Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
02/10/2018 | 19:38
Militaire News

Στα “κόκκινα” η αντιπαράθεση για τις επαφές ΝΔ με τον Ζάεφ! Τι λέει το Μαξίμου και τι απαντά η ΝΔ

Στα
φωτ. αρχείου

Στα “κόκκινα” η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τις αποκαλύψεις της FAZ για συναντήσεις της εκπροσώπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέτει ερωτήματα και η ΝΔ κάνει λόγο για ψεύδη Τσίπρα.

Τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου

Η ΝΔ χρειάστηκε 282 λέξεις για να μας υπενθυμίσει:

 

-ότι συμπορεύεται με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους στη γείτονα,

-ότι πηγαίνει χέρι-χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους, αλυτρωτισμούς και με όσους επιδιώκουν την κατάρρευση της συμφωνίας ώστε να επαναφέρουν όλα τα εθνικιστικά μυθεύματα στη γειτονική χώρα.

 

Η ΝΔ δεν είπε όμως τίποτα για την ταμπακιέρα.

 

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι απλά:

 

-Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ζόραν Ζάεφ;

-Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;

-Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό;

 

Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Η απάντηση της ΝΔ

Για «πέντε ψέματα του κ. Τσίπρα» κάνουν λόγο στη ΝΔ, που αποκαλύπτονται, όπως λένε χαρακτηριστικά, από τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, που ήρθαν στη δημοσιότητα. Στη ΝΔ επισημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας

 

1. Συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Χ. Μιτσκόσκι (επικεφαλής της αντιπολίτευσης): «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι ‘συμφωνείτε με μία αλλαγή του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’

Ν. Ντιμιτρόφ: «H συμφωνία έχει κυρωθεί».

 

2. Υποσχέθηκε έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε και μεσολάβησε στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν ώστε να κάνει τα στραβά μάτια για τα κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια.

Ζ. Ζάεφ: «O Τσίπρας μου υποσχέθηκε ‘θα μιλησω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις’».

 

3. Έδωσε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Ζ. Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθεται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».

 

4. Αγνόησε τις ευαισθησίες των Ελλήνων και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον αλυτρωτισμό όσων ανιστόρητα θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

Ζ. Ζάεφ: «Όσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας».

 

5. Δεν φρόντισε ούτε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν επανέλθει στην αρχική του εκδοχή το Σύνταγμα τους.

Ζ. Ζάεφ: «Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα».

Παπαδημούλης: “Πρέπει να απαντήσουν Μητσοτάκης και Σπυράκη”

Ο κ. Μητσοτάκης και η Μαρία Σπυράκη οφείλουν υπεύθυνη και ειλικρινή απάντηση για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας FAZ γράφει ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η δήλωση της Μαρίας Σπυράκη μετά από τις αποκαλύψεις της FAZ, ότι συνάντησε τον Ζόραν Ζάεφ τυχαία την ώρα που πήγαινε για καφέ, δεν πείθει ούτε τους πιο φανατικούς Νεοδημοκράτες. Ο Κ.Μητσοτάκης και η ίδια, οφείλουν υπεύθυνη και ειλικρινή απάντηση. Πιάστηκαν «με την γίδα στη πλάτη»…» γραφεί στο twitter o κ. Παπαδημούλης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης