολίτες άλλων χωρών εκφράζουν σημαντικές ανησυχίες για τον ρόλο της Αμερικής στις παγκόσμιες υποθέσεις. Μεγάλες πλειοψηφίες λένε ότι οι Η.Π.Α. δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των χωρών τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.Οι Έλληνες σε ποσοστό 70% πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δίνουν ελάχιστη ή καμία απολύτως σημασία στα συμφέροντα της Ελλάδας.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Η.Π.Α. κάνουν λιγότερα για να βοηθήσουν στην επίλυση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, από ό, τι παλιότερα. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική εξουσία μειώνεται , συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν τη φήμη τους για το σεβασμό τους στις ατομικές ελευθερίες, λιγότεροι πιστεύουν αυτή την άποψη απ΄ ότι πριν από μία δεκαετία.

•Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να λαμβάνουν θετικά σχόλια στα 25 ερωτηθέντα κράτη, με το 50% να έχει θετική γνώμη για τις ΗΠΑ, ενώ το 43% αρνητική. Το 27% δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Τραμπ στις παγκόσμιες υποθέσεις. Το 70% δεν του έχει εμπιστοσύνη.

•Στη Γερμανία, μόλις το 10% έχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ, στη Γαλλία, μόνο το 9% , ενώ το 81% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα χωρών όπως η Γαλλία.

•Μόνο το 25% των Καναδών εκτιμούν θετικά τον Τραμπ, περισσότεροι από έξι στους δέκα (63%) λένε ότι οι Η.Π.Α. κάνουν λιγότερο από ότι στο παρελθόν για να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα και το 82% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ αγνοούν τα συμφέροντα του Καναδά .

•Τα χαμηλότερα ποσοστά στην έρευνα για τομν Τραμπ προέρχονται από το Μεξικό, όπου μόνο το 6% εκφράζει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του.

•Eξαίρεση είναι το Ισραήλ. Αναμενόμενο. Το 69% κρίνει θετικά το έργο Τραμπ.

Στα 25 κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα, ένας μέσος όρος 31% λέει ότι οι Η.Π.Α. διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στον κόσμο σήμερα από ότι πριν από δέκα χρόνια. 25% λένε ότι παίζει λιγότερο σημαντικό ρόλο και το 35% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι τόσο σημαντικές όσο πριν από μια δεκαετία.

Αντίθετα, οι απόψεις για την κινεζική επιρροή είναι ξεκάθαρες:Το 70% αναφέρει ότι ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Παρά την ανησυχία που πολλοί αισθάνονται για τις Η.Π.Α., η ιδέα μιας παγκόσμιας τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους περισσότερους. Στο ερώτημα ποια χώρα θα ήταν καλύτερη για τον κόσμο, ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ , οι άνθρωποι σχεδόν σε κάθε χώρα τείνουν να επιλέγουν τις ΗΠΑ και αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό μεταξύ ορισμένων γειτόνων της Κίνας , όπως η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία. Στην Ελλάδα το 45% προτιμά τις ΗΠΑ από την Κίνα.

Οι  Η.Π.Α. λαμβάνουν μερικές από τις πιο αρνητικές αξιολογήσεις τους στην Ευρώπη, όπου η Γερμανία φαίνεται να αποκτά ρόλο. Οι Έλληνες σε ποσοστό 81% πιστεύουν ότι ο ρόλος της Γερμανίας είναι πολύ πιο σημαντικός απ΄ ότι πριν από 10 χρόνια. Το καταλάβαμε καλά αυτό και…πόνεσε.

Δέκα από τις 25 χώρες της έρευνας είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αυτά μόνο 43% έχουν ευνοϊκή γνώμη των ΗΠΑ.

Μερικοί από τους πίνακες της ενδιαφέρουσας έρευνας:

 

 

Chart showing America’s international image in 2018

 

 

Chart showing how people see the balance of power between the U.S. and China.

Map showing that favorable views of U.S. prevail in many countries

Chart showing that Merkel and Macron are viewed with more confidence internationally than Xi, Putin or Trump.

Line chart showing that confidence in Trump remains low in key EU countries.

Chart showing that supporters of right-wing populist parties are more likely to have confidence in Trump.

Chart showing that fewer now say U.S. takes into account their interests.

Line chart showing that a shrinking share in the EU believes U.S. respects its people’s personal freedoms.

Chart showing that China is seen as having more influence in the world over the past decade.

Chart showing that in many countries, large majorities prefer U.S. leadership.

Line chart showing that negative ratings for Trump and U.S. in Germany continue.

Table showing that there is little overall change to U.S. image in Trump’s second year, but in most countries there is a dip from Obama era.

Chart showing that views of the U.S. are generally positive, but sour among closest European and North American allies.

Chart showing that globally, few believe the U.S. takes their country’s interest into account.

Chart showing that there is low confidence in Trump internationally.

Chart showing that Germany’s role is seen by most as stable or rising.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης