Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Πολιτική
08/04/2016 | 06:28 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Που μπορεί να οδηγήσει η αυξανόμενη βία στα κέντρα προσφύγων; Οι κίνδυνοι

Που μπορεί να  οδηγήσει η αυξανόμενη βία στα κέντρα προσφύγων; Οι κίνδυνοι

Γράφει ο Πολυδεύκης

Μετά από τις πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί της πρώτης επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών στην Τουρκία τίθενται αρκετά ερωτήματα, προς επίλυση. Ένα εξ αυτών συνδυάζεται με πρόσφατα επεισόδια σε χώρους συγκέντρωσης των μεταναστών, που δεν μπόρεσαν να κρυφτούν από την κοινή γνώμη, όπως στις περιπτώσεις Μυτιλήνης, Χίου, Πειραιά και Ειδομένης. Το ερώτημα αυτό είναι, το πόσο εύκολα οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα μπορέσουν να επαναπροωθήσουν τους παράνομους μετανάστες, χωρίς τη χρήση βίας.

Οι ροές των μεταναστών από την Τουρκία δεν μειώνονται με τη συμφωνία που έχει εφαρμοστεί από τις 04 Απριλίου, αφού αυτές επηρεάζονται, όπως όλα δείχνουν, μόνο από τις καιρικές συνθήκες. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία προτιμούνται από τους λαθροδιακινητές, λόγω εγγύτητας με την Τουρκία, σφύζουν από παράνομες εισροές, λόγω των κλειστών συνόρων, τη στιγμή που οι πρώτοι μετανάστες, οι οποίοι οδηγήθηκαν πίσω στην Τουρκία, ήταν λίγο περισσότεροι από 200.

Την ίδια στιγμή η εικόνα του Πειραιά δεν είναι μοναδική στην ελληνική επικράτεια. Οι μετανάστες, προσπαθώντας να πιέσουν τις αρχές για την προώθησή τους στην ενδοχώρα και πέραν των ελληνικών συνόρων, εγκαταλείπουν τα κέντρα υποδοχής στα νησιά και κατασκηνώνουν στα λιμάνια, όπως στην περίπτωση της Χίου, όπου 300 περίπου μετανάστες έφυγαν από το κέντρο των περίπου 1500. Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην τοπική κοινωνία, τις μεταφορές, αλλά και τον τουρισμό, που ξεκινά λίαν συντόμως για τη χώρα μας. Ωστόσο, προκύπτει σταδιακά κι ένα έτερο μεγάλο πρόβλημα. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν ιδιαίτερες ανάγκες στον ανεφοδιασμό τους σε κρίσιμα είδη, λόγω του απομακρυσμένου χαρακτήρα τους και της άρρηκτης ανάγκης θαλάσσιας, τακτικής συγκοινωνίας, η οποία, μέχρι σήμερα, έχει διαμορφωθεί βάσει των αναγκών προηγούμενων και διαφορετικών εποχών. Η ξαφνική γεωμετρική αύξηση του τοπικού πληθυσμού θα οδηγήσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, σε ελλείψεις, που θα ταλαιπωρήσουν την τοπική κοινωνία, αλλά κατά κύριο λόγο τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, που ήδη έχουν απογοητευτεί από την πραγματικότητα, η οποία διαφέρει, συγκριτικά, με τις υποσχέσεις που έλαβαν από τους λαθροδιακινητές.

Για όσους αμφιβάλουν, θα προσθέσουμε ότι το hot spot της Χίου, επί παραδείγματι, έχει δυνατότητα φιλοξενίας 1100 ανθρώπων, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει τους 1700. Αυτές οι συνθήκες, σε συνδυασμό με την ψυχολογία και την κουλτούρα της Μέσης Ανατολής, περί εξεγέρσεων και επιβολής της τάξης (σ.σ. καμία σχέση η αντίδραση της αστυνομίας μίας μεσανατολικής χώρας με την ΕΛ.ΑΣ.) οδήγησαν και στην εξέγερση των μεταναστών με την καταστροφή του κέντρου υποδοχής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το κόστος της καταστροφής ανέρχεται σε €30.000 και εν προκειμένω μιλάμε για ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών περίθαλψης και πρώτων βοηθειών, που εξυπηρετούσε τους ίδιους τους εξεγερθέντες μετανάστες! Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά πιθανό οποιαδήποτε επεισόδια δούμε από εδώ και πέρα να στοχεύουν και σε υποδομές, που εξυπηρετούν την ποιότητα διαβίωσης των μεταναστών, η οποία ήδη χαρακτηρίζεται ως προβληματική.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: πώς οι ελληνικές αρχές θα υποχρεώσουν ανθρώπους, που επαναστατούν και σφάζονται με αλλοεθνείς να περάσουν ειρηνικά στην Τουρκία από την οποία ήρθαν; Και το ερώτημα διογκώνεται: Για ποιο λόγο «φιλειρηνικοί» μετανάστες που ήρθαν από την Τουρκία, για ένα καλύτερο μέλλον, φέρουν αυτοσχέδια, είτε και κανονικά, μαχαίρια, σε μία χώρα που τους υποδέχεται με, υπέρ του δέοντος, ανοχή και στην οποία δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο;

Ο κύριος Κοσμόπουλος Γεώργιος, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα είχε εκφράσει τις ανησυχίες του, στο Associated Press, σχετικά με τα νομικά κενά της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, αφού η μαζική απέλαση μεταναστών καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και της έλλειψης προστασίας των επαναπροωθημένων μεταναστών στην Τουρκία. Τα ανωτέρω ενδεικνύουν την προχειρότητα του εγχειρήματος, προς χάρη της άμεσης εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν από το φόβο, που έχει κυριεύσει την Ευρώπη, μπροστά στις ορδές των μεταναστών, που περιμένουν να περάσουν το Αιγαίο. Άλλωστε, αυτό που δεν έχει φωτιστεί στην ελληνική κοινή γνώμη είναι ότι, για κάθε μετανάστη που επαναπροωθείται στην γείτονα, η Τουρκία θα διώχνει προς την Ε.Ε. (σ.σ. όχι την Ελλάδα) έναν Σύριο από τα δικά της κέντρα υποδοχής… δεδομένων των περιορισμών, που έχουν θέσει τα ευρωπαϊκά κράτη, αυτός ο μετανάστης αφαιρείται από τη δύναμη των μεταναστών που περιμένουν στην Ειδομένη και στα ελληνικά hot spot, προκειμένου να ταξιδέψουν στη Γηραιά Ήπειρο! Και το καλύτερο; Η συμφωνία αφορά 75000 συνολικά μετανάστες! Ένα νούμερο που σχεδόν πλησιάζουμε στην Ελλάδα, που εθελοτυφλεί, αφού δεν προσμετρούνται, σε αυτούς, οι ροές του προηγούμενου χρόνου (σ.σ. πέρυσι περίπου 850000 μετανάστες εισήλθαν παρανόμως στη χώρα μας, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες αποδείξεις ότι ισάριθμοι μετανάστες έφυγαν από εδώ).

Η απάντηση στο ερώτημα αναμένεται να δοθεί λίαν συντόμως, ωστόσο, ένα έτερο, χειρότερο, ερώτημα ακολουθεί: Τι θα γίνει όταν οι αριθμοί των μουσουλμάνων μεταναστών αυξηθούν; Τι θα γίνει όταν διάφοροι εξτρεμιστικοί κύκλοι της Μέσης Ανατολής διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον διακομιστικό κέντρο μεταναστών και αναγκαστικά και τζιχαντιστικών ροών; Ποια θα είναι τα αποτελέσματα όταν οι απογοητευμένοι και εκνευρισμένοι μετανάστες βρεθούν με παράνομο βαρύ φορητό οπλισμό στα χέρια αντί μαχαιριών, οπλισμό που πολύ εύκολα μπορούν οι ίδιοι διακινητές να περάσουν στα νησιά ή να φτάσει στα hot spot της Β. Ελλάδας από τα Βαλκάνια (σ.σ. ο οπλισμός των επιθέσεων στις Βρυξέλλες προερχόταν από παράνομη διακίνηση κυκλωμάτων των Βαλκανίων, όπως έχουμε ξαναθίξει παλαιότερα); Πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ. μία ομάδα π.χ. εκατό ατόμων εξοπλισμένων με στρατιωτικό οπλισμό, όπως τα ΑΚ-47, όταν η ίδια δεν έχει τέτοια υποδομή; (σ.σ. για όποιον θεωρεί τραβηγμένο το σενάριο του εξοπλισμού των εν λόγω μεταναστευτικών ομάδων, να θυμίσουμε ότι σε Λίβανο και Ιορδανία, που διαθέτουν κλειστού τύπου κέντρα, έχουν βρεθεί, σε έκτακτους ελέγχους, όπλα εντός των καταυλισμών) Πώς θα καταφέρει να επαναπροωθήσει όλους τους μετανάστες, όταν πλέον θα λήξει και ο πόλεμος στη Συρία, όποτε και αν γίνει αυτό; Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα φύλαξης των, ανοιχτού τύπου, hot spot, από το στρατό, που δεν έχει κανένα συνταγματικό δικαίωμα επιβολής της τάξης; Ποιες θα είναι οι συνέπειες συγκέντρωσης, σε μικρή απόσταση, πιστών διαφορετικών σεκτών (σιίτες, σουνίτες), είτε και διαφορετικών εθνικοτήτων, που ήδη διακατέχονται από εχθρικά συναισθήματα προς αλλήλους;

Η χώρα δυστυχώς τόσο καιρό απώλεσε το πλεονέκτημα που διέθετε τα προηγούμενα χρόνια να εκδίδει ευρωπαϊκή visa σε προξενεία και στην πρεσβεία της στην Τουρκία στους πρόσφυγες από τη Συρία. Κατά αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα κέρδιζε από το ανάλογο χαρτόσημο, ενώ οι πρόσφυγες θα ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο της ταυτότητάς τους, έχοντας εξασφαλίσει ένα πιο ανώδυνο και ακίνδυνο ταξίδι στην Ε.Ε. πληρώνοντας ένα πολύ μικρότερο αντίτιμο συγκριτικά με αυτό που λάμβαναν οι λαθροδιακινητές του νέο-οθωμανικού κράτους. Αυτή η λύση θα εξασφάλιζε τη μείωση των ροών των προηγούμενων ετών, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις πλέον είναι ανέφικτη. Τώρα η μόνη λύση είναι η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ανάπτυξης κέντρων διαλογής προσφύγων στα παράλια της Μικράς Ασίας, με τοποθέτηση Ευρωπαίων, αν όχι Ελλήνων αξιωματούχων, και η μεταφορά των Σύριων προσφύγων, προς την Ε.Ε. και την Ελλάδα, με αεροπλάνα και πλοία, αντί των φουσκωτών-θανάτου που δίνουν μία άσχημη εικόνα για την Ελλάδα, το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.Αυτό θα εξασφάλιζε τον περιορισμό εισροής παράνομων μεταναστών από άλλα σημεία του πλανήτη.

Τα προβλήματα, που αυξάνονται καθημερινά, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, είναι τέτοια, ώστε δεν μπορούν να απαντηθούν με στρουθοκαμηλισμό. Αναγκαστικά η «ντουλάπα» της Ελλάδας, που έχει «γεμίσει με σκελετούς», δε θα αντέξει άλλο και θα ανοίξει απότομα, ξυπνώντας ταυτόχρονα παλαιότερους (περίπτωση εξεγέρσεων στη δολοφονία Γρηγορόπουλου με συμμετοχή αλλοδαπών στο πλευρό αριστεριστών) και νεότερους εφιάλτες (περίπτωση οικονομικής και κοινωνικής κρίσης). Ας ευχηθούμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας δε θα αποτελέσει άλλο ένα πεδίο σεκταρισμού, όπως έχει σημειωθεί σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες μετατράπηκαν από χώρες σε χώρους…

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης