Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Απόστρατοι ΥΠΕΘΑ
18/04/2016 | 08:51 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Η “παραλλαγή” Καμμένου με τα μάτια και την πένα ενός απόστρατου

Η

Η ενδυματολογική επιλογή του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου με τη στολή παραλλαγής έγινε μέγα θέμα συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης δημοσιεύουμε το κείμενο απόστρατου αξιωματικού ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Διαφωνούμε σε πάρα πολλά απ΄ όσα υποστηρίζει,ειδικά για την περίοδο της ηγεσίας Κωσταράκου . Για την ακρίβεια είμαστε κάθετα αντίθετοι εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη ηγεσία επιβάρυνε δραματικά τα προβλήματα των ΕΔ. Είναι επίσης η ηγεσία που έκανε συνήθεια να διαφημίζονται ασκήσεις επιπέδου διμοιρίας και λόχου. Δεν διαφωνούμε με την διαξαγωγή τους αλλά με την υπέρμετρη διαφήμισή τους ως κάτι εξαιρετικά σημαντικό.Και βέβαια δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι επειδή βγάζαμε ανακοινώσεις για ΠΥΡΠΟΛΗΤΕΣ οι Τούρκοι ήταν …ήσυχοι. Και δεν ήταν καθόλου ήσυχοι αν ανατρέξουμε στα σχετικά στοιχεία.

Επειδή το Militaire.gr  υπάρχει κυρίως για τους διαφωνούντες το άρθρο όπως μας το έστειλε ο αξιόλογος συντάκτης απόστρατος:

“Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 η Ελλάδα έζησε ανεπανάληπτες στιγμές. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Προεδρευομένης  Ελληνικής Δημοκρατίας προσήλθε στο γραφείο του με στολή παραλλαγής και ταυτόχρονα έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες για να περάσει το δικό του μήνυμα (είμαι έτοιμος για πόλεμο). Τον Ελληνικό λαό δεν ξέρουμε αν τον είχε ρωτήσει ή αυτοεξουσιοδοτήθηκε. Εν συνεχεία μετέβηκε στη βόρεια Ελλάδα και σε νησί του Αιγαίου, όπου παρακολούθησε την άσκηση πυρπολητής, η οποία διεξήχθη ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα με τις παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις.

Ο Πάνος Καμμένος είχε εντυπωσιάσει τον Ιανουάριο  και τον Σεπτέμβριο του 2015 με τις επικοινωνιακές του επιλογές (τρενάκι – γύψινο χέρι), οι οποίες του έδωσαν 4% και την παρά φύση συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όμως ότι έχει μπερδέψει λίγο τα πράγματα ως ΥΕΘΑ, εκτός και αν βρισκόμαστε πάλι σε προεκλογική  περίοδο και μαζεύει ψηφαλάκια από την δεξιά – ακροδεξιά και εθνικιστική πολυκατοικία, όπου πέφτει πολύ στρίμωγμα τελευταία. Επίσης ξέρει ότι σύντομα θα σκύψει στον Σόιμπλε και θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο και  με την στολή παραλλαγής και τα air shows καμουφλάρεται καλύτερα.

Περιφρουρημένος  (προεδρική φρουρά) από ένα αεροπορικό επιτελείο (επιθετικής και συναισθηματικής λογικής) προβαίνει σε εντυπωσιακές κινήσεις πανικού (καραγκιοζλίκια), συρόμενος πίσω από τις καλοσχεδιασμένες κινήσεις των Τούρκων. Έσπασαν τα τηλέφωνα την Πέμπτη με τον κόσμο να ρωτά εάν πάμε για κρίση και πόλεμο με την Τουρκία. Μετά από 6 χρόνια οικονομικής κρίσης και την Ελλάδα στριμωγμένη σε μία ακόμα διαπραγμάτευση το άκουσμα και μόνο της κρίσης φοβίζει και πανικοβάλλει τον λαό. Δεν προάγεται η πρόοδος και ευημερία του λαού με έναν πολεμοχαρή ΥΕΘΑ που μετατρέπει τα παιδικά του όνειρα σε εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ελλάδος. Το θέαμα Καμένου θύμιζε Καντάφι, Σαντάμ, Γιαρουζέλσκι, Κιμ Γιονγκ , Πινοσέτ και τους λοιπούς «αστέρες».    

Εντύπωση επίσης προκαλεί και η στάση του Α/ΓΕΕΘΑ. Λειτουργεί θεσμικά ή σέρνεται πίσω από τον Καμμένο και τους πολεμοχαρείς, εξουσιομανείς αεροπόρους της προεδρικής φρουράς ;  Η εύλογη ερώτηση είναι γιατί φτάσαμε στο σημείο να κάνει η ΤΠΑ σουρωτήρι το Αιγαίο, για να γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας. Η αποτροπή χρειάζεται συνεχή εκδήλωση επιχειρησιακών δραστηριοτήτων. Οι προβληματισμοί και επιφυλάξεις για την στρατιωτική ηγεσία αφορούν,  στην αδυναμία αποτροπής έγκαιρα της τουρκικής προκλητικότητας και διότι έχρησαν Αρχιστράτηγο τον Καμμένο. Το σύνταγμα της Ελλάδος (ποιος κάνει , τι) είναι ξεκάθαρο. Επίσης ξεκάθαρο είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΔ (ΣΑΓΕ, ΣΑΜ, ΚΥΣΕΑ, ΒτΕ, ΠτΔ).

Παρόλο που επικρίθηκε ο Στρατηγός Κωσταράκος, τέσσερα χρόνια Α/ΓΕΕΘΑ με συνεχείς αλλαγές Πρωθυπουργών, ΥΕΘΑ, ΑΝΥΕΘΑ και  ΥΦΕΘΑ, δεν παρέδωσε  το τιμόνι των ΕΔ στους πολιτικούς , ενώ ταυτόχρονα δεν έκαναν αυτά οι Τούρκοι. Η αποτροπή λειτουργούσε καλά στο επιχειρησιακό και διπλωματικό πεδίο.  Το ερώτημα είναι επαναλαμβανόμενο. Πως φτάσαμε σε αυτή την μίνι κρίση. Φταίει άραγε,  η εμπλοκή των ΕΔ στο μεταναστευτικό και η απομείωση δυνάμεων από την βασική αποστολή τους, η  παρουσία του ΝΑΤΟ και η διεθνοποίηση των ε/τ διαφορών  ή μήπως έχουμε και περίπτωση αδράνειας, υστέρησης και έλλειψη διορατικότητας; Οι αναλυτές είναι χρήσιμο να εξετάζουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις, με το ανάλογο ποσοστό  .                      

Σίγουρα αρκετούς  προβληματισμούς είχε το Μαξίμου και αμέσως την Παρασκευή 15 Απριλίου 2015 έθεσε το θέμα σε θεσμική τροχιά με τη  σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, όπου ο Καμμένος μάλλον προσήλθε απολογούμενος χωρίς στολή παραλλαγής και του έγιναν συστάσεις να την κρεμάσει στα πίσω διαμερίσματα της ντουλάπας του. Η περίπτωση Καμμένου θα πρέπει να αξιολογηθεί επαρκώς, στη βάση της λογικής και των εθνικών συμφερόντων. Οι ΕΔ μας είναι δυνατές, δεν χρειάζονται συνεχή «παραλλαγή», αλλά καλούς τιμονιέρηδες. Οι θαλασσινοί λένε ότι «ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Η Ελλάδα διανύει μία δύσκολη περίοδο γι αυτό χρειάζεται  σοβαρότητα, προσεκτικές κινήσεις και ορθή λήψη απόφασης ξεχωριστά σε κάθε γεγονός, υπό το πρίσμα καλής σχεδίασης του μακροπρόθεσμου επιθυμητού αποτελέσματος.     

Militaire.gr

         

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης