Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
04/08/2018 | 06:10 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Η άδικη μεταχείριση συγκεκριμένης ομάδας Υπαξιωματικών – Ποιοι είναι και γιατί αδικούνται

Η άδικη μεταχείριση συγκεκριμένης ομάδας Υπαξιωματικών - Ποιοι είναι και γιατί αδικούνται

Για διαφορετική μεταχείριση Προσωπικού σε σχέση με τον αποστρατευτικό βαθμό Στελεχών προερχομένων από τη Σ.Μ.Υ, κάνει λόγο σε επιστολή του προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

Η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Η παρούσα επιστολή, αποσκοπεί στο να αναδείξει ένα ζήτημα διακριτής μεταχείρισης των αποφοίτων (Τάξεων 1979 – 1981) της Παραγωγικής Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), καθιστώντας σας προσωπικά και κατ’ επέκταση την Πολιτεία, δέκτη αγωνίας της συγκεκριμένης μερίδας συναδέλφων.

Ειδικότερα οι παραπάνω απόφοιτοι της ΣΜΥ, τερμάτισαν ευδοκίμως την υπηρεσία τους στα 35 έτη και αποστρατεύθηκαν με καταληκτικό βαθμό Αντισυνταγματάρχη (Ανχη) κι ΟΧΙ Συνταγματάρχη (Σχη) όπως συνέβη με τους προηγούμενους ή ακόμη περισσότερο με τους αμέσως νεότερους απόφοιτους της ΣΜΥ, καθώς επίσης και τους αποφοίτους των αντίστοιχων παραγωγικών σχολών της ΣΜΥΝ και ΣΤΥΑ.

Ουσιαστικά οι απόφοιτοι ΣΤΥΑ αποστρατευθήκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες με το του Σμηνάρχου (Σμχου), ενώ αντίστοιχα οι απόφοιτοι της ΣΜΥΝ δικαιώθηκαν πρόσφατα μέσω Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) στις 8.2.2018 όπου τους απονεμήθηκε ο βαθμός του Πλοιάρχου σε αποστρατεία, σύμφωνα µε τις διατάξεις της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 17 του άρθρου 20 του Ν. 2439/1996, όπως αυτή προστέθηκε µε την παράγραφο 3 του άρθρου 4 του Ν. 4494/2017, στους παρακάτω Αντιπλοιάρχους Ειδικοτήτων ε.α. του Πολεµικού Ναυτικού οι οποίοι κρίθηκαν ως «Ευδοκίμως τερµατίσαντες τη σταδιοδρομία τους», στο βαθμό του Αντιπλοιάρχου, από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο Κρίσεων (ΑΝΣΚ).

 

Οι απόφοιτοι της ΣΜΥ αδίκως δεν συμπεριελήφθησαν εντός του ανωτέρου ΠΔ, γεγονός το οποίο διέλαθε προφανώς της προσοχής του νομοθέτη και συνιστά απ’ όλες τις απόψεις αδικία διότι, με το άρθρο 4 (παρ. 1) του Συντάγματος, καθορίζεται ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και καθιερώνεται, πέραν αυτού και η ισότητα του νόμου απέναντι στους πολίτες.

Το πρόβλημα έγκειται ουσιαστικά σε τρείς τάξεις αποφοίτων και αναλυτικότερα όπως παρακάτω:

α. Οι απόφοιτοι των Τάξεων ΣΜΥ/1979Β και 1979Α, εκ των οποίων αποστρατεύτηκαν λόγω 35ετίας ως: «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» την 08 Ιουλ 2013.
Σύνολο: Επτά (7) απόφοιτοι.

β. Οι απόφοιτοι των Τάξεων ΣΜΥ/1981Β και 1981Α, εκ των οποίων αποστρατεύτηκαν λόγω 35ετίας ως: «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» την 24 Σεπ 2015.
Σύνολο: Δέκα (10) απόφοιτοι.

γ. Οι απόφοιτοι των Τάξεων ΣΜΥ/1980Β και 1980Α αποστρατεύθηκαν άπαντες, πριν συμπληρώσουν 35 έτη υπηρεσίας.
δ. Τέλος τόσο οι προηγούμενες Τάξεις, όσο και οι αμέσως επόμενες των αποφοίτων της ΣΜΥ οι οποίοι αποστρατεύθηκαν λόγω 35ετίας ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», τους απονεμήθηκε ο καταληκτικός βαθμός του Σχη.

Δεδομένου ότι το Σύνταγμα βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας της έννομης τάξης, είναι σαφές ότι απαγορεύεται η αδικαιολόγητη δυσμενής διάκριση κάποιας κατηγορίας εργαζομένων, πολύ δε περισσότερο μεταξύ ομοιογενών πραγμάτων (απόφοιτοι ΑΣΣΥ) και για το λόγο αυτό οι θιγόμενοι συνάδελφοι προσβλέπουν σε αποκατάσταση της ηθικής τάξεως και ομαλότητας, αφού υπάρχει πρόδηλο ηθικό έρεισμα.

Επιπλέον το Σύνταγμα επιτάσσει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης. Η έννομη τάξη οφείλει να διασφαλίζει την τήρηση των δικαιωμάτων αυτών. Ο κοινός νομοθέτης υποχρεούται, κατά τη δικαιοδοσία του, να παράγει δίκαιο, το οποίο δεν έρχεται σε αντίθεση προς το περιεχόμενο των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Συνεπώς, το διακριτό θεσμικό πλαίσιο του αποστρατευτικού βαθμού, στο οποίο εμπίπτουν και οι απόφοιτοι ΣΜΥ (Τάξεων 1979 – 1981), δεν αποτελεί επαρκές νομικό επιχείρημα που να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείριση.

Εν κατακλείδι δεν τίθεται επ’ ουδενί αναδρομικό ζήτημα οικονομικής φύσεως, αλλά καθαρά ηθικής αποκατάστασης και η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, επιδεικνύοντας σωστά αντανακλαστικά για την επίλυση του θέματος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης

01/05/2024 | 14:04

Μάιος στην COSMOTE TV